Från soffpotatis till Ironman: ”Köp snygga träningskläder”

Snart har Patrik Mizera hunnit med fyra svenska klassiker och fyra Ironman i rad. ”Jag kommer aldrig att vinna ett lopp i hela mitt liv men det är inte därför jag gör det, det är bara så sjukt kul.”

delningar

År 2013 skulle Patrik Mizeras sambo och hennes syster göra en plankanutmaning som gick ut på att man skulle stå i plankan i tre minuter i vanlig ställning och sedan tre minuter på höger och vänster sida, gånger tre. Inga problem, sa Patrik, och hakade på utmaningen.

– Men efter 20 sekunder av första omgången så märkte jag att det inte gick, det var så illa. Jag trodde verkligen inte att jag var i så dålig form, säger han.

Hans uppvaknande fick honom att börja promenera. Han vägde nästan 120 kilo men märkte snabbt att saker började hända och la då även om kosten. Redan under det första året med sin nya livsstil så satte han ett ambitiöst mål – nämligen att göra en svensk klassiker.

– Jag anmälde mig till Vätternrundan utan att ens ha en cykel. Jag måste hela tiden ha ett mål och något att se fram emot.

Hans första lopp var Sylvesterloppet i Kalmar där han sprang milen på 52 minuter tillsammans med sin bror.

– Jag var jättenervös när jag stod på startlinjen för jag hade aldrig sprungit en mil i mitt liv, jag hade nog sprungit sju kilometer som längst. Men jag visste att jag hade bra stöd i min bror. Jag var så nöjd när jag kom i mål för vi stannade inte en enda gång.

Då innebar en mil att Patrik tog ut sig till max, idag är en mil snarare ett träningspass för honom. Han har nämligen hunnit mer ett otal lopp sedan dess varav tre stycken svenska klassiker och tre stycken Ironman i rad. Nu är han inne på sin fjärde medalj i båda tävlingarna.

– När jag gjorde min första klassiker fick jag reda på att man får en medalj i brons det första året, en medalj i silver det andra året och en guldmedalj år tre. Det ska tydligen finnas olika medaljer för 30 år framåt men så många tror jag inte att det blir, säger han och skrattar.

 

Patrik dokumenterar sin träning på sitt Instagramkonto. Foto: Privat

I Ironman ligger hans rekord för närvarande på 12:52 och togs förra året, bara månader efter att hade varit med i en mc-olycka där han fick en fraktur i skulderbladet. I år hoppas han komma under den magiska 12-timmarsgränsen.

– Jag kommer aldrig att vinna ett lopp i hela mitt liv men det är inte därför jag gör det, det är bara så sjukt kul. Att passera mållinjen i alla lopp är skitkul. Trots att man blir mentalt trött under alla lopp och undrar varför man håller på så inser man några timmar efter målgången exakt varför.

Patrik har bara kastat in handduken en enda gång under hela sitt liv. Inte ens då han åkte Vasaloppet med magsjuka och sedan bröt tummen efter att ha ramlat i en backe så klev han av. Det som till slut tog musten ur honom var när han och två andra skulle simma mellan Kalmar och Öland.

– Det var så strömt och mycket vågor. Vi skulle hålla ihop i en klunga men det gick inte, följebåten kunde inte ens se oss. Vi har bestämt oss för att testa det igen men vill ha det lite lugnare i vattnet när det beger sig. Annars krävs det pannben för att orka ta sig igenom vissa lopp, säger han.

Patrik tränar i snitt tio timmar i vecka, hade han inte haft familj med två barn och heltidsjobb hade det garanterat blivit mer. Han berättar att han har en väldigt bra supporter hemma i form av sin sambo som pushar honom till att göra de ungefär 16 loppen per år som det har blivit. Själv funderar han på att kanske varva ner en aning och endast fokusera på en grej men problemet blir då att välja vad.

– Det bästa och roligaste är simningen och jag har verkligen fastnat för Swimrun. Jag är lite sugen på att köra något lopp utomlands där det är lite finare vatten.

Innan han får åka utomlands är det dock dags för både Mini Tri och Ironman i sommar. Mini Tri ska han göra tillsammans med sin bror och sin mamma som bland annat lider av reumatism.

– Hon ska köra sin första Mini Tri och det visar att alla kan göra det här. Det är något särskilt att göra Ironman i Kalmar, det säger alla som varit här, den supporten och publiken som finns här är helt galen och gör att man har ett stort leende på läpparna hela dagen.

Hans tips till de som vill börja träna mer regelbundet är enkla.

– Ta det lugnt från början och ha kul! Sen ska man köpa de absolut snyggaste träningskläderna som du kan, det gör att det blir mycket roligare att träna. Det är de två bäste tipsen som jag har.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar