Från engelskt terum till lantcafé när paret tar över verksamheten

Peter Silkelock och Tessan Nordeman. Bigård Birgitta Skogscafé - Foto: Faton Pasho

Premiär för det nya caféet i Ällebäck på fredag: "Kärlek vid första ögonkastet".

delningar

Åke Johansson från Broakulla och Maureen Mullen från den irländska huvudstaden Dublin ville efter 27 år i London testa på något nytt.

Valet föll oväntat på två hus med en 14 000 kvadratmeter stor trädgård i natursköna Ällebäck, strax utanför Örsjö i Nybro kommun för några år sedan.

Paret köpet husen 2009 och flyttade in ett år senare. Verksamheten The Tea Room hölls igång i sju år när de i februari i år meddelade att paret lämnar Ällebäck för att flytta över till Irland.

Sedan dess har lokalerna ekat tomt fram tills nu när Peter Silkelock och Tessan Nordeman tar över båda husen.

– Jag fick syn på husen redan 2016 när jag befann mig i Guatemala och det var kärlek vid första ögonkastet. Det var alldeles fantastiskt och en dröm men det var inte aktuellt då, säger Tessan Nordeman.

– I maj 2018 kom den ut på marknaden igen och vi var här två gånger och fikade först. Det var vår första gemensamma visning vi var på och vi hade fått höra att man inte ska välja den första bästa utan gå på fler visningar. Sagt och gjort gjorde vi det men det blev ändå det här, säger Peter Silkelock.

Paret är från landsbygden där Peter jobbar i Kalmar och Tessan i Växjö och de har aldrig drivit någon verksamhet tidigare. Båda är dock väldigt spända och förväntansfulla inför det som komma skall.

– Vi kände att vi måste driva vidare den här mötesplatsen. Det har varit verksamhet i lokalerna sedan den byggdes och det är något som kommer att fortsätta, säger Tessan.

Från ett engelskt terum kommer fastigheten i Ällebäck att förvandlas till ett lantcafé med ekologiska och närproducerade varor.

– Vi gillar att äta go fika och samtidigt göra det lokalt. Här kommer allt att vara ekologiskt och närproducerat. Det kommer bland annat finnas glass och ostkaka från närområdet, säger Tessan.

– Dessutom kommer det även att finnas honung på sikt, säger Peter.

Paret kommer i samband med caféet att bedriva honungsverksamhet.

– Därav namnet, Bigård Birgitta Skogscafé, säger Tessan och fortsätter.

– Namnet kommer just från verksamheterna vi kommer att bedriva här samt vår största supporter, min mormor Birgitta.

Det blir ett cafée och en bigård med andra ord? Hur känner ni inför det?

– Det kommer bli superroligt. Vi har precis börjat vår resa och startskottet börjar redan på fredag när vi har premiär för Bigård Birgitta Skogscafé, säger Peter.

– Vi har fått god hjälp av bland annat Nybro kommun och alla har verkligen varit jättetrevliga mot oss sedan vi kom hit. Det kommer bli bra det här, avslutar Tessan.

Bigård Birgitta Skogscafé kommer att ha öppet mellan fredag och söndag från 11.00 till 16.00.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar