Laddar

Från Damaskus till lilla Nybro – nu har han hittat sin stad

Han lämnade Damaskus med 1,7 miljoner människor och hamnade i lilla Nybro: "Jag gillar Nybro väldigt mycket"

delningar

Han lämnade huvudstaden i Syrien med 1,7 miljoner människor för att hitta tryggheten i lilla Nybro. För den 53-årige Adnan Samer var det ingen tvekan när han kom hit – det här var perfekt.

– Jag gillar Nybro väldigt mycket. I Damaskus, Syrien var det väldigt intensivt och stressigt mestadels. I Nybro är det lugnt, mysigt och väldigt trevligt, vilket jag gillar otroligt mycket, säger han.

Han kom till Sverige 2014, när antalet asylsökande i landet blev det näst högsta någonsin. Efter ett tufft första år för Adnan så hittade han fram till den lilla småländska staden mitt i den täta skogen.

– Jag kom till Nybro för två år sedan och kände direkt att jag måste göra något åt min situation. Att lämna allt i Damaskus och börja om på nytt i ett nytt land med nytt språk kan vara svårt men jag gav inte upp, säger Adnan.

För knappt sex månader sedan öppnade han butiken Roya på Storgatan i Nybro, som säljer det mesta inom hushåll samt kläder.

– Jag jobbade som chef på ett vitvarohus i Damaskus och var sedan barnsben van med att jobba. Jag har alltid gillat att aktivera mig och har svårt att sitta hemma och vänta på att andra ska göra jobbet. Därför beslutade jag mig, efter avslutade kurser, att öppna en egen butik, säger Adnan.

För Adnan är det här en chans att starta om på nytt, i sin nya hemstad.

– Som jag sa innan så tycker jag om Sverige och Nybro. Här är det underbart, avslutar han.

Relaterade artiklar