Laddar

Forskning: Därför går dina skosnören upp

Varför går skosnöret upp av sig själv? Det har amerikanska forskare funnit svaret på.

delningar

Två forskare från University of California i Berkeley (UC Berkley) bestämde sig för att ta reda på varför skosnören går upp efter ett tag. En fråga som vi alla nog ställt oss någon gång. Svaret enligt forskarna är att de stampande och svängande rörelserna i våra steg blir som en osynlig hand som sakta löser upp knuten och drar i de lösa ändarna av snörena tills hela knuten gått upp.

Med hjälp av en slow-motion kamera där fötter filmas i flera olika experiment, visar studien att skosnöret börjar gå upp redan efter några sekunder, på grund av krafterna i våra rörelser.

Så det är alltså inte så att du är dålig på att knyta skorna bara för att de går upp. Det finns dynamiska krafter som motarbetar dina fina knutar.

Forskarna bakom studien tror att denna teori kan leda till en större förståelse kring hur andra knutna strukturer kan lösas upp och hamna fel på grund av utomstående krafter.

– Om du börjar förstå skosnöret så kan du applicera den teorin på andra saker som till exempel DNA eller mikrostrukturer, som också kan lösas upp under dynamiska krafter, säger Christopher Daily-Diamond, medförfattare till studien och doktorand på UC Berkley.

Se UC Berkleys youtubeklipp om ämnet:

Relaterade artiklar