Laddar

Fler väljer att ta tåget mellan Kalmar–Göteborg

SJ:s Kust till kust-sträckan mellan Göteborg–Kalmar har fått ett ökat resande. "Det är väldigt positivt", säger SJ:s affärschef Anders Larsson.

delningar

Det är SJ, som under torsdagen gick ut med uppgifterna om att resandet på Kust till kust-banan mellan Kalmar–Göteborg har ökat. Jämfört man juli i år med juli 2014 så har resandet för sommarmånaden ökat med tio procent för just den sträckan.

Och det är även fina siffror om man kollar på perioden januari–juli. Kalmar–Göteborg är en av de sträckor som har gått riktigt bra.

– När vi brukar prata om resandeökningar inom vår trafik brukar det vara en eller två procent. Men nu har vi några sträckor som sticker ut, Kalmar–Göteborg är en av dem med fem procent. Det är väldigt positiva siffror, säger Anders Larsson, affärschef på SJ.

Att juli har varit en stark månad är inget konstigt i sig. Det svala julivädret påverkade resandet.

– När väderleken har varit som det har varit kanske en del har valt att åka till en större stad. Det kan vara en aspekt till ökningen. En annan är Kalmar och Göteborg är två städer med en hel del evenemang. Sedan har sträckan historiskt varit ganska obesvärad av problem, säger Larsson.

I dag trafikeras sträckan med fyra avgångar åt vardera hållet måndag-fredag, med något färre avgångar på helgerna. Vad reseökningen får för konsekvenser är svårt att sia om.

– Vi behöver ha de här ökningarna på linjen. Fredag-söndag har linjen gått bra i flera år, däremot behöver vi får fart på resandet måndag-torsdag. Som det ser ut just nu kommer vi inte att utöka våra turer. Man ska också känna till att det här en sommarlinje, som brukar ha ökad trafik maj till oktober, säger han.

Det är bara två andra linjer som haft en lika stor ökning av antalet resenärer i sommar, nämligen Stockholm-Uppsala och Göteborg-Malmö.

Relaterade artiklar