Laddar

Femtio år med anrika butiken: ”Driva det i samma anda”

Färghandlaren Curts Färg har varit verksamma i Nybro i exakt 50 år – till våren väntar ny lokal inne i centrum och inom snar framtid en generationsväxling.

delningar

Det hela började för exakt 50 år sedan när målarmästaren Curt Johansson grundade företaget Curts Färg. Företaget hade till en början sin grund i källaren hemma i bostaden på Nyängsvägen i Madesjö men blev snabbt för trång och planerna på en ny lokal tog genast fart.

Två år efter grundandet av företaget flyttade Curt sin verksamhet till en kombinerad bostad och butik på Jutarnas väg samtidigt som måleriet blev en färghandel.

– Pappa hade ett måleri till en början men blev allergisk och startade en färgbutik istället, säger dottern Ewa Hagman, som tillsammans med systrarna Pia Johansson och Anna Tönnesen driver företaget i dag.

Vid tio års jubileet startade dottern Ewa med att jobba i familjeföretaget tillsammans med sina föräldrar och har sedan dess blivit kvar. När Curt valde att gå i pension i mitten på 90-talet så tog de tre döttrarna över.

– Våra föräldrar valde att gå i pension 95/96 och då tog vi i syskonskaran över verksamheten tillsammans med Pias dotter Emma, säger Ewa och fortsätter.

– Vi har haft underbara stunder där mycket har varit positivt. Som allt annat så finns det perioder där allting går upp och ner. Ett tag fanns tankarna på att lägga ner men vi valde att fortsätta och tur var det.

Det var i samband med flytten till de stora lokalerna på Fågelvägen vid glasrondellen år 2013 som drömmarna och de stora planerna gick i kras för syskonen.

– När vi flyttade ner hit så hade vi stora planer med verksamheten men det gick inte som det var tänkt och tankarna på att lägga ner började komma. Sedan beslutade vi syskonen att vi skulle fortsätta och driva det i samma andan som när pappa startade den, säger Ewa.

Till våren 2018 flyttar Curts Färg åter och man lämnar den stora lokalen på Fågelvägen vid glasrondellen för en mindre butiksyta på Storgatan 20 i centrum.

– Nästa år flyttar vi ner till centrum och varvar ner i mindre lokaler. Vi vill hitta tillbaka till den hemtrevliga känsla som vi hade i Madesjö och det tror vi att vi kan göra i den nya lokalen inne i centrum, säger Ewa Hagman och fortsätter.

– Sedan är Pias dotter Emma snart färdigutbildad och hon förväntas ta över efter oss.

40 år i pappas företaget – hur känns det att lämna över stafettpinnen snart? – Det känns bra för egen del. Vi har haft vår tid snart så det är lägligt att vi släpper in tredje generationen in i verksamheten och låta dem driva det vidare i samma anda som vi gjort, avslutar Ewa.