Fem vanliga misstag föräldrar gör i bilen

Genrefoto: Mostphotos.

Expert varnar föräldrar. "Kan innebära livsfara", säger Sofia Bergfors på Volvia.

delningar

Har du hoppat över bältet nån gång? Är du osäker på när ditt barn kan sitta utan kudde? Låter du 3-åringen sitta framåt? Rädd att bältet ska skära in i halsen? Du är inte ensam.

Trots att andelen föräldrar som säger sig känna till reglerna kring hur barn ska sitta i bilen har ökat, från 76 procent år 2013 till 93 procent i år, så är fallgroparna många.

Så många som elva procent av barnen åker utan säkerhetsbälte ibland och en tredjedel av föräldrarna vet inte hur länge ett barn bör åka med bälteskudde.

Vart femte barn i storstäderna under fyra år riskerar dessutom allvarliga skador vid en olycka, eftersom de åker framåtvända för tidigt. Det visar den årligen återkommande undersökningen "Barnsäkerhet i bil" på uppdrag av Volvia.

På frågan om hur barn i olika åldrar sitter, har det skett en tydlig förflyttning. 2015 åkte nästan en tredjedel av alla barn i åldrarna 2-4 år framåtvända. I år svarar föräldrarna annorlunda, nu är det drygt var femte 2-4-åring som åker framåtvänt.

– Vi är så glada att se att färre och färre barn sitter framåtvända i bilen för tidigt. Vi arbetar fokuserat med just denna fråga, eftersom det kan innebära livsfara för små barn att sitta framåtvänt. En av fem betyder i och för sig att fler än 40 000 barn åker felvända i bilarna, vilket givetvis är 40 000 för många, så vi får helt enkelt fortsätta prata om vikten av att åka baklänges, säger Sofia Bergfors, marknads- och kommunikationschef på Volvia i ett pressmeddelande.

I år har undersökningsresultatet för första gången analyserats geografiskt, och det finns skillnader. Bilkörande föräldrar på landsbygden har bättre koll på hur barnen sitter säkert och sätter dem rätt i större utsträckning än föräldrar i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö.

Dessutom visar undersökningen att barn i storstäderna i högre grad åker utan bälte kortare sträckor, jämfört med barn boendes på landsbygden och i mindre städer.

Detta samtidigt som just att åka med bältet fastspänt är det i särklass viktigaste skyddet vid en olycka. Varför har då barnen inte bälte? 17 procent av föräldrarna medger att de helt enkelt glömt bort att spänna bältet och över hälften ansåg att det inte fanns någon olycksrisk, eftersom det inte var någon trafik eller för att hastigheten var låg.

NTF:s generalsekreterare Marie Nordén vill att föräldrarna tänker om:

– Att tro att låga hastigheter, eller lugn trafik är synonymt med inga olyckor är en falsk trygghet. Faktum är att de flesta olyckor sker just vid kortare färd, nära hemmet och i förhållandevis låga hastighet. För ett obältat barn är risken mer än dubbelt så stor som för ett bältat barn att skadas allvarligt vid en olycka, säger Marie Nordén.

Checklista: 5 viktiga grejer som svenska föräldrar missar i bilen

Spänn fast er! Det kan låta underligt att tipsa om bälte. Men faktum är att var tionde svenskt barn i åldrarna 2-8 år åker obältade ibland, trots att bältet är det som i högst grad räddar liv när olyckan är framme. En tredjedel menar att det inte är någon risk för olycka, och att de därför låter barnet åka obältat.

Rätt stol, rätt så länge! Vid vilken längd får ett barn åka bil utan bältesstol eller bälteskudde? 60% av de svenska föräldrarna vet inte eller har fel. Det rätta svaret är 135 cm. Minst så långt behöver ditt barn vara för att åka i bilen utan bälteskudde eller bältesstol. Lika stor andel saknar kunskap om vilken ålder barnen bör ha. 40% av föräldrarna har rätt och vet att ett barn bör sitta på stol eller kudde i bilen tills 10-12 års ålder.

Bakåtvänt är bäst. Barnen ska sitta bakåtvända tills de är minst fyra till fem år gamla, och gärna ännu längre än så. 19% av barnen i åldrarna 2-4 år sitter idag med näsan framåt. De riskerar skador på nacke och de inre organen även vid en lindrig krock. Många föräldrar tycker det ser obekvämt ut att sitta bakåtvänd med uppdragna ben. Detta är dock inget farligt, och 4-åringens flexibla kropp har inga som helst problem med det.

Bälte vid halsen = inga problem! Låt aldrig barn ha bältet under armen. Om bältet hamnat på halsen så gör det inget, även om det kanske ser lite otäckt ut (och känns obekvämt) är det inte farligt. Det är farligare om bältet sitter för långt ut på axeln. Vid en krock kan bältet då glida ner, och barnet fångas inte upp på bästa sätt.

Begagnat är bra, men… Det finns vissa risker med begagnade bilbarnstolar. Ålder, exempelvis. Den rekommenderade livslängden för en bakåtvänd bilbarnstol är 10 år, under förutsättning att den skötts väl och inte varit med i någon olycka. En bilbarnstol som varit med i en olycka ska alltid kasseras. Det är också viktigt att den är i gott skick. Kontrollera att den inte har några sprickor, att bältet fungerar och att allt ser helt ut. 

Källa: Volvia.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar