EXTRA: Nybropolitikern lämnar riksdagen

Loord (KD) lämnar riksdagen: "Det handlar om vem jag vill vara som pappa".

delningar

Den nionde september kom första prognosen, Nybropolitikern och Kristdemokraterna Jimmy Loord blir riksdagsledamot.

Sedan dess har Jimmy Loord (KD) hunnit med att lämna sin första motion, debatterat i riksdagen och röstat ned en statsminister.

Men från och med månadsskiftet lämnar Nybropolitikern Jimmy Loord (KD) sitt riksdagsuppdrag.

– I september fick jag fick det stora förtroendet att representera Kristdemokraterna och Kalmar län i Sveriges riksdag. Det har så här långt varit väldigt spännande och givande att få vara med och påverka i Sveriges högsta beslutande församling. Det finns alltid ett pris att betala för allt engagemang, säger Loord i ett pressmeddelande och fortsätter.

– I mitt fall är det många dagar och nätter borta ifrån mina fyra barn som fortfarande är små. Jag har missat luciauppvisningar, dansuppvisningar, utvecklingssamtal, skjutsa till träningarna, hjälpa och följa dem i sin skolgång. Det där skaver i hjärtat. Vissa klarar av att bara köra på, men inte jag. Min fru är fantastisk och stöttar till 110 procent. Detta handlar om mig och vem jag vill vara som pappa. Mina barn är bara små en gång och jag känner att jag missar för mycket av deras vardag.

– Jag har också alltid kunnat komma hem på kvällen, väcka de på morgonen och kunnat vara delaktig i deras vardag. Det är något jag värdesätter högre än en riksdagskarriär. Därför har jag beslutat att lämna riksdagsuppdraget efter mars månads utgång, säger Loord.

Loords efterträdare blir Gudrun Brunegård från Vimmerby. Hon blir ny riksdagsledamot medan Jimmy väntas bli ny gruppledare och regionråd för Kristdemokraterna i Region Kalmar län.

– Det var en stor överraskning när Jimmy meddelade mig sitt beslut. Som första ersättare till riksdagen har jag förstås varit medveten om att en sådan här situation skulle kunna uppkomma och har stor respekt för hans vilja att prioritera sin familj medan barnen är i känsliga åldrar, säger Gudrun Brunegård (KD) i ett pressmeddelande och fortsätter.

– Jag har nu haft förmånen att vara landstings- och regionråd i drygt nio år och har ett stort engagemang i hälso- och sjukvårdsfrågor. Icke desto mindre är jag beredd att efterträda Jimmy som Kristdemokraternas riksdagsledamot för Kalmar län. Jag kommer att göra mitt yttersta även i det nya uppdraget i Sveriges lagstiftande församling, säger Gudrun Brunegård.

– Det som nu händer i vårt partidistrikt är omtumlande och för en del blir det nog lite av en chock vilket också var min första känsla, säger Anders Andersson, distriktsordförande för Kristdemokraterna i Kalmar län och avslutar.

– Men det är samtidigt uttryck för hur prestigefria vi är och hur våra förtroendevalda är beredda att prioritera barn och familj när det blir skarpt läge och man måste välja. Jag är övertygad om att Gudrun Brunegård kommer att bli en engagerad och aktiv riksdagsledamot för KD och Kalmar län.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar