Laddar

EXTRA: Mångmiljonorder till Nybroföretag: ”Det går bra nu”

Efter beslutet om att lägga ner kärnreaktorerna i Oskarshamn fick Nybroföretaget en mångmiljonorder.

delningar

Nedrivningen av kärnreaktorerna 01 och 02 på Oskarshamns kärnkraftverk inleds snart. För förvaring av rivningsmaterialet krävs specialbyggda containrar med extremt tjocka väggar som hindrar strålning.

Det har öppnat upp möjligheten för Nybroföretaget Stena Components som nu har fått en order på 20 miljoner kronor tack vare det.

– Det känns oerhört roligt att vi i hård konkurrens fått denna order. Kravställningen från kärnkraftsbranschen är tuff men vi har en kompetent och professionell organisation i Nybro som är van vid stora utmaningar, så jag känner mig trygg i vårt åtagande, säger Jan Fjeldså, VD Stena Components.

Att förvara rivningsmaterialet från kränkraftverket kräver tjockare containrar än de vanliga plåtkontainrarna. För att förhindra strålningen behöver väggarna vara upp till 15 centimeter tjocka, vilket betyder att varje container i sig väger 20 ton, ungefär lika mycket som ett lok.

– Det är här vi har vår styrka. Vi har genom åren satsat på att bygga upp en gedigen verkstadskompetens när det gäller gasskärning och CNC-bearbetning. Vi investerar löpande i avancerad teknik och vi har kapaciteten att lösa stora och krävande projekt, säger Jan Fjeldså.

Stena Components var tidigare en del av Stena Stål, men är sedan ett år ett eget affärsområde inom Stena Metallkoncernen.

– Det går bra nu, vi syns i fler och fler sammanhang och löser utmaningar för allt fler kunder. Med tanke på de tuffa kraven i kärnkraftsbranschen är den här ordern ett kvitto på att vi gör rätt saker på rätt sätt. Och vi har flera andra spännande projekt på gång.