EXTRA: Gamla Kungshallshemmet kan återuppstå

Långt gångna förhandlingar när fastighetsägaren renoverat hela Kungshallshemmet invändigt – kan bli särskilt boende.

delningar

Det gamla Kungshallshemmet hade stått tom i flera år när Serok Cakici flyttade sin kebabverksamhet Kebab House från Tyresö utanför Stockholm till Nybro.

Gamla äldreboendet bygges om till kontor och bostäder men skiftade efter ett tag till studentboenden och även asylboenden.

Efter att Migrationsverket tömde lokalerna under sommaren 2015 har ägaren successivt arbetat med att få igång någon verksamhet igen.

I vintras ansökte Serok Cakici om att bygga om fastigheten till hyreslägenheter och efter ett företagsbesök av kommunalråd Christina Davidson (C) och oppositionsråd Mikael Svanström (S) så började bollarna rulla.

– Vi hade bokat in ett möte med Serok och när vi kom hit visade han upp renoveringen de hade gjort invändigt. Det var ett otroligt jobb på fem plan, säger kommunalråd Christina Davidson (C) och fortsätter.

– Serok frågade oss vad vi kunde göra för något med boendet och efter många tankar och idéer så kom vi fram till att det skulle passa som ett boende för äldre. Vi rullade på idéen ett par omgångar, bjöd hit personal för att se möjligheten och där står vi idag. Vi ser ett särskilt boende som vi skulle kunna använda oss av.

Är det klart att det blir det?

– Vi för en dialog och under förutsättningar att de krav som ställs på ett särskilt boende uppfylls. Det tar tid, det gör det, säger Christina.

– Det är många i vår kommun som väntar på ett boende och vi trodde det skulle lätta på trycket lite när Kvarnbacken stod klar. Det gjorde den till viss mån men det är fortfarande många i kö. Får vi till det här skulle det underlätta väldigt mycket, säger Mildred Persson (M) ordförande i omsorgsnämnden.

Hur många boenden rör det sig om?

– Det kan vi inte säga på rak arm. I dagsläget finns det 44 lägenheter som är klara, sedan ska det komma till personalutrymmen, administration, allmänna utrymmen så vi vet inte än om det blir 20, 25, 30 eller 40 lägenheter, säger kommunalrådet Davidson.

– Hur många det blir får vi se men vi ser det här som oerhört positivt. När vi klev in i nämnden hade vi som mål att eliminera kön för boenden och det här är ett steg i rätt riktning, säger Mildred.

I det nyrenoverade höghuset kommer det erbjudas större lägenheter på ända upp till 82 kvadratmeter, något som ägaren var väldigt mån om

– Det möjliggör för oss att erbjuda parboenden i framtiden, säger Mildred Persson (M).

– Det var viktigt för mig att bygga stora lägenheter då äldre förtjänar att bo lite större. Jag tycker att rummen inte ska vara så små, säger Serok Cakici.

Hur kommer det sig att du valde att satsa vidare på hemmet?

– Jag har väldigt starka känslor för byggnaden då jag träffade min fru här, samtidigt ville jag betala tillbaka till samhället på något sätt. När jag tar ann mig uppgifter så avslutar jag de också, jag gillar inte att göra saker och inte avsluta de, säger han och fortsätter.

– Jag byggde det här som ett hyreshus men ville samtidigt vara öppen för alla lösningar. När Christina och Mikael kom på besök så pratade vi om vad vi kunde göra för själva fastigheten och deras förslag var väldigt bra.

När planeras det vara klart?

– Vi har väl sagt runt årsskiftet framåt vårkanten, det är vår förhoppning, säger Christina.

Blir det samma namn då, Kungshallshemmet?

– Nej det blir Vattugatan. Alla människor bor på en adress och inget hem, avslutar Mildred.

Serok Cakici

Gamla Kungshallshemmet

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar