Laddar

EXTRA: Efter skolbränderna – nu ska säkerheten höjas

Kameror ska bevaka skolans insida – elever kan få id-kort.

delningar

Efter skolbränderna på gymnasieskolan Åkrahäll i Nybro har tjänstemän, lärare och elever diskuterat hur man på bästa sätt höjer säkerheten på skolan.

Efter ett år kantat av bränder och brandlarm kan nu parterna kommit fram till en lösning.

– Det stämmer att vi har diskuterat att installera kameror i skolan och just nu är vi inne i ett upphandlingsförfarande där företag får lägga anbud, säger Niklas Persson IKT Pedagog på Nybro kommun. 

Kamerorna som inom en snar framtid sätts upp inne i skolan är ett steg i det säkerhetsarbete som pågår i kommunen.

– Det är ett säkerhetsarbete som pågår i kommunen och i synnerhet på Åkrahällskolan. Vår ambition är att det här ska leda till att det inte blir några fler bränder i framtiden, säger Niklas och fortsätter.

– Säkerheten är prioritering nummer ett för oss just nu. Det ekonomiska är underordnat. I runda slängar kommer den här satsningen att kosta oss ungefär 150 000 kronor. Men det viktigaste för oss som jag sa innan är säkerheten. Vi har med människor att göra, elever och personal och vi ska göra allt för att de ska känna sig trygga.

Eleverna på gymnasieskolan har fått vara med och säga sitt. Parterna har även diskuterat ID-kort för alla på skolan.

– Vi har inga ID-kort i dagsläget men vi ser över skalskyddet överlag, hur vi ska ha det, vilka behov som finns och vilken nivå det ska ligga på, säger Yvonne Strandh, förvaltningschef på Lärande- och kulturförvaltningen.

Varför är den här diskussionen aktuell nu? – Det var ett resultat efter branden vi hade hösten 2016. Då kom diskussionen upp om vilket typ av skalskydd vi ska ha. Det är dels ett resultat av branden 2016 och Trollhättan-incidenten, avslutar Yvonne Strandh.

Kameraövervakningen kan komma att sättas upp på fler skolor i kommunen om behovet ökar.

– Om vi har behov av det så absolut. Det är inte omöjligt att flera skolor kan få det. Vi tittar hela tiden på lösningar som kan underlätta säkerhetsarbetet, avslutar Niklas Persson.

Relaterade artiklar