EXTRA: De har köpt Stora Hotellet i Nybro

Parterna presenterade nyheten under en presskonferens: "Vi har köpt Stora Hotellet tillsammans".

14 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Sedan Stora Hotellet i Nybro la ner sin hotellverksamhet har det flitigts diskuterats om ett nytt hotell i Nybro. Planerna har varit många och åtskilda platser har varit omnämnda men ingen har verkställts.

I början av februari kunde 24Nybro berätta att ägaren Niko Saber till vandrarhemmet i Nybro har beslutat att göra om hemmet till ett lågprishotell.

På onsdagen kallade Johan Gunnarsson från Nybro Transport AB och Jonas Thuvesson från Thuveprofiler AB till presskonferens i kommunhuset Balder.

Där meddelade parterna att man har köpt Stora Hotellet i Nybro.

– Vi har under en veckas tid kämpat och nu vunnit upphandlingen av Stora Hotellet. Det hela började på frukostmötet i Pukeberg och sedan har bollen varit i rullning, säger Jonas Thuvesson och fortsätter.

– Vi kommer gemensamt att bilda ett aktiebolag där vi är 50 procent ägare. Driften kommer bland annat att ligga i det här. Vi är medvetna om att det är i stort behov av renovering och vi vet att vi kommer att få slänga ut allt.

Sedan det stod klart att Stora Hotellet skulle ut på försäljning har fyra budgivare hört av sig, en av dessa var parterna Gunnarsson och Thuvesson, som inkom med det högsta budet.

– Det hela föranleddes av Nybro Företagsgrupp och Mikael Gardhem samt Ola Vilhelmssom som tog upp frågan om Stora Hotellet, säger Jonas och fortsätter.

– För min del så väcktes intresset tidigt men då kändes konstellationen och upplägget väldigt konstigt. När Christina Davidson sedan redogjorde att kommunen hade ett stort intresse att vara hyresgäst men inte förvärva det eller driva det av skattepengar, vilket vi sympatiserar med, så blev det mer intressant. Hade inte kommunen inte visat sitt intresse hade vi inte suttit här i dag.

Efter frukostmötet med Nybro Företagsgrupp började Thuvesson och Gunnarsson diskutera köpet av Stora Hotellet på allvar.

– Efter lite om och men fick jag tillåtelse att diskutera det här med Gunnarsson-familjen. Vi började komma en bit på vägen. När sedan kommunen visade sitt intresse och behov där man behöver expandera så blev det mer intressant, säger Jonas och fortsätter.

– Den våningen där fresken finns, den kommer vi iordningställa, renovera och hyra ut till Nybro kommun enligt marknadsmässiga priser. 

Entreprenörerna Jonas Thuvesson, Mats, Johan och Jessica Gunnarsson kommer från och med den 11 mars att ta över Stora Hotellet.

– Vi kommer att genomföra det här i etapper, vår ambition är att agera fastighetsägare och jobba hårt för att hitta goda entreprenörer. Det kommer att finnas ett 30-tal rum kvar efter att Nybro kommun hyrt sig in, säger Jonas och fortsätter.

– Vi planerar för fina lokaler för lunch och a la cart restauranger. När vi hittar rätt aktörer kommer vi att iordningställa det. Vi ser en fin potential i detta och inom en snar framtid ser vi även ett fullt fungerande hotell med alla komponenter.

Men det är inte klart att det blir ett hotell just nu?

– Det här är steg ett, det är de vi kommer att göra först. Under 2019 kommer vi att göra klart plan två där fresken och Nybro kommun kommer att finnas sedan tar vi de övriga stegen, säger Jonas och fortsätter.

– Vi ska sedan återställa hotellet där det en gång har varit. Därför kommer vi behöva att hitta en entreprenör som kommer att kunna driva ett hotell. Vi kommer att tillhandahålla ändamålsenliga lokaler för det ändamålet. Planen är att hotellet ska återgå till det de än gång har varit.

Under presskonferensen fanns kommunalråd Christina Davidson (C), oppostionsråd Mikael Svanström (S) och kommunchef Carina Åresved-Gustavsson på plats och firade nyheten med tårta.

Köpet av Stora Hotellet firas med tårta.

– Från kommunens sida var det här bästa lösningen. Vi har gjort klart och tydligt att kommunen inte ska äga hotellet däremot kommer vi bli hyresgäster och möjliggöra affären. Det känns jättebra att det är lokala entreprenörer som tar över med, säger kommunalrådet Christina Davidson och fortsätter.

– Vi har verksamheter ute på stan som vi kan flytta allt närmare Balder. Det är för tidigt att säga vilka enheter som ska flytta dit dock. Bara tanken att hyra plan två med Theandersalen och fresken känns bra och tryggt. Vår ambition är att ha Theandersaen som ett konferensrum och kanske flytta fullmäktige dit. Sedan får vi med glädje damma av Simon Gates kristallkronor som behöver sju meters takhöjd och sätta upp dessa återigen.

Affären av Stora Hotellet blev klart under tisdagen och från och med den 11 mars sätter arbetet igång med uppfräschning av Hotellet.

– Det var en stor skandal att en så pass stor kommun som Nybro är inte hade något hotell. Näringslivet har hela tiden höjt rösten att de vill ha ett hotell och nu får de det. Nu får vi se hur utväxlingen blir så nu är det upp till bevis, säger Jonas Thuvesson.

– 99 procent av gångerna jag har varit ute på företagsbesök så har det kommit kommentarer om när det blir ett hotell i Nybro och vi har märkt att det finns ett behov. Från kommunens sida gjordes en marknadsundersökning för några år sedan och då fanns det en bra grund för hotell så behovet finns. Nu är det upp till bevis, säger Christina och avslutar.

– Glädjen är stor i dag. Det är en bra dag på jobbet och framför allt en bra dag för Nybros framtid.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar