Laddar

Expertens guide: Här är julens bästa öl

Ölkännaren Peter Sunnanek vet vad som passar bäst till sillen, skinkan och godisbordet.

delningar

Julen är en av våra stora mathögtider och ett viktig inslag är vilken dryck som man ska ha till. Peter Sunnanek från Beer Connoisseurs arrangerar både festivaler och ölprovningar och han har ett stort intresse för det han kallar ”kvalitetsöl”.

Lagom till julen lanserar många bryggerier ett eller flera julöl, någon han anser kan vara  vilseledande för den som letar efter ett passande öl till julbordet.

– Jag är lite tveksam till konceptet ”julöl”. Det handlar om många olika ölstilar och är inte vägledande ur konsumentsynpunkt. Det är heller inte givet att det passar till julmat, säger Peter.

– Segmentet julöl är ofta mörkare och starkare öl med kryddor som är typiska för julen. Men det är ganska brett och blir lätt lite spretigt.

För 24:ans sajter presenterar Peter en guide för dig som vill tänka lite utanför boxen och hitta nya spännande öl som passar bra till de olika delarna av julbordet.

Till sillbordet:

– Detta är öl som fungerar jättebra till sill och den delen av julbordet. Det passar även bra man dricker snaps till. Detta då smakerna är balanserade och inte sticker i väg. Om det är för stark bitterhet kan det skära sig i munnen med snapsen.

– De är inte så humlebeska utan har en mer maltig och brödig ton. De fungerar bra till den vanliga julmaten också.

– Med ett mexikanskt öl tänker folk ofta på limeklyftan och en ljus lager. Negra Modelo är lite mörkare och jättegod, den är inte heller så stark. Om man vill ha ett alternativ rekommenderar jag Kalla Tiders från Ängöl.

Till det småvarma och kallskurna:

– Jag tänker att man inte dricker snaps då, vilket gör att det passar med en lite starkare öl. Chouffe (10%) har fått bra recensioner i år, jag undrar om de kanske har skruvat på något i receptet.

– Celebrator är en klassiker som fungerar jättebra till mat. Den är inte så alkoholstark och det kan vara en faktor att välja denna, att man vill hålla nere alkoholen lite.

Andra tips till sill, småvarma och kallskruna är Jenny Nyströms julöl (Engelsk Pale Ale) och Kalla Tiders, som även passar bra till sillbordet.

Till godisbordet:

– Denna öl kommer från Österrike och namnet är faktiskt ett dialektalt namn på tomten. Ölen passar att dricka till godis då sötman ger en bra balans. Ölen görs varje år och kommer till Sverige i små partier.

– Karaktären med hög sötma gör att den här typen av öl kan ersätta ett dessertvin i till exempel en nyårssupé.

Istället för glöggen:

– Denna öl ska man egentligen värma och dricka varm, men den är trevlig att dricka kall också. Vid en provning med Kalmar Ölsällskap gjorde vi en jämförelse mellan att dricka en varm och en kylskåpskall, det var väldigt intressant.

– Det är ett syrligt körsbärsöl i botten som man har tillsatt med kryddor som kanel, ingefära och kardemumma. Det gör att det känns ”juligt”. Vill man skoja till det så är detta ett alternativ till glöggen. Den säljs i det ordinarie julölssortimentet.

Öltips: Peter Sunnanek

Relaterade artiklar