Experten varnar för ökade bränder – detta måste du veta

Genrefoto: Mostphotos/Petri Volanen.

"Både barn och vuxna reagerar ofta irrationellt i en extremt stressad situation som en bostadsbrand", enligt Alexandra Gahnström på Trygg-Hansa.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Varje år rycker räddningstjänsten ut till nära 7 000 bostadsbränder i Sverige.

Trots den dystra statistiken är det få som vidtar rätt säkerhetsåtgärder för att minska brandrisken, enligt en ny undersökning från Trygg-Hansa. Mer än nio av tio svenskar har en brandvarnare, ändå är det bara en av tio som brandövat hemma.

December och januari är de månader då flest bostadsbränder sker och hela fyrtio procent av årets bränder orsakade av ljus inträffar då.

Var tionde svensk har aldrig testat sin brandvarnare och drygt hälften testar den bara en gång per år eller mer sällan.

– Kyla och mörker i kombination med ljushögtider som advent, lucia och jul skapar dyster brandstatistik i december. Man behöver inte sluta med levande ljus, men man bör vara försiktig och vidta säkerhetsåtgärder för att minska risken för brand. Det absolut viktigaste att tänka på är att ha en fungerande brandvarnare som ska vara fäst i taket och helst testas varje månad, säger Håkan Franzén, försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Närmare sju av tio svenskar har en brandsläckare hemma, men bara drygt hälften har en brandfilt.

Många har någon gång brandövat på arbetsplatsen eller i skolan, men närmare nio av tio har aldrig brandövat hemma – trots att det är där flest bränder sker.

– Både barn och vuxna reagerar ofta irrationellt i en extremt stressad situation som en bostadsbrand. Barn kan bli paralyserade när det börjar brinna och risken är att de gömmer sig under sängen eller ett bord istället för att lämna bostaden. Det är därför viktigt att åtminstone en gång om året brandöva hemma, så att alla i familjen vet vad man ska göra om det börjar brinna, säger Alexandra Gahnström, försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

För att minimera risken att någon i onödan ger sig in i ett brinnande hus igen för att rädda någon som tros vara kvar där är det viktigt att de boende tillsammans bestämmer en uppsamlingsplats utanför bostaden vid händelse av en brand.

Trots det uppger närmare nio av tio att de inte har, eller inte vet om de har en bestämd uppsamlingsplats.

Det går aldrig att freda sig helt från brand i hemmet, men genom att vidta rätt säkerhetsåtgärder kan man minska risken. Håkan Franzén har sju förebyggande tips under vintern:

Så brandskyddar du hemmet:

1. Se till att ni har en utrymningsplan och en bestämd uppsamlingsplats. En utrymningsplan kan se olika ut beroende på om ni bor i ett flerfamiljshus eller en villa, men det viktiga är att alla känner till planen och vet vad som gäller om det skulle börja brinna.

2. Se till att brandvarnare, brandsläckare och brandfilt är på plats.

3. Testa brandvarnaren regelbundet, gärna en gång i månaden.

4. Vänd på och ruska brandsläckaren någon gång i halvåret. Detta för att minska risken för att pulvret ska klumpa ihop sig.

5. Använd ljusstakar i material som inte är brännbart och undvik dekorationer i ljusstaken.

6. Släck alltid levande ljus om du lämnar rummet.

7. Brandöva hemma minst en gång om året.

Källa: Trygg-Hansa.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar