Laddar

EXKLUSIVT: Statsministern möttes i protest: ”Visa att vi är människor”

Stefan Löfvens första möte med Nybropubliken – då protesterade ett 20-tal personer. Se klippet när fyra ungdomar fick ställa sina frågor till statsministern.

delningar

Under onsdagen gästade statsministern och Socialdemokraten Stefan Löfven Nybro och Pukeberg. 

När statsministern klev in den gamla glashyttan i Pukeberg möttes han av protester från ett 20-tal personer men raskade snabbt vidare och in i den stora hallen.

Efter sitt en timmes långa möte med Nybropubliken fick fyra av de protesterande personerna träffa statsministern i ett enskilt möte. En av dem var Nybrobon Linda Lawner Wåhlin. 

– Jag berättade om mina erfarenheter när jag har träffat Migrationsverket. Hur pass unga handläggarna på myndigheten är. Dem flesta är mellan 20 till 25 år som jag har träffat och många av dem vet inte ens var Afghanistan ligger, har jag märkt, säger hon och fortsätter.

– Jag talade om att utredningarna som görs, inte är några utredningar utan det ställs bara lite svepande frågor. Många av killarna som jag har varit med och fått träffa, förstår än i dag, två år efter deras intervju, vad ett asylskäl är. Ingen har hjälpt dem i processen att tala om vad det är.

Vad fick du för svar av statsminister Stefan Löfven?

– Det var lite som att prata med en stängd dörr. Jag fick höra samma svar som jag har hört förut, säger Linda och fortsätter.

– Dock tycker jag det är viktigt att budskapet kommer fram. De här ungdomarna finns överallt. De är en del av vårt samhälle, de pratar svenska, går i skolan och vill så gärna vara en del av vårt samhälle, i fred och frihet.

Vad hoppas du att det här mötet gav statsministern?

– Jag hoppas att varje möte han har med någon av oss ger en liten liten förändring så att han och övriga ser att vi är människor, avslutar hon.