Laddar

Ett steg närmare för glasblåsning i Orrefors

Arbetet med den nya utomhusglashyttan har börjat: "Nu känner man att det här händer på riktigt", säger Jeanette Lennartsdotter, VD på Orranäs bruk.

delningar

För drygt en månad sedan togs det första steget mot att få igång glasblåsningen i Orrefors. Nu en månad senare är arbetet igång på allvar. 

– Det är underbart att få sätta igång arbetet och förverkliga det vi har drömt om länge. Nu känner man att det här händer på riktigt, säger Jeanette Lennartsdotter, VD på Orranäs bruk. 

På den 2 500 kvadratmeter stora gräsplätten bredvid Orrefors glasbruk ska den nya utomhusglashyttan byggas.

– Det kommer bli en hästskoformad entré mot den stora parkeringen. Därefter kommer en två meter bred grusgång att leda in till en cirkulationsplats. Bredvid grusgången kommer en vattenspegel att följa med ända bort till gästvillan. Vid den stora cirkulationsplatsen kommer det planteras phytoväxter blandat med glaskonst, säger Jeanette Lennartsdotter.

Hyttans som ska byggas på orten kommer att vara Sveriges första hytta gjord av växter. 

– Meningen är att vi vill skapa en vacker miljö, där vi vill visa en grönare sida av glasindustrin än vad den tidigare har gjort.

I mitten på maj börjar arbetet på själva området som landskapsarkitekten Peter Bergholm från företaget Outside i Kalmar har ritat. Men trots det har kommunen inte tagit ställning till projektet.

– Kommunen har skjutit upp beslutet om projektet. I slutet på maj kommer det upp i kommunstyrelsen och i slutet på juni tas det upp i kommunfullmäktige, säger Lennartsdotter.

Så ni sätter alltså igång arbetet innan beslut är taget? 

– Vi har fått nyttjanderätt av kommunen på området och inom några dagar kommer de även att lämna besked om planen, säger Jeanette.

Den stora parken i Orrefors ska stå färdig till den 1 juli då man officiellt öppnar utomhusglashyttan, café med mera. Sedan är det tänkt att man ska ha öppet i två månader i streck, varje dag.

– Tanken är att vi ska sätta igång den 1 juli och ha öppet alla dagar fram till den 31 augusti. Vårt mål är 5 000 besökare men känslan är att det kommer vara ännu fler än så, avslutar Jeanette.