En introduktion till mindfulness för att leva mer närvarande

30 december 2022

Vi lever i en tid där stress och ångest är en del av vardagen. Det kan vara svårt att hitta sätt att koppla av i en värld som ständigt rör sig i hög hastighet. En teknik som har visat sig vara särskilt effektiv för att hantera stress och ångest är mindfulness. I den här artikeln kommer vi att titta på vad mindfulness är och hur det kan hjälpa dig att förbättra ditt välbefinnande och hantera livets utmaningar.

Mindfulness är en meditationsteknik som syftar till att hjälpa oss att vara mer närvarande. Det kan hjälpa oss att minska stress och ångest genom att vi lär oss att observera våra tankar och känslor utan att döma dem. Mindfulness kan hjälpa oss att hantera våra reaktioner på stressiga situationer och skapa mer balans och lugn i vårt liv.

Mindfulness i vardagen

Det kan vara svårt att hitta tid till avkoppling när det finns så mycket som måste göras. Mindfulness kan verka svårt och tidskrävande men behöver faktiskt inte vara det. Visst kan man åka på yogaläger om man vill det, men mindfulness kan också handla om att helt enkelt andas.

Ett enkelt sätt att bli mer närvarande är att lägga undan mobilen, särskilt när man umgås med någon men även när man är ensam. Istället för att ge all sin uppmärksamhet åt sociala medier, mail och allt annat som ryms på mobilen kan man njuta av spännande konversationer, god mat och vacker natur.

När man blivit mer närvarande och medveten om sin omgivning kan man göra detsamma med sig själv genom att andas medvetet. Att ta djupa andetag prioriteras sällan av stressade människor, trots att det borde vara så eftersom det kan bidra till att minska stressen.

Positiva effekter på den fysiska hälsan

Mindfulness kan också handla om att vara medveten om sin kropp. När man stannar upp och tar bort alla distraktioner kan man kanske känna att man spänner sig, utan att tänka på det. När man är medveten om det kan man slappna av. Detta är en särskilt bra teknik för att somna snabbare.

Att vara medveten om sig själv och sin kropp kan ha flera fördelar. När man exempelvis tränar är det lägre risk för att man skadar sig om man är närvarande och medveten om sin kropp. Det är inte heller bra för kroppen att man spänner sig och inte andas ordentligt.

Det finns alltså många fördelar med mindfulness, både fysiska och psykiska. Mindfulness behöver inte vara svårt eller tidskrävande utan är enkelt att utöva i vardagen.