Laddar

Emmas favoritrecept: ”Ett måste i mellandagarna”

Mästerkock-Emma delar med sig av ett av sina absoluta favoritrecept.

delningar

Julhelgen handlar för många om familj och mat, vi spinner vidare på det. Julmat i all ära, men nu börjar kanske resterna ta slut och Emma ger oss förslag på en av hennes favoriträtter, den ungerska rätten – langos! Har du aldrig lagat det själv är det tid för det nu. Samla familjen och börja fritera!

Langos – Krispigt och saftigt friterat potatisbröd som toppas med citronmarinerad rödlök, färska räkor, västerbottenost, dillsås och caviar. Ett måste i mellandagarna.

Du behöver (4 portioner) Langosbröd 1,5 kokt potatis 25 g jäst 3 dl ljummet vatten 7 dl vetemjöl special 1 tsk salt 1 liter Frityrolja 1 dl vetemjöl special till utbakning Citronmarinerad rödlök 1 rödlök Saften från en halv citron 1 dl vatten Dillsås 3 dl gräddfil 1 dl färsk dill Citronzest Smält vitlökssmör 1 stor vitlöksklyfta 1 dl smält smör 1 tsk salt Tillbehör 2-3 dl västenbottenost 300 g färska skalade räkor 1 dl kaviar (ex stenbitsrom/löjrom) Dillkvist

 

Gör så här: Börja med att koka potatisen mjuk. Låt kallna något och riv ner potatisen på den grövre sidan på ditt rivjärn. Rör ut jästen i vattnet. Ha i den rivna potatisen, salt och mjölet. Arbeta degen till en slät, ganska lös deg. Låt jäsa 45 min.

Finhacka rödlöken och låt den ligga i en skål tillsammans med vatten och citronsaft. Blanda gräddfil, dill och citronzest. Hacka vitlöken fint, blanda med smält smör och salt. Riv västenbottenost och skala räkor.

När degen jäst klart – ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 8 delar. Kavla ut varje del och låt jäsa ytterligare 10 min. Hetta upp olja under tiden i en kastrull eller fritös, till ca 175 grader. Fritera bröden ca 3 min på varje sida, de ska bli gyllenbruna. Pensla på vitlökssmöret och ha på alla tillbehör. Toppa med dillkvist. Servera genast! Smaklig måltid, och njut!

För fler recept – följ Emmasmatlagning på instagram eller kika in Emmas blogg – emmasmatlagning.se