Laddar

Ekonomiska bekymmer när skolan ökar

Ordförande orolig inför framtida utmaningar: "Vi har inte tillräckligt med resurser".

delningar

Under de senaste åren har trycket på yrkeshögskolans utbildningar i Nybro varit stor – vilket är väldigt glädjande enligt lärande- och kulturnämndens ordförande Karin Heideman (M). 

Nu har dock nämnden stött på ett huvudbry inför framtida utmaningar. Med takt att elevantalet och sökningarna ökat så har staten minskat på bidragen till kommunerna, vilket skapar stora bekymmer för Nybro kommun.

– De har ändrat på bidragssystemet. Istället för att vi får bidrag för varje elev så får vi betala för varannan som går på yrkeshögskolan, säger Karin Heideman och fortsätter.

– Det är ett halverat bidrag som slår hårt på oss.

Ordförande menar att yrkeshögskolans utbildningar är ett utav de bästa investeringar som finns och att det i det långa loppet ger så mycket tillbaka.

– Vi ser att behovet av att gå dem här utbildningarna är väldigt stort och en utav de bästa investeringarna som staten kan göra. Det kostar pengar i början men man får så mycket mer tillbaka i det långa loppet, säger hon.

Nybro kommun kommer att ha råd med en viss ökning av antal platser på yrkeshögskolan men inte för att tillgodose hela behovet, menar Karin.

– Vi har pengar till en viss ökning men det är inte tillräckligt. Kommunen ekvation håller inte så som den ser ut just nu. Så vi vet inte vad vi ska göra, vi befinner oss i ett väldigt svårt läge, avslutar hon.

Relaterade artiklar