Laddar

Efter varslet på Bergs Timber: ”Det kom som en chock”

50 personer på Bergs Timber ska bli 30. Det beskedet fick personalen på ett informationsmöte i samband med skiftbytet på torsdagseftermiddagen. "Det är dystert", berättar Erik Philipsson som arbetar vid sågen.

delningar

Bergs Timber varslar 20 personer på sågen utanför Orrefors. I ett pressmeddelande bekräftar Bergs Timbers vd och koncernchef, Peter Nilsson uppgifterna P4 Kalmar var först att rapportera om.

– Det är alltid tråkigt att behöva komma med den här sortens besked, men för att kunna växa och fortsätta bedriva verksamheten behöver vi vara kostnadseffektiva och anpassa produktionstakten till en nivå som ger Orrefors en konkurrenskraftig produktionskostnad och effektiv produkthantering, säger bolagets VD Peter Nilsson.

Att Bergs Timber nu tvingas varsla är till följd av att sågen visat en svag lönsamhet. Höga produktionskostnader är enligt Nilsson en av anledningarna till detta. Den omorganisation man nu står inför medför att produktionstakten minskas från 150 000 kubikmeter till omkring 125 000 kubikmeter per år. Man tar även bort kvällsskiftet och förlänger dagskiftet till tio arbetstimmar. Detta för effektivisera verksamheten.

– Från Bergs Timber kommer vi att aktivt arbeta för att stödja de medarbetare som berörs, säger Nilsson.

Erik Philipsson sitter i kontrollrummet inne på sågverket vid Bergs Timber i Orrefors. Han och berättar om den tunga stämningen på sin arbetsplats när beskedet kom under torsdagen.

– Vi fick beskedet vid skiftbytet under ett informationsmöte. Det blev väldigt tyst i rummet. Det kom som en chock för oss alla för det har känts positivt här tidigare, berättar Philipsson.

Hur är stämningen idag, dagen efter? – Det är dystert. Man har inlett förhandlingar med facket nu men ingen vet något just nu. Det är tung stämning.