Laddar

Efter nytt åldringsbrott – polisen varnar: ”Släpp inte in dem”

En okänd man försökte tränga sig in i bostaden när han ville växla pengar – men stoppade. "Väldigt rådigt agerande av det äldre paret".

delningar

Det var vid 15-tiden på måndagen som en par i 80-årsåldern, boendes på Djurängsvägen i Kalmar, märkte att en okänd man försökte ta sig in via altanen. Dörren stod öppen då det var varmt ute, men innan mannen han komma in i bostaden blev han stoppad av den äldre kvinnan.

– Han pratade inte svenska men visade med kroppsrörelser att han ville växla pengar. Han försökte komma in när mannen i paret hämtade pengar men blev hindrad av kvinnan, säger Robert Loeffel, presschef för polisen i region syd.

Den okända mannen växlade 50 kronor och fick mynt tillbaka, sedan lämnade han platsen. Polisen rubricerar det inträffade som försök till stöld.

– Det var ett väldigt rådigt agerande av det äldre paret. De sista dygnen har vi haft flera fall av åldringsbrott och vi vill varna för det här, säger Robert Loeffel.

Under inga omständigheter ska de personerna släppas in i bostäderna. Om du blir anstastad ska du ringa 112 direkt.

De senaste dagarna har liknande händelser inträffat i Oskarshamn och Torsås. Polisen utreder ett eventuellt samband men i nuläget finns det inget som tyder på att det är samma gärningsman.

De siktar alltid in sig på äldre människor. De försöker växla pengar och sedan går det inte alltid ihop sig, säger Robert Loeffel.

I både Oskarshamn och Torsås blev den målsägande av med kontanter. Det finns ingen misstänkt i något av fallen.

Relaterade artiklar