Effektivisera ditt arbete på distans (bra tips)

28 januari 2023

Under de senaste åren har distansarbete blivit allt vanligare och det har varit ett vanligt sätt att arbeta under pandemin. För många kan det dock vara utmanande att anpassa sig till att arbeta hemifrån och det kan vara svårt att hålla fokus och vara produktiv. I den här artikeln kommer vi att diskutera ett par beprövade strategier för att effektivisera ditt arbete på distans.

Skapa en arbetsyta

Alla har inte ett extra rum att ha ett hemmakontor i, men att ha en specifik arbetsyta är viktigt för att arbeta effektivt. För det första måste man se till att man inte blir störd om fler i hushållet arbetar hemifrån.

För det andra blir man mer effektiv om man har en yta enbart för arbete, precis som att man somnar lättare om man inte gör annat än att sova i sitt sovrum. Alltså bör man, om möjligt, inte arbeta i sovrummet.

Oavsett var i hemmet man sitter och arbetar är det viktigt att man har tillräckligt med utrymme och att man har en skön stol att sitta på. För att arbeta mer effektivt kan man se till att ha ordning vid arbetsytan.

Daglig rutin

En daglig rutin med bra balans kring sömn, mat, rörelse och arbete är viktigt för att kunna arbeta effektivt. För den som trots distansarbete har bestämda arbetstider kan det vara relativt enkelt att hålla fast vid en daglig rutin. Den som däremot har fria arbetstider kan ha svårare för det.

Det är bra att börja arbetsdagen ungefär samma tid varje dag, även om man inte behöver det, och äta på ungefär samma tider. På så sätt ger man arbetsdagen tydliga ramar och missar inte viktiga behov som mat och vila.

Utanför arbetstid är det viktigt att man rör på sig, även om man borde röra sig lite även när man arbetar. När man suttit inne hela dagen kan det vara bra att gå ut en stund för att få dagsljus och frisk luft. Under de mörka årstiderna kan det vara smart att ta en paus under arbetsdagen för att hinna komma ut en stund medan det är ljust.

Sammanfattningsvis

Sammanfattningsvis finns flera olika sätt att effektivisera distansarbetet, som att skapa en arbetsyta och att följa en daglig rutin. Att arbeta hemifrån kan vara utmanande men med dessa tips bör arbetet bli mer effektivt.