Laddar

Detta händer om du grillar trots förbud

Extremvädret bär med sig en mängd risker och grill- och eldförbud råder i hela landet.

delningar

Det är många som sett fram emot en semester med grillen i trädgården, på campingen eller i naturen. Men i dagsläget råder det förbud mot grillning och i vissa kommuner har man utfärdat totalt eldningsförbud.

Men trots de olika förbuden råder det lite olika regler för vilken typ av eldning som är tillåten. Nyhetssajten Nyheter24 har lusläst vad som gäller kring de olika förbuden och vilka konsekvenser man kan få om man bryter mot dem.

Det tydligaste förbudet är det totala eldningsförbudet som råder i en del kommuner. Att eld är då inte tillåtet alls, även i privata trädgårdar. Men även här finns ett litet undantag vid grillning.

På offentliga grillplatser är det inte tillåtet att grilla. Oavsett miljön runt omkring själva grillen.

Dock kan det vara tillåtet att grilla på sin privata tomt om man använder sig av kol-, gas- eller elgril och värmen inte når gräset.

Så vad händer om man bryter förbudet, förutom att det kan börja brinna och få mycket allvarliga konsekvenser?

– Eldningsförbudet tillträdde med full kraft som svar på den stora brandfaran torkan fört med sig. Om du på något sätt skulle bryta mot detta kan du riskera allt från böter till fängelse, säger Per Stridde, insatsledare vid Räddningstjänsten Dala-Mitt till SVT.

Relaterade artiklar