Debutförfattaren drömmer om OS: "Ville egentligen bli astronaut"

Kalmarbon är högaktuell med debutboken om livsstilen som ska ta honom till Olympiska sommarspelen.

delningar

Halvvägs in i ett välfyllt café i centrala Kalmar slår vi oss ned vid ett av de få lediga borden. Sorlet av koffeinpåverkade konversationer och doften av nybakade lussekatter omringar oss medan 24-åriga Kalmarbon Pontus Olsson rotar runt i sin ryggsäck.

Den före detta Nybrobon springer till vardags halvmaratons om vartannat och lever, sedan sex år tillbaka, sitt liv efter en livsstil som han beskriver i sin debutbok "Periodvis fasta för en hälsosam livsstil" som han till slut kastar upp två exemplar av på bordet.

Under sin tid på högskolan, när han studerade hälsovetenskap, kom han över ämnet livsmedelsvetenskap vilket introducerade honom till fasta som han också valde att skriva ett examensarbete om.

– Det var verkligen jättespännande och sedan dess har jag bara fortsatt att skriva, säger Pontus Olsson.

Fortsätta att skriva har han minsann gjort. Debutboken som han idag är högaktuell med påbörjade han under sitt första år på högskolan och färdigställde sedan den två år efter sin examen.

– Boken blev lite som en utökning av examensarbetet. Sakerna som jag skrivit i examensarbetet har jag även skrivit med här i boken. Men sedan har jag även utökat med 200 sidor extra, säger Pontus och skrattar medan han bläddrar igenom det svenska exemplaret.

I slutet av augusti 2018 hade han slutfört skrivandet av det svenska exemplaret av "Periodvis fasta för en hälsosam livsstil" som sedan kom ut i bokhandlar i september. Direkt därpå satte han sig sedan ner och översatte hela boken, vilket han blev klar med i oktober.

Boken behandlar bland annat filosofin bakom periodvis fasta, livsstilens hälsofördelar och hur det kan användas för att maximera resultaten av viktnedgång och fettförbränning. Därför diskuteras även en hel del träning och matval som baserats på den senaste forskningen om livsstilen.

Men som Pontus berättar så var hans tanke aldrig att skriva en så kallad "best seller". Utan anledningen till han satte sig ner vid skrivmaskinen från första början var för att få fler individer att förstå nackdelarna av fetma, och vilken innebörd övervikt har på samhället och världen.

– I dagens samhälle finns det så mycket övervikt, och istället för att hälsovården ska behöva spendera resurser på det så finns det istället andra saker som borde gå att prioriteras. Exempelvis cancerforskning eller andra hälsoskadliga effekter av livet.

Han nämner även att de pengarna han får in från bokförsäljningen kommer han sedan att skänka till hälsovård inom området.

– Det har blivit lite som ett stort välgörenhetsarbete så det vore kul om många kunde köpa boken.

När vi träffade debutförfattaren i början på december hade han sålt runt 250 exemplar. Och det var i Sverige som boken hade sålt allra bäst, men när vi talades vid hade han även fått sin första order i USA vilket han beskrev som "väldigt stort".

– Jag har spenderat nästan tre år på den här boken och det är folk som faktiskt köper boken, så stort är det helt klart.

Att skriva en bok, var det något du tänkte att du skulle göra när du var yngre?

– Nej, det blev bara så att jag helt plötsligt fick för mig att göra det. Som ung ville jag egentligen bli astronaut och flyga upp i rymden, så jag tog istället en helt annan bana.

Finns det någon tanke på att skriva en till bok?

– Jag är liten sugen faktiskt, men det skulle nog i så fall handla mer om hur man fastar för uthållighetsträning.

För uthållighetsträning är en träningsform som ligger Pontus om hjärtat. Och trots att han styrt ifrån drömmen att flyta runt i rymden skulle man lika gärna kunna tro att han tränar för att klara av Nasas fystester för astronauter.

Nyligen hade han nämligen sprungit två halvmaratons på tre veckor och ett fullt maraton på träning som han gjorde "för skojs skull".

Hans fokus inom träning ligger just nu på långdistanslopp eftersom han jobbar mot målet att springa ett halvmaraton under en timme och tio minuter. Och på lång sikt drömmer han även om att springa ett fullt maraton i Olympiska sommarspelen.

– 4,2 mil har jag bara sprungit tre gånger och jag har en tid på tre timmar, två minuter och 25 sekunder. Och sedan mitt första försök har jag förbättrat min tid med 30 minuter. Så det ska bli spännande att se om man kan komma ner på kvalificeringstiderna.

För att uppnå det målet löp- och styrketränar han därför sex dagar i veckan samtidigt som han fastar mellan 14-20 timmar per dag.

– Jag äter mycket hälsosam mat men även jag tar en dag i veckan då jag unnar mig själv något, dock inom mitt matfönster. För om man bara äter hälsosam mat så tycker jag att livet blir lite tråkigt.

Hur skulle du säga att du mår av att fasta?

– Innan när åt jag som vanligt kände jag mig slö efter varje mål. Men nu har jag mer energi till allting och hela livet har blivit lite som en energikick, avslutar han.

Pontus Olssons bok "Periodvis fasta för en hälsosam livsstil" finns på två språk i både tryckt och i e-format och går att köpa i de flesta bokhandlar och e-bokhandlar.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar