Laddar

De vill göra Nybro centrum bilfritt

Föreslår i en motion till kommunen att stänga centrum för biltrafik.

delningar

Debatten om biltrafik i Nybro centrum fortsätter – på ena sidan står de som anser att biltrafik genom torget är bra medan andra avskyr den helt.

I en motion till kommunen föreslår nu Miljöpartiets John Green att Nybro centrum ska stängas för biltrafik.

– Sedan införandet av motortrafik har gående knuffats undan från kullerstensgatan och ut på plattbeläggningen. Där trängs nu barnvagnar, rullatorer och promenerande tillsammans med gatupratare medan bilarna kör i mitten i bra mycket högre hastighet än vad genomsnittsmänniskan går, skriver Green i sin motion till kommunen och fortsätter.

– Vi anser att Nybro centrum ska vara en mötesplats mellan människor. Där du kan stanna upp och prata med en gammal bekant utan att vara i vägen för förbipasserande. Där nutidens barn kan hoppa, springa och leka längs med kullerstenarnas mönster likt många generationer barn innan dem har gjort. Där du som förälder vågar stå och välja grönsaker eller blommor på torghandeln utan att behöva vara rädd att ditt barn ska leka för långt ut mot gatan.

Dock öppnar partiet upp möjligheten för de med handikapptillstånd att fortsätta köra in i centrum.

– Vi vill att den som verkligen har ett behov att parkera bilen utanför apoteket eller dylikt ska få plats att göra det tillskillnad mot nu när dessa platser kan vara upptagna av bilägare i ytterst god vigör.

Partiet föreslår i motionen att Storgatan, Stationsgatan, Gamla Stationsgatan och Garvare Nybergs gata blir gågator igen och att Fabriksgatan från Mellangatan och fram till Storgatan också inkluderas.

– Vi vill främja rörelse, det ska vara lättare att ta cykeln eller promenera till centrum än det ska vara att ta bilen. Tar du ändå bilen är det gott om parkeringar runt om centrum och du får frisk luft på din väg till butiken eller torget. Hälsan och miljön är vinnare av ett bilfritt centrum. Att göra Nybro centrum bilfritt är ett steg mot ett mer attraktivt centrum för människan, inte maskinen, avslutar Green i motionen.