Laddar

De startar ny förening – i division 6

Nybro IF startar ett samarbete med en division 6 förening:

delningar

Fler och fler idrottsföreningar i landet har tvingats lägga ner på grund av bristande intresse. Bara i Nybro kämpar några utav kommunens fotbollslag med att få ihop ett lag till nästa år.

En förening som vill gå mot strömmen och pröva något nytt är Nybro IF, som nu startar en ny förening.

– Vi kommer att starta en ny förening som kommer heta Nybro IF Ungdomsfotboll och som kommer att verka i den redan befintliga verksamheten. Allt kommer vara densamma förutom att vi kommer ha ett till lag i seriesystemet, säger den tillsatta huvudtränaren Sebastian Hultman.

Redan till nästa säsong väntas Nybro IF Ungdomsfotboll registrera sig till division 6.

Hur kom ni fram till det här och varför? – Jo det är så att tankarna dök upp när vi började fundera på hur vi ska göra nästa år och hur vi gör för att inte tappa våra äldsta spelare. Det vissa lag kan locka med är att spela seniorfotboll i division 5 eller 6, så då började vi kolla om vi inte skulle starta ett lag i Nybro IF som redan spelar i en division 6-serie, säger Sebastian Hultman.

Många lag i kommunen har ingen ungdomsverksamhet och har inte möjligheten att fylla på underifrån. I många år har de fått till sig ungdomsspelare som inte platsat i Nybro IF. Var ska de nu få tag i sina spelare? – Dem senaste tre åren har dem inte fått några mängder spelare som förr då det slussades ut cirka tio spelare per år till de andra kommunlagen. Det kommer fortfarande bli så att det blir spelare som flyttar, men kanske inte i samma utsträckning. I den nya föreningen kommer vi träna mycket, minst tre till fyra gånger i veckan. Är man inte beredd på att lägga den tiden som krävs kommer vi vägleda dem vidare till klubbarna ute i kommunen, säger Johan Rylander.

– Det är ett flertal föreningar som redan har ringt våra spelare och undrat vad de ska göra nästa år till exempel. Vi har ju märkt att steget från juniorfotboll till seniorfotboll är jättestort. Här förbereder vi spelarna inför det steget och i det bästa av alla världar så hamnar de tillslut här utanför, säger Anders Olsson och syftar på Nybro IF:s a-lag.

Men vad är då skillnaden mellan er och ett lag från kommunen? – Träningsmängden och chansen att få vara kvar i föreningen. Det behöver inte betyda att bara för att vi startar ett division 6-lag så släpper vi inga spelare. De spelare som går till våra kommunlag, med något undantag, tränar ju så lite så även om dem skulle utvecklas och vara intressanta för vårt a-lag om något år, så vet vi av erfarenhet att det blir jättesvårt att börja att träna fyra dagar i veckan igen, säger Patrik Berg och fortsätter.

– Vi har alltid haft som målsättning att flytta upp så många egna spelare som vi kan till vårt a-lag, men då det ser ut som det gör att lagen knappt tränar, samt att inte alla duktiga spelare i kommunen vill fortsätta sin resa hos oss gör att vi måste försöka utbilda våra unga spelare inom vår förening.

Om en spelare från något annat lag i kommunen känner att de vill spela för den nya föreningen, är den spelaren välkommen? – Vi ska inte ut och värva spelare från andra föreningar. Tanken är att behålla kvar våra spelare i föreningen och bygga ett lag kring dem, säger Sebastian Hultman.

– Det här ska vara en förening för Nybro IF:s killar. Vi kommer inte att plocka in spelare för att vinna enstaka matcher. Sedan att det behövs lite stabilitet i laget är inget vi undangömmer, säger Patrik Coucher.

Att frågan är svår att besvara är något alla fyra ledarna är medvetna om.

– Det är en svår fråga gällande intresserade spelare. Tanken är inte att vi ska plocka in vem som helst utan det måste i så fall vara en spelare med Nybro IF-anknytning samtidigt som vi ska känna att det känns rätt, säger Anders Olsson.

– Vi vill satsa på våra egna spelare helt enkelt, säger Sebastian Hultman.

Redan nu är en 20-manna trupp färdig inför nästa säsong, vilket är något som lovar gott inför framtiden.

– Vi har kollat med våra spelare i föreningen och det är väl en eller två som är tveksamma till att vara med i satsningen vi gör, säger Johan Rylander.

Målet är klart, spelarna ska fostras in till blivande a-lagsspelare.

– Hela idén bygger på en inre drivkraft. Det är en ny modell som vi testar och vi får se om den faller väl ut. Vi ska träna hårt och målet är att fostra framtida a-lagsspelare till Nybro IF, avslutar Sebastian Hultman.

Relaterade artiklar