De kör 24 timmar i sträck för barncancerfonden

Under 24 timmar ska Team Sauber och Team Däckcity hålla sina bilar i rullning när skrotbilsracet i Mantorp avgörs i helgen. Allt överskott från tävlingen går till barncancerfonden, en summa som kan landa på runt 100 000 kronor, berättar de.

delningar

Vid klockan 08.00 rullade Team Sauber, med Axiptos ägare Bert Ovesson i spetsen, in i Nybro för att möta upp Kristian Anderssons Team Däckcity. Tillsammans ska de nu bege sig mot Mantorp utanför Linköping för att delta i ett skrotbilsrace.

– Det är en fantastiskt rolig händelse som vi genomför varje år. I år kommer allt överskott gå till barncancerfonden och det landar nog på runt 100 000 kronor skulle jag tro, berättar Kristian Andersson, och Bert Ovesson fyller i.

– Det ligger många kvällar och helger bakom för att få sin bil stylad och klar. Men det hade varit bra om man hade haft ett bra team som samarbetat även innan denna dag, det hade inte vi, skojar Ovesson som fått skruva och meka en hel del i sitt garage inför tävlingen.

Skrotbilsracet på Mantorp uppkom då man ville få bort gamla skrotbilar från vägarna. I år ställer 64 skrotbilar upp och i varje team finns fyra förare som turas om att framföra bilen under ett dygn.

– När tävlingen är över så kör man bilen till en lastbil och lämnar över registreringsbeviset. Då ska den skrotas, förklarar Bert Ovesson.

Däckcity har låtit bygga om en BMW 318 till en Pizza-bil medan Bert Ovessons Team Sauber har försökt ha ett formel 1-tema där de ”pimpat” upp en Toyota Celica.

– Vi har kommit åtta som bäst men i år går vi för vinst.

Vad är nyckeln till att vinna? – Det gäller att få bilen att hålla i 24 timmar. Det är gamla skrotiga bilar som ska gå oavbrutet under ett dygn, det är påfrestande. Ifjol fick vi plocka med motorn under fyra timmar av loppet. Men vi lyckades ta oss i mål och när allt kommer omkring är det nog det detta handlar om. Men att ha bilen i rullning hela tiden, det är viktigt, säger Ovesson.

Vid klockan 13.00 på lördagen går starten men redan på fredagsförmiddagen begav sig alltså de båda teamen till Mantorp för att vara väl förberedda.

Förare i Team Sauber: Niklas Odén Bert Ovesson Niklas Ovesson Filip Ovesson

Förare i Team Däckcity: Kristian Andersson Johan Forsberg Albin Lundin Peter Nilsson

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.