De hittar löparglädjen tillsammans

Anna Lidzén driver Runacademys löpargrupp. - Foto: Tilda Eriksson

Motionärer välkomnas oavsett nivå. "Peppad att springa i grupp".

delningar

På drygt 50 platser i Sverige finns löpargruppen Runacademy, bland annat på Öland och i Kalmar. Anna Lidzén driver Runacademy i Färjestaden tillsammans med Stefan Liljencrantz.

– Passen är upplagda för att passa alla oavsett nivå. Vi kör inte samma pass varje vecka. Det är alltid något nytt och väldigt mycket variation, säger Anna.

Det är fjärde terminen som Runacademy anordnar löparträffar i Spåret i Färjestaden. Första träffen för i år arrangeras den 12 mars.

– Innan jag blev medlem i Runacademy sprang jag mina 6-7 km i samma takt som jag alltid har gjort. När jag började träna i gruppen lärde jag mig mycket hur man kan utvecklas som löpare. Hur man kan variera sig och springa på olika sorters sätt. Vi tränar på snabbheten i intervaller och tränar upp kroppen att klara sig länge under långa pass. Jag blir väldigt peppad av att springa i grupp, säger Anna.

Det är Runacademys huvudkontor i Stockholm som konstruerar löparpassen.

– Konceptet är att passen ser likadana ut över hela Sverige. Är man medlem kan man dyka upp på någon annan ort och delta på passen. Det som är extra bra med Runacademy är att det finns en helhet. Som medlem får man även tillgång till massor av pass på deras hemsida. Man får ut väldigt mycket av det, säger Anna.

Löparpassen är en timma långa inklusive stretching och uppvärmning.

– Vi brukar köra någon form av intervallträning. Korta och snabba, eller lite längre. Dessutom har vi löpskolningsövningar som vi gör för att lära kroppen att ha bättre teknik. Ibland kör vi backträning i Algutsrum också. Vi anordnar också trailpass i Rällaskogen och till sommaren kommer vi ha sandlöpning i Köpingsvik, säger Anna.

I löpargruppen på Öland deltar ett tjugotal löpare och i Kalmar är det upp emot 70 stycken.

– Vi samarbetar en hel del med Kalmargruppen. Vi har haft ett myspass på Alvaret och då var Kalmargruppen här och sprang med oss och vi var inbjudna till dem när de hade ett längre pass på Kalmarsundsleden.

Många av Runacademys löpare växlar mellan grupperna på Öland och i Kalmar.

– Fördelen med vår grupp är att det blir mer personlig coachning. Det kan också vara häftigt att vara med i en stor grupp och då finns ju Kalmargruppen som ett alternativ. Man får både det personliga och det stora, säger Anna.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar