Davidson: "Vi känner oss bortglömda"

Rikspolitiker bjöds in för att uppmärksammas om Nybros situation.

delningar

Det var under måndagen som riksdagsledamoten och tillika ledamot i utbildningsutskottet Fredrik Christensson (C) besökte Nybro kommun i egenskap av den dåliga utdelningen av yrkeshögskoleutbildningar i Kalmar län men också för Nybro kommuns räkning.

Tillsammans med kollegan Anders Åkesson (C) fanns riksdagsledamoten på plats för att lyssna på lokala företrädare så som gymnasiechef Gunilla Pettersson, rektor Birgitta Carlsson, utbildningsledare för yrkeshögskoleutbildningar Thomas Elmqvist och kommunalråd Christina Davidson (C).

– Kalmar län ansökte om åtta utbildningsplatser men fick endast tre YH-utbildningar vid senaste ansökningsomgången, vilket är helt obegripligt, säger gymnasiechef Gunilla Pettersson.

– Vi har en lång tradition av mycket utbildningar och det är synd att vi inte får utnyttja den kompetensen som finns här. Vi har bra erfarenhet och goda kontakter med näringslivet och branschen. Det gör att det är extra synd att vi inte får några utbildningar här, säger Christina Davidson (C).

Tidigare har Nybro kommun utbildat ungefär mellan 160 och 200 medicinsk sekreterare genom åren och alla har erbjudits jobb. Endast ett fåtal har av personliga skäl tackat nej.

– Landstinget här är i stort behov av medicinsk sekreterare och det är ett stort tapp att vi inte har någon utbildning i närområdet, vi förstår inte det. Istället menar myndigheten att de 3 500 platserna som har beviljats på annat håll ska räcka till behovet, säger Thomas Elmqvist, utbildningsledare i Nybro kommun och fortsätter.

– Jag har svårt att se att de som utbildas någon annanstans som till exempel Stockholm väljer att flytta ner hit för att jobba. Studenter måste utbildas här för att de ska jobba här annars går det inte.

I och med myndighetens senaste besked är Kalmar län en av regionerna i landet med lägst utbildningsplatser inom yrkeshögskolan.

– Vi känner oss bortglömda. Vi förstår inte riktigt, är vi i den här hörnan av landet missgynnade? Vi känner oss som en vit fläck på kartan, säger kommunalråd Christina Davidson (C).

Riksdagspolitikern Fredrik Christensson var medveten om den skeva fördelningen och menade på att det måste till mer pengar för att öka utbildningsplatserna i landet.

– Det finns ett stort behov av utbildningsplatser och det är en problematik vi har haft innan. Det är problem med systemet vi har i dag. Vi behöver fler utbildningsplatser i landet men det finns inte tillräckligt med pengar så som det ser ut i dag, säger han och avslutar.

– Det blir en stor samhällsförlust när vi inte kan matcha, det branschen efterfrågar. Vi måste utveckla reglementet för att möta behovet och skapa möjligheter för både studenter men också näringslivet. Det är en skev fördelning i dag där yrkesutbildningar får mindre pengar än akademiska.

Gunilla Pettersson, gymnasiechef

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar