Laddar

Därför får du cravings

Upplever du ibland att du plötsligt får ett sug av något fett, salt eller sött? Här berättar två experter varför vi drabbas av cravings.

delningar

Många har nog någon gång upplevt ett oförklarligt sug efter någonting. Den vanligaste orsaken till att vi får cravings efter mat är att vi är hungriga och behöver äta. Det handlar helt enkelt om att vi fått i oss för lite energi, skriver Metro.

– När det börjar bli eftermiddag och du börjar bli sugen på en bulle är det självklart egentligen inte det som kroppen vill ha, det är bara så som vi tolkar det. Kroppen vill ha näringsrik mat, säger Anki Sundin, näringsfysiolog, till Metro.

Vad vi blir sugna på är olika från individ till individ. Vissa blir oftare sugna på choklad medan andra hellre vill ha chips. Kroppen tenderar till att få cravings efter det som du vanligen stoppar i dig. Äter du till exempel mycket bullar blir du lättare sugen på det.

– Lösningen på det kan vara enkel. Orkar du stå emot suget efter bullen och i stället äter ett ägg eller en grov macka med ost kan sötsuget ge med sig efter ett tag, säger Anki Sundin.

Tricket bakom att slippa dina cravings är att äta en stabil kost.

– Man talar om en så kallad ”second meal-effekt”, att det du äter till frukost påverkar hur mätt du är till lunch, och det du äter till lunch påverkar hur mätt du är till middag. Därför gäller det att hitta en kost som gör att du håller dig stabil under dagen och inte får energidipparna, säger Anna Hjort, näringsfysiolog, till Metro.