Då ska Kährs nya fabrik stå klar i Nybro

Nya pelletsanläggningen Kährs. Foto: Daniel Nestor, Roxx

Ingår nytt samarbetsavtal angående pelletstillverkningen.

delningar

I slutet på januari i år ansökte golvföretaget AB Gustaf Kähr om ett nytt bygglov i företagets befintliga område på Dunderbergsgatan 10 i Nybro. 

Enligt bygglovet ville företaget i Nybro bygga en 1 125 kvadratmeter stor pelletsfabrik mitt på området.

Sedan dess har arbetet med att färdigställa pelletsfabriken i Nybro pågått. Så sent som för några dagar sedan exploderade rätt kraftigt på Kährs område i anslutning till just pelletsfabriken då det börjat brinna på en container.

Trots branden i närheten av pelletsfabriken står det nu klart att den nya fabriken väntas tas i drift i december 2018 och kommer att ha kapacitet att producera upp till 60 000 ton pellets om året.

Förutom det har Kährs även gjort klart med en samarbetspartner som kommer sköta försäljningen och logistiken kring träpelletsen.

"”Vi är stolta över att ta steget och bygga denna anläggning som är helt i linje med Kährs hållbarhetsprofil. Genom att vidareförädla träbränsleråvaran till pellets ökar vi användbarheten och ger fler möjlighet att använda det miljömässigt hållbara bränslealternativet. Vi ser också mycket positivt på samarbetet med Ekman, som genom sin erfarenhet och expertis tillför värdefull kunskap om handel med bioenergi”, säger Christer Persson, vd och koncernchef för Kährs Group.

Pelletsproduktionen kommer till stor del vara automatiserad och integrerad med övrig produktionsverksamhet i Nybro. 

”Vi ser fram emot ett långsiktigt samarbete med Kährs Group. Marknaden för biobränsle har vuxit väsentligt under flera års tid och pellets fyller en viktig funktion, både för svensk träindustri och i arbetet med att fasa ut fossila bränslen. Vi är väldigt glada över att kunna erbjuda Kährs pelletsprodukt på marknaden när fabriken är färdigställd”, säger Johan Granath, Vice-President Bioenergy på Ekman & Co.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar