Chockhöjningen: Så dyra kan plastpåsarna bli framöver

Foto: Matilda Larsson.

Ny skatt ska höja priset rejält på plastpåsar nästa år – så mycket kommer det att kosta.

18 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Det var TV4 Nyheterna som var först med att rapportera att det blir en ny skatt på plastpåsar nästa år, 2020.

Anledningen är att man vill minska användningen av plast. Vanliga plastpåsar, som till exempel inhandlas i matbutik och andra butiker, blir tre kronor dyrare per påse.

Det innebär att plastpåsarna snart blir minst dubbelt så dyra och konsumenter väntas betala upp till sju kronor per plastpåse framöver. Små och tunna plastpåsar, till exempel fruktpåsar, kommer att höjas med 30 öre per påse.

Målet är att få ner antalet plastpåsar till 40 stycken per person och år senast år 2025. Förslaget finns med i Januariavtalet och remitteras som en del av budgetsamarbetet mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.

- Vi står inför ett akut miljöproblem där människors hälsa och djurs överlevnad står på spel. Miljoner djur får varje år i sig plastpåsar och mikroplaster vilket är en katastrof. En skatt kan hjälpa till att styra mot att antalet plastpåsar som hamnar i naturen minskar, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP) i ett pressmeddelande.

Totalt räknar regeringen med att få in 2,9 miljarder kronor till statskassan, vilket ska användas till sänkt skatt på arbete.

Plastbärkassar som är avsedda att användas flertalet gånger omfattas inte av skatten. Påsar som till exempel soppåsar och fryspåsar omfattas inte heller av skatten.

FAKTA

Plastpåsarna som omfattas:

Förslaget innebär att plastbärkassar som typiskt sett erbjuds konsumenter i handeln för att packa och bära varor beskattas med 3 kronor per bärkasse. För plastbärkassar som är tunnare än 15 mikrometer och har en volym på maximalt 5 liter föreslås skatten vara 30 öre per bärkasse.

Källa: Regeringen.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar