Butiksdöden: Här är kedjorna som har det tuffast 2018

Foto: Wikimedia Commons/Jin Zan.

Den fysiska handeln står inför en kris. Här är de stora butikerna som redan har eller riskerar att begäras i konkurs.

10 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Medan e-handeln fortsätter öka är det ingen nyhet att det är tufft för den fysiska handeln på många håll.

Det gäller allt från nedskärningar av personal, butiker som stängs ner och flyttar till nätet, kedjor i konkurs och så vidare.

De senast drabbade kedjorna är Odd Molly som stänger två tredjedelar av sina butiker och lågpriskedjan Club Xprs som meddelade konkurs i mitten av oktober, rapporterar Breakit.

Enligt nyhetssajten är det framförallt tio butikskedjor som har haft det riktigt tufft i år.

Här är butikerna som har haft det tuffast 2018:

1. Odd Molly. I början av oktober meddelande klädkedjan att två tredjedelar av butiksnätet stängs ned. Bolaget minskar omsättningen och man har startat upp ett åtgärdsprogram.

2. Club Xprs. En annan klädkedja, som begärdes i konkurs i mitten av oktober. Företaget satsade på att kombinera stora volymer med väldigt låga priser, vilket inte gick som planerat.

3. Best of brands. Med skulder på 80 miljoner påbörjade kedjan en rekonstruktion av företaget. Man meddelade nyligen också att fem av åtta butiker stängts ned.

4. Teknikmagasinet. I våras brottades företaget med skulder på 200 miljoner och man satte Teknikmagasinet i rekonstruktion i somras. Enligt Breakit köpte finansmannen Peter Gyllenhammar därefter in sig i bolaget som nu blickar framåt och tänker satsa mer på e-handel.

5. H&M. Jätten har haft problem med att ställa om från sina fysiska butiker till nätshopping. Rapporten som kom i slutet av september var svagare än väntat. Samtidigt har företaget inlett ett samarbete med Klarna.

6. Lindex. 2017 varslades 60 tjänster om uppsägning på huvudkontoret i Göteborg och under våren 2018 avslöjades att 20 butiker skulle stängas ner. Samtidigt har näthandeln ökat med 65 procent.  

7. Boomerang. Företaget begärdes i konkurs i början av året, efter ett misslyckat försök att få fart på e-handeln. Varumärket köptes sedan upp av Tisenhultgruppen men de fysiska butikerna stängdes ned. 

8. Indiska. Heminredningskedjan gjorde en ordentlig förlust 2017 och startade 2018 med att stänga 20 butiker. Nu satsar man stort på e-handeln istället.

9. Gallerix. I början av sommaren försattes heminredningskedjan Gallerix, med 15 butiker i konkurs. Även 2013 gick kedjan i konkurs, men startades igen av nya ägare.

10. XXL. Sportkedjan meddelade nyligen att flera butiker kan tvingas att stänga efter att försäljning sjunkit under det tredje kvartalet.

Källa: Breakit.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar