Biograf får pengar till utveckling

Biograf i Nybro kommun beviljas extrastöd av Svenska Filminstitutet.

delningar

I december månad beviljade Svenska Filminstitutet ett extrastöd till utveckling av biografer på mindre orter. Biograferna i sydost var välrepresenterade bland de beviljade anslagen.

Totalt har Svenska Filminstitutet beviljat 1 375 000 kronor till biografer i regionerna Blekinge, Kalmar och Kronoberg där syftet är att utveckla biografens roll som kulturell mötesplats, att långsiktigt öka biobesöken i hela landet samt att stimulera kommunens intresse och engagemang i biografens framtid.

Bland biograferna som får stöd av Filminstitutet finns Alsterbro. Totalt stöds 21 biografer i landsbygd och på mindre orter i sydost. Totalt har biografen i Nybro blivit beviljade 50 000 kronor.

Pengarna är tänkta att gå till exempel förbättrade ljudsystem, nya filmdukar, stolar samt till uppfräschning av lokalerna.

På resurscentret Filmregion Sydost gläds man åt penningregnet över den regionala filmkulturen.

– Vi genomförde nyligen en biografenkät i vårt verksamhetsområde som visar att behovet av upprustning är stort. Det handlar om höga kostnader som biograferna inte kan finansiera själva, så både statligt, kommunalt och regionalt stöd behövs för att bevara vår unika biografkultur, säger Lotta Nyblom som är visningskonsulent på Filmregion Sydost i ett pressmeddelande.

Av rapporten framgår att sydost är en ovanligt biograftät region med minst en biograf i varje kommun.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar