Laddar

Beskedet: Snart blir det enklare att byta namn

Har du funderat på att byta namn? Från och med nästa år blir det enklare för personer att byta ut sitt för- och efternamn.

delningar

Från och med den 1 juli 2017 kommer det att bli friare regler för att byta namn, det skriver Skatteverket i ett pressmeddelande.

En av ändringarna är att barn som föds eller adopteras inte kommer att ges ett efternamn automatiskt. Föräldrarna ska istället anmäla för- och efternamn till Skatteverket i samband med födseln eller adoptionen.

Att byta efternamn kommer också att bli enklare. Svenskar kommer att kunna byta till vanliga efternamn som te.x Nilsson eller Johansson fritt, oavsett om efternamnet har funnits i personens släkt eller inte. Möjligheten att kunna ha dubbelt efternamn kommer också att införas. Tidigare har personer med dubbla efternamn tvingats ha det ena efternamnet som ett mellannamn i folkbokföringen.

Processen för att byta förnamn kommer från den 1 juli 2017 att förenklas och personer som önskar att byta namn flera gånger kommer att ges den möjligheten.

Skatteverket kommer ensamt att inneha ansvaret för namnbyten, något som tidigare har delats med Patent- och registreringsverket.

 

Text: Oscar Pettersson

Relaterade artiklar