Beskedet: Pollensäsongen är här – så illa blir det

Genrefoton: Mostphotos.

Då kommer det bli som allra värst för allergiker, enligt forskare.

delningar

Tiden är kommen. Det är dags att ta fram näsdukar, bunkra upp med nässpray och ögondroppar.

Pollenallergi, som också kallas för hösnuva, ger besvär som röda, kliande ögon, nästäppa, upprepade nysningar och rinnsnuva. 

Meteorologiskt räknat är det fortfarande vinter i många delar av landet. Samtidigt har försäljningen av allergimedicin redan ökat rejält denna veckan, vilket SVT Nyheter först rapporterade.

I Skåne, på Öland och på Gotland har hasseln börja blomma och i veckan är det 50 procents risk att pollenhalterna från hassel når höga nivåer i södra Götaland. Även sydöstra Svealand väntas få förhöjd risk för pollen. Längs med sydkusten är det också större risk för pollen från al.

– Det har blivit vårvarmt tidigare än vanligt så då har också pollensäsongen kommit igång tidigare. Just nu är det al och framför allt hassel, säger Nitzan Cohen, SVT:s meteorolog till SVT.

Enligt Åslög Dahl, forskare vid institutionen för biologi och miljövetenskap på Göteborgs universitet kommer denna pollensäsong bli den värsta på flera årtionden.

– Tillsammans med sommarens värme gör det att det nog blir en av de värsta säsongerna sedan vi började mäta för 45 år sedan. Det är när björken kommer igång som den jobbigaste perioden kommer vara, vid mitten på april till början på maj, säger Åslög Dahl till P4 Halland

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar