Beskedet: Då skärps reglerna för drönare – så påverkas du

Remi Vesvre, ledningsstrateg på Transportstyrelsen. Foto: Liza Simonsson/Transportstyrelsen, Mostphotos.

Krav på utbildning och skärpta spårningsmöjligheter är några av sakerna som förändras nästa år.

delningar

För att underlätta utvecklingen av drönare och samtidigt behålla den höga säkerheten i takt med att trafiken ökar, gäller nya regler för drönare från och med den 1 juli 2020.

De nya reglerna ligger relativt nära Sveriges nuvarande regler, men drönare får olika indelning beroende på risknivå för flygningen. De delas in i öppen, specifik och certifierad kategori. Det blir även nya krav på bland annat registrering, utbildning och certifiering.

– Drönarna kommer att öka än mer i betydelse för samhällsutvecklingen och ta större plats i luftrummet. Då behövs mer ordnade former som både garanterar en hög nivå av luftfartssäkerhet och som ger operatörer och tillverkare bättre möjligheter att utveckla produkter och tjänster, säger Rémi Vesvre, ledningsstrateg på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

De största förändringarna innebär i korthet:

▻ För drönare upp till 25 kg krävs inga tillstånd från Transportstyrelsen så länge man flyger inom synhåll, max 120 meter över marken och inte över människor (i de nuvarande reglerna gäller att man måste söka tillstånd för alla drönare över 7 kg). Dessa drönare omfattas av den öppna kategorin. Däremot kan tillstånd från andra krävas, som från Lantmäteriet för spridningstillstånd av bild och film eller från närmsta flygplats för flygning inom kontrollzon.

▻ För drönare över 25 kg, och/eller som vill flyga utom synhåll, högre än 120 meter och i närheten av människor måste söka tillstånd hos Transportstyrelsen. Dessa drönare omfattas av antingen den specifika eller certifierade kategorin.

▻ Nya krav på kompetens, både teoretisk och praktisk utbildning, som en drönaroperatör måste ha för att få flyga med drönare.

▻ Nya krav på registrering av drönaroperatörer av nästan alla drönare.

▻ En enskild drönare ska kunna identifieras på avstånd. Det ska gå att fastställa drönarens geografiska position, höjd, hastighet och flygväg.

När det gäller utbildning för drönaroperatörer så gäller undantag för drönare under 25 kg. Tyngre drönare kommer dock kräva att man går en utbildning.

– Det är en grundutbildning. Den enklaste formen är för drönare under 900 gram. Det handlar om en teoretisk kurs på 40 frågor med flera alternativ. Om drönaren är ännu tyngre så tillkommer fler frågor och ett praktiskt prov, säger Rémi Vesvre till 24Sverige.

Registreringen av drönaroperatörer kommer innebära att man, via en tjänst som Trafikverket håller på att utveckla, registrerar sig med bland annat personnummer, namn och adress. Därefter förpliktigar man sig att, om man inte själv är pilot, använda sig av piloter som är utbildade och kompetenta.

Genom registreringen kommer drönaren att vara synlig i ditt namn. Det innebär att drönarflygare inte längre kommer vara anonyma i luften.

– De drönare som tillverkas under kommande år kommer vara utrustade med en liten sändare. Den sändaren skickar information om vilken operatör som äger drönaren. Lite som att ha registreringsnummer på en bil. Om en drönare flyger utanför ditt fönster kommer du med din mobiltelefon kunna se vilken operatör den tillhör, säger Rémi Vesvre.

Registreringen och spårningsmöjligheterna som detta medför är enligt Rémi Vesvre ett sätt att garantera allas integritet och privatliv. Därutöver kommer det bli lättare att upptäcka piloter som flyger på ett olagligt sätt.

– Ett problem vi har idag är att vi inte har några sätt att se vem som flyger drönaren. Att inte vara anonym, vilket inte är fallet idag, är nog en förutsättning både för acceptans av allmänheten och för utvecklingen av drönare, säger Rémi Vesvre.

Transportstyrelsen arbetar nu med att anpassa de nya reglerna i Sverige. Under det kommande året kommer myndigheten att löpande informera för att förbereda drönaroperatörer inför de nya reglerna.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar