Laddar

Banken varnar 90-talisterna: Så liten blir pensionen

I en ny pensionsrapport från Swedbank och sparbankerna varnas ungdomarna om sämre pensioner. Banken uppmanar allmänheten att försöka påverka sin pension – här är tipsen.

delningar

Enligt banken visar deras pensionsjämförelse på stora skillnader mellan nutiden och framtidens pensionärer, skriver TT. Rapporten visar att dagens unga riskerar att endast få kring 40 procent av lönen i pension.

I dag får 65-åringar i snitt 50 procent av sin lön, eller 61 om man räknar med tjänstepensionen. Men de som går i pension kring år 2055 kommer få en helt annan historia, då de endast kommer få ut 41 procent av deras lön i allmän pension – 54 procent om man räknar tjänstepensionen.

Banken varnar nu de unga vuxna för en framtid som är ekonomiskt utmanande – och berättar att vissa yrkeskategorier kan få det särskilt svårt.

– Är man exempelvis undersköterska, barnskötare eller bussförare blir det väldigt, väldigt svårt, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, till TT.

En av förklaringarna bakom den minskande pensionen är enligt banken att det gamla pensionssystemet baserades på de 15 bästa inkomståren. På så vis var systemet med förlåtande mot arbetslöshet, föräldraledighet och deltidsarbete än dagens system. Nu påverkas pensionen av hela livsinkomsten.

Arturo Arques säger till nyhetsbyrån att han ser fyra lösningar på problemet: Att politikerna beslutar om mer pengar till den allmänna pensionen, att mer av den kontanta lönen går till tjänstepensionen, att pensionsåldern höjs och att hushållen får tydliga anvisningar om att se över pensionen med privat sparande.

– Men det är viktigt att ge besked. Vi adresserar frågan att utfallet är magert, och då är frågan vad politiker och arbetsmarknadens parter tänker göra åt saken, säger Arturo Arques till TT.

I faktarutan nedan kan du se hur mycket du får ut i pension beroende på när du är född, samt tips på hur du kan påverka din pension. 

 

Så mycket av din slutlön får du ut i pension om du är född…

…1952

Allmän pension: 50 procent (61)

Tjänstepension: 11 procent (13)

…1960

Allmän pension: 48 procent (58)

Tjänstepension: 12 procent (14)

…1970 

Allmän pension: 46 procent (56)

Tjänstepension: 14 procent (16)

…1980

Allmän pension: 44 procent (53)

Tjänstepension: 16 procent (18)

…1990

Allmän pension: 41 procent (50)

Tjänstepension: 13 procent (16)

Källa: Swedbank,  Beräknad på om du går i pension vid 65 (68 inom parentes) 

 

Så kan du påverka din pension

Om du börjar jobba så snart som möjligt, kan arbeta heltid och skjuta upp pensionsåldern några år så kan du få några extra tusenlappar. Storleken på din lön är det som påverkar pensionen mest.

Försök, om du kan, att välja en arbetsgivare som betalar in tjänstepension. Är du egen företagare behöver du själv avsätta pengar till tjänstepensionen.

Komplettera med privat pensionssparande. Börja att spara tidigt och regelbundet.

Om du har en partner som tjänar bättre kan hen sätta över extra pensionssparande till den med lägre inkomst.

Källa: Swedbank

Relaterade artiklar