Laddar

Arbetet dröjde ett år – nu går startskottet

Nu börjar saneringen av området kring Pukeberg glasbruk. Grävmaskinen är på plats i området – ett år efter den tilltänkta starten.

delningar

För nästintill ett år sedan berättade 24Nybro om att området kring Pukebergs Glasbruk skulle saneras, därför att det ansågs vara en av de värst förorenade områdena i länet.

Det som framförallt var problemet i området kring Pukebergs Glasbruk var att det fanns arsenik och bly men även spår av barium, kadmium och PAH:er.

Saneringen finansierades av naturvårdsverket med hela 58 miljoner kronor och skulle ta fart redan förra året och genomföras i två etapper.

Den första etappen var tänkt att området runt klockmagasinet, hantverkshuset och Linnéuniversitetets lokaler skulle saneras, men så blev det inte.

Istället kör man alltihop i år.

– Det var ju tänkt att man skulle köra framsidan först och sedan baksidan av glasbruksområdet men så blev det inte. Istället kör vi hela saneringen i år, säger kommunalråd Christina Davidsson.

Efter saneringen av glasbruksområdet i Pukeberg, kommer kommunen att titta på olika utvecklingsalternativ för området.

– Vi vill ju utveckla området efter saneringen och det vi kommer göra är att sätta oss ner och kolla igenom olika detaljplaner. Dock är det ingenting som är klart utan vi får vänta på att saneringsarbetet avslutas först, säger Christina Davidsson.