Laddar

Antikt stränginstrument från Madesjö tar plats i utställning

Den okända folkinstrumentet hummel som finns på Madesjö museum lånas i slutet av oktober ut till en utställning i Växjö.

delningar

Med start i slutet av oktober öppnar Smålands musikarkiv upp en utställning med musikinstrumenten trummor och hummel i Växjö i samband 25 års jubileet.

De båda instrumenten har tidigare haft ett starkt fäste i Småland och nu uppmärksammar Smålands musikarkiv tillsammans med Smålands museum hummeln som är ett utav de mindre kända instrumenten.

– Många vet nog inte vad en hummel är eller hur instrumentet låter. Instrumentet hade en stark ställning i Småland för många år sedan och nu vill vi uppmärksamma den tillsammans med trummorna, säger Mathias Boström från Smålands musikarkiv.

Ett av de få hummelinstrumenten som finns kvar, finns i Madesjö museum och är från tidigt 1800-tal. Stränginstrumentet ägdes av Karl-Johan Blomkvist från Torestorp men är sedan många år tillbaka i museumets ägor.

Till månadsskiftet ska det halvt päronformade instrumentet lånas ut till utställningen i Växjö där cirka tolv andra hummelinstrument kommer medverka.

– Vi tycker att det är roligt att vi blir uppmärksammade i det här och vill självklart vara med och visa upp vår hummel, säger Kenneth Petersson från Madesjö museum.

 

– Hummel är ju ett relativt okänt instrument bland dagens befolkning så utställningen blir ett försök att väcka liv i vårt kulturarv, avslutar Mathias Boström.

Utställningen drar igång den 28 oktober med invigning och kommer hållas öppen över sommaren 2018.