Advitums akademi öppnade upp möjligheten till jobb: "Första steg för ett riktigt liv i mitt nya hemland"

. - Foto: Faton Pasho

Talangfabriken avslutades under måndagen och tre av kursdeltagarna har redan nu fått ett IT-jobb.

5 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Tre utbildningar inom IT-infrastruktur lades ner så sent som i våras. Det fick Nybroföretaget Advitum att agera. Efter ett styrelsemöte i mars beslutade företaget att hålla i egna utbildningar.

I mitten av oktober förra året intog tolv elever datorerna i Advitums lokaler på Kraftvägen i Nybro och har sedan dess både studerat IT, svenska och hunnit praktisera.

– Det var tänkt till en början att vem som helst skulle kunna söka till programmet men vi bytte spår och valde att driva det som ett integrationsprojekt tillsammans med Arbetsförmedlingen, Trygghetsrådet och Kalmar Energi, sa Markus Persson från Advitum.

På måndagen var det dags för de tio eleverna som var kvar efter 19 veckors slit att äntligen få sitt diplom som IT-driftstekniker.

– Det har gått ett halvår sedan vi drog igång projektet och det är jättekul att stå här i dag. Det har varit en lärorik och utvecklande process där vi har fått se hur alla har gjort egna personliga resor när det kommer till språk och IT, säger Advitums VD Markus Persson.

En av eleverna som tog examen var Safwan Kousa från Syrien och utbildningen har gett honom stora möjligheter.

– Jag kom till Sverige för tre år sedan och fick oftast höra hur svårt det var att komma in på arbetsmarknaden, hur svårt det svenska språket är och så vidare men den här utbildningen har öppnat upp ögonen och gett mig en ny chans i livet, säger Safwan.

– Den här utbildningen har öppnat möjligheter och det är ett första steg för ett riktigt liv i mitt nya hemland, något jag saknade tidigare.

Vad har utbildningen på Advitum Academy betytt för dig?

– Jag har hittat mig själv men framförallt har utbildningen på Advitum fått mig att må bra igen och känna glädje i livet. Jag känner mig behövd. Förut satt jag hemma och kände mig värdelös för att det inte fanns några jobb för mig men tack vare utbildningen så kan jag också bidra på mitt sätt till samhället, säger han och fortsätter.

– Lärarna och mentorerna har hjälpt mig väldigt mycket och pushat mig. Jag hade inte så stort självförtroende men de har hjälpt mig med den biten.

Efter veckors av slit redan har fått en anställning på Northosts AB i Kalmar.

– När jag mötte Daniel på Northost var det bästa som kunde hända mig. Jag har hittat en vän och bror för livet. Han har gett mig ett nytt liv i mitt nya land, avslutar Safwan.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar