Laddar

TV: 1600 kubikmeter vatten per dag kan behöva transporteras över bron

Efter onsdagens vattenmöte presenterades flera långsiktiga lösningar. Men på kort sikt kan 1600 kubikmeter vatten behöva transporteras från fastlandet – varje dag. "Situationen är allvarlig men vi kommer lösa det här", säger Borgholms kommunalråd Ilko Corkovic.

delningar

Under onsdagen träffade landshövdingen Stefan Carlsson och de tre kommunalråden Ilko Corkovic, Borgholm, Henrik Yngvesson, Mörbylånga, och Johan Persson, Kalmar, representanter från MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Syftet med mötet på Hotel Skansen i Färjestaden var att informera MSB om vattensituationen på Öland.

– Jag har tagit del av de åtgärder som har gjorts för vattenförsörjningen på kort och lång sikt, berättar Cecilia Nyström, chef för avdelningen utveckling av samhällsskydd på MSB.

– De här frågorna (torka) har vi inte riktigt haft problem med tidigare. Inte på samma sätt som översvämningar, säger Nyström.

Landshövdingen Stefan Carlsson förklarade hur han tillsammans med kommunalråden från de närvarande kommunerna har tagit sig an vattenfrågan.

– Vi har kommit fram till att det finns fyra perspektiv, säger Carlsson, och räknar sedan upp de boende på Öland, turisterna, lantbrukarna och livsmedelsproducenterna som de grupper de har fokuserat på.

När sammanfattningen av mötet snuddade vid eventuella åtgärder presenterades flera potentiella lösningar. Mörbylånga, som är värst drabbat av torkan och den låga grundvattennivån, kommer fortsätta transportera cirka 1000 kubikmeter vatten per dag från fastlandet. Borgholm, där läget är aningen bättre, kan komma att under tre högsommarveckor transportera 1200 kubikmeter per dag. 600 av dem skulle i så fall komma från fastlandet – resten från Hornsjön i Löttorp.

– Bristen kom tidigare än väntat. Situationen är allvarlig men vi kommer lösa det här, säger Ilko Corkovic.

Andra lösningar som nämndes var att hitta nya vattenfyndigheter på ön, fler ledningar från fastlandet, avsaltningsanläggningar och metoder för att få vattnet att stanna kvar på Öland och inte rinna ut i Östersjön.

– På lång sikt måste vi få upp kapaciteten i systemet, säger Johan Persson.

– Vi har tagit del av de åtgärder som vidtagits både på kort och lång sikt. Vi kommer ha en fortsatt dialog framöver, säger Cecilia Nyström.

Nyttan av det regn som föll under helgen och i början av veckan var en annan aspekt som diskuterades.

– Många tyckte det var härligt när det regnade i början av veckan – men det gjorde ingenting för grundvattnet, berättade landshövdingen och belyste att det var nederbörden under senhösten, vintern och den tidiga våren som bidrog till grundvattennivån.

Relaterade artiklar