100 000 svenskar bär på lömsk sjukdom – utan att veta om det

. - Foto: Pixabay

Folksjukdomen kan leda till blindhet. "Det är viktigt att informera", säger författaren Denise Rudberg.

3 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Cirka 100 000 svenskar vet inte om att de bär på den lömska folksjukdomen glaukom, som till vardags även kallas grön starr.

På söndag inleds Världsglaukomveckan och det viktigaste budskapet är att kolla ögonen i tid.

Glaukom är en ögonsjukdom som drabbar synnerven och påverkar synfältet och kan leda till blindhet. Världsglaukomveckan, World Glaucoma Week som infaller i år 10-16 mars riktar fokus på sjukdomen och i Sverige är Svenska Glaukomförbundet organiserade på många håll i landet för ett omfattande informationsarbete.

– Vår stora uppgift är att berätta om denna utbredda, luriga och lömska folksjukdom. Det som gäller är en tidig diagnos, att man upptäcker sjukdomen i ett tidigt skede, då kan man sänka trycket i ögonen och bromsa sjukdomsutvecklingen, säger Anna Wikberg, vice ordförande Svenska Glaukomförbundet.

Ungefär 100 000 svenskar har i dag diagnosticerad glaukom, men enligt Anna Wikberg är det utöver dessa dubbelt så många till i landet som är drabbade.

– Man uppskattar att ytterligare 100 000 svenskar går omkring med glaukom utan att veta om det. Glaukom gör inte ont och sjukdomen utvecklas oftast mycket sakta och därför kan man gå runt med sjukdomen ett bra tag utan att vara medveten om det, säger hon.

Det finns en ärftlig faktor i samband med glaukom och vissa familjer är mer benägna än andra att få sjukdomen. Författaren Denise Rudberg är en av många som sett den lömska sjukdomen på nära håll.

– Min mormor drabbades av grön starr och jag märkte hur det påverkade hennes livskvalitet. Hon såg nästan inget alls mot slutet av sitt liv. Hon blev orolig av sin nedsatta syn. Balansen påverkades också, säger hon.

Denise Rudberg går numera själv regelbundet och kollar sina ögon.

– Jag hoppas att varje insats i syfte att öka medvetenheten om glaukom kan bidra till att få fler människor att undersöka sig för glaukom. Många känner nog inte till möjligheten att upptäcka en gryende ögonsjukdom, så det är viktigt att informera om det, avslutar hon.

FAKTA

Fakta om Glaukom:

Glaukom är en ögonsjukdom som drabbar synnerven och påverkar synfältet. Många gånger är den förknippad med förhöjt ögontryck, men numera vet man att glaukom uppträder även vid normalt eller lågt ögontryck.

Glaukom är oftast en smygande sjukdom, som man inte märker förrän synen är så påverkad att man får problem. Sannolikt har glaukomet i dessa fall debuterat redan i femtioårsåldern.

Glaukom är den vanligaste orsaken till blindhet bland äldre.

Källa: Specsavers.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar