Laddar

100 000 busringningar till SOS Alarm

Vid akuta nödsituationer ska man ringa 112 för att snabbt få hjälp. Tyvärr finns det de som ringer till SOS Alarm trots att det inte rör sig om ett nödfall.

delningar

SOS Alarm får in cirka tre miljoner samtal varje år från folk som har slagit in numret 112. En miljon av de samtalen är inte nödsamtal utan kan istället röra sig om fickringningar och ej akuta vård- eller polisärenden där inringaren istället borde ha ringt 1177 eller 114 14, skriver Nyheter 24.

– Av den miljonen samtal är cirka 100 000 rena busringningar. I snitt rings det mer än tio skojsamtal i timmen till SOS Alarm. Dygnet runt. Året runt, säger Helena Söderblompresschef på SOS Alarm.

En kvinna ringde och ville veta om en konsert var inställd på Globen. En annan ville att ambulansen skulle köpa cigaretter åt henne.

Det är även väldigt vanligt att personer ringer för att fråga vilken pinkod de har till mobilen och om larmcentralen kan koppla vidare samtalet till en kompis eftersom inringaren inte har några pengar på mobilen.

Akutnumret 112 som kopplas direkt till SOS Alarm ska endast användas i nödsituationer. Detta är viktigt då busringningar tar upp dyrbar tid som kan rädda livet på en annan människa.

Hanna Thulin