GDPR – allt du behöver veta om den nya dataskyddslagen | Nyheter i Nybro- 24 timmar om dygnet – Helt gratis

GDPR – allt du behöver veta om den nya dataskyddslagen

Har du fått kryptiska sms från företag de senaste dagarna? Det här betyder de.

Matilda Larsson

Kl.16:37, 26 april, 2018

GDPR – allt du behöver veta om den nya dataskyddslagen
Foto: Matilda Larsson.

Många svenskar har fått sms, mail och påminnelser från olika företag den senaste tiden som nämner GDPR och meddelar dig om att företaget kommer att ändra sina allmänna villkor snart.

Anledningen är att den 25 maj får alla EU-länder en ny dataskyddslag som kallas General Data Protection Regulation, GDPR, eller Dataskyddsförordningen på svenska.

Förordningen är gemensam för EU/EES, så de skillnader som finns mellan länderna i dag kommer att försvinna nästan helt.

Det innebär att samma spelregler kommer att gälla på den inre marknaden, vilket en fördel för företagen i Europa. En annan fördel är att du som individ blir bättre skyddad, enligt Visma.

Ett exempel på sms, här från Bredbandsbolaget.

Ett exempel på sms som skickas till privatpersoner, här från Bredbandsbolaget.

Våra intressen och uppgifter om oss är i dag en handelsvara på ett sätt som inte lagstiftarna förutsåg på 90-talet. Den nya dataskyddslagen tar hänsyn till den snabba teknikutvecklingen och kommer att ersätta den nuvarande lagstiftningen, Personuppgiftslagen, PuL, som trädde i kraft 1998.

Jämfört med PuL är det många regler som kommer att vara samma som förut, men medborgares rättigheter har förstärkts i den nya lagen. Det innebär till exempel att det blir lättare att ha kontroll över vilka av dina personuppgifter som företag har sparat, samt möjligheten att få dem borttagna.

Det kommer också att bli lättare att slippa direktreklam, eftersom det ska gå att neka företag, under vissa omständigheter, att sälja vidare dina personuppgifter.

Det ska också gå att bli ”glömd” av sökmotorer och liknande, men då krävs det att sökresultatet är oriktigt, irrelevant, eller överflödigt.

Samtidigt blir det hårdare krav på organisationer och företag. Om ett företag brister i sin behandling av personuppgifter kan de tvingas betala en så kallad administrativ sanktionsavgift på upp till 20 miljoner euro, eller fyra procent av deras globala omsättning. Den bedömningen gör i första hand tillsynsmyndigheten i varje land. I Sverige är det Datainspektionen, skriver idg.se.

Sverige har tidigare haft en förenkling av PuL. Har man behandlat personuppgifter i löpande text och enklare listor, har den hanteringen kunnat göras med stöd i missbruksregeln. Därför har det varit möjligt att hantera personuppgifter, så länge det inte är kränkande för någon. Den regeln försvinner helt med den nya lagen.

Fakta



De viktigaste nyheterna för enskilda medborgare:

  • När uppgifter behandlas med stöd av samtycke eller för att uppfylla ett avtal, ska den registrerade ha rätt att få ut de uppgifter man själv lämnat för att föra över dem till en annan tjänst, det kallas dataportabilitet.

  • Innan man planerar en ny personuppgiftsbehandling som innebär särskilda risker för de registrerade ska man göra en bedömning av vilka konsekvenser behandlingen kan få och vilka åtgärder som behövs för att minska riskerna (konsekvensbedömning).

  • Om det inträffar en säkerhetsincident, till exempel ett dataintrång eller en oavsiktlig förlust av uppgifter, måste man anmäla det till Datainspektionen inom 72 timmar. Man kan också behöva informera de registrerade (anmälan om personuppgiftsincident).

  • Vissa organisationer; myndigheter, de som behandlar känsliga uppgifter eller uppgifter som innebär en kartläggning av enskildas beteende måste utse en person i organisationen som har till särskild uppgift att bevaka dataskyddsfrågor, ett dataskyddsombud.

  • Datainspektionen kan komma att utdöma en sanktionsavgift för den som bryter mot förordningens regler. Avgiften ska bedömas utifrån hur allvarlig överträdelsen är, om det skett avsiktligt eller inte, vilka åtgärder man har vidtagit för att minska skadan, om man tjänat ekonomiskt på överträdelsen och andra försvårande eller förmildrande omständigheter.

  • I personuppgiftslagen finns en förenklad regel för behandling av personuppgifter i löpande text och enkla listor, missbruksregeln. Den innebär kort och gott att man får behandla uppgifter i vissa situationer så länge det inte är kränkande för någon. Den här regeln försvinnernär dataskyddsförordningen träder ikraft. Sådan behandling måste alltså följa förordningens regler.


Källa: Datainspektionen.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: Här är de populäraste fritidshusen i Ystad

"En sekelskiftsdröm med punschveranda" - så beskrivs det mest klickade fritidshuset i Ystad.

Josefine Gunnarsson

Kl.07:39, 27 maj, 2018

LISTA: Här är de populäraste fritidshusen i Ystad
Foto: Hemnet

1) Österleden 26, Sandskogen Söder, Ystad, 3 870 000 kr. (Foto: BF Konsult Sydkustmäklaren/Hemnet)

1-klicktoppenystad

”Denna välspröjsade trävilla med snickarglädje, burspråk och trippla balkonger ruvar på ”drömmen om den perfekta sommarvillan.” Läs mer om fastigheten här!

2) Wendts väg 16, Sandskogen, Ystad, 3 400 000 kronor. (Foto: Svensk Fastighetsförmedling/Hemnet)

2-klicktoppenystad

”I denna sekelskiftesdröm återkommer flera av de vid byggåret tidstypiska detaljerna vilket ger detta sagolika hus den där speciella känslan som bara kan infinna sig i ett hus med mycket hjärta och själ!” Läs mer om fastigheten här!

3) Neumans väg 18, Sandskogen, Ystad, 1 750 000 kronor. (Foto: Svensk Fastighetsförmedling/Hemnet)

3-klicktoppenystad

”Den lilla stugan som fick namnet Blåklinten ligger inbäddad i Sandskogens grönska, bara 500 meter från havet och Ystad Saltsjöbad. Den söta stugan har fått vara i samma familjs ägo sedan 1954” Läs mer om fastigheten här!

4) Forshagastigen 11, Sandskogen, Ystad, 1 795 000 kronor. (Foto: BF Konsult Sydkustmäklaren/Hemnet)

4-klicktoppenystad

”Stugan är full av charm och karisma. Härliga brädgolv, vackra fönster och ljuvlig atmosfär. Inbäddad i grönska lever du här privat, insynsskyddat och stillsamt. Både före och efter morgon- och kvällsdopp.” Läs mer om fastigheten här!

5) Brushanevägen 5, Nybrostrand, 3 250 000 kronor. (Foto: ERA Real Estate/Hemnet)

5-klicktoppenystad

”Nu kan drömmen om ett toppmodernt boende vid havet bli sann! I Nybrostrand, med härlig milslång sandstrand ligger ett magnifikt och totalrenoverat hus som väntar på sin nya ägare.” Läs mer om fastigheten här!

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hållbar entreprenör ska prisas: ”Tänkt till lite extra”

Stipendiet ska lyfta fram en företagare som lyckas med både affären och miljön.

Andreas Norinder

Kl.07:08, 27 maj, 2018

Hållbar entreprenör ska prisas: ”Tänkt till lite extra”
Malin Lundqvist Gunnarsson fick ta emot priset förra året. Foto: Arkiv/Karl-Oskar Karlsson

Förra året var det lantbrukaren Malin Lundqvist Gunnarsson från Långasjö som prisades för sitt arbete med naturbeteskött, lammskinn och ull.

Nu är det återigen dags att nominera lokala entreprenörer till ”Hållbar inspiratör i Kalmar län”. Pristagaren får ta emot 50 000 kronor av Länsförsäkringar Kalmar län.

– Stipendiet syftar till att lyfta fram en entreprenör i vårt län som tänkt till lite extra kring miljömässig, ekonomisk och social hållbarhet och visar att det går att kombinera det med tillväxt och affärsmässighet, säger Anna Blom, vd för Länsförsäkringar Kalmar läns, i ett pressmeddelande.

Stipendiet delas ut på Framtidsdagen den 26-27 september. Den som vill nominera någon skickar motivering och kontaktuppgifter till hallbar@lfkalmar.se.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Svårt att ta körkort – så många kuggas

Lokalt kontor med på listan över de städer där flest kuggas.

Robin Östberg

Kl.20:26, 26 maj, 2018

Svårt att ta körkort – så många kuggas
Foto: Genre/Pixabay

Det är stora skillnader över hur bra svenskarna lyckas med sina körprov för personbilskörning. Ett exempel är att i Vänersborg kuggar två av tre medan i Luleå så klarar mer än hälften provet, det rapporterar Allt om bilar.

Under sommaren vill allt fler själva kunna ta bilen ut på aktiviteter. Många beslutar sig då för att boka körprov, eller uppkörning som det också kallas.

Kalmar är en av de städer som finns med på listan. Av de som väljer att köra upp där misslyckas 54 procent. Det är strax under rikssnittet på 54,43 procent.

Enligt statistiken klarar sig de i norr bäst. I Luleå och Umeå klarar sig 57,81 respektive 55,05 procent uppkörningen. Förklaringen till det är enkel:

– De kanske är mer motiverade, säger Ylva Lundin, kommunikationschef på Trafikverket Förarprov, till sajten.

Kartläggningen visar en annan intressant sak. Nämligen att kvinnor lyckas bättre på körprovet. Totalt sett klarar 48,81 procent av kvinnorna provet medan endast 43,68 procent av männen lyckas få lappen.

På teoriprovet är könsskillnaderna ännu tydligare. 48,81 procent av kvinnorna får godkänt, medan siffran för männen ligger på 40,2 procent.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Spelade hem poäng med endast 11 spelare

"Man får säga att det är en laginsats idag med alla 11 spelare som är på planen."

Hanna Thulin

Kl.19:17, 26 maj, 2018

Division 2 Östra Götaland

IFK Berga – IFÖ Bromölla IF 0-4

Här kan du läsa mer om matchen.

Hässleholms IF – Lindsdals IF 3-1

Mål Lindsdal: Fredrick Roskvist

Här kan du läsa mer om matchen.

 

Division 2 Sydöstra Götaland Damer

Rödsle BK – Glömminge IF 2-2

Mål Glömminge: Amanda Ahlström 2

Mikael Grahn, tränare: ”Vi hade 11 spelare och gjorde det så bra som möjligt. Det var ett böljande spel fram och tillbaka och första halvlek bjöd inte på så stora grejer. I början av andra halvlek orkar vi inte lika mycket men i slutet får vi mer tryck och kan kvittera. Det känns som att vi hade kunnat sätta två-tre mål till där i slutet men vi är nöjda med en poäng med tanke på förutsättningarna.”

Matchens lirare: ”Man får säga att det är en laginsats idag med alla 11 spelare som är på planen. Ska jag nämna någon så är det Johanna Bellander i backlinjen.”

 

Division 3 Sydöstra Götaland

Nybro IF – Älmhults IF 0-3 (0-1)

Här kan du läsa mer om matchen.

Division 4 Östra

IFK Påryd – Hultsfreds FK 1-3 (1-2)

Mål Påryd: Robert Allansson

Pukebergs BK – Ängö BK 4-1

Mål Pukeberg: Simon Almqvist, Emilio Ixcot Nilsson, Max Nilsson & Adam Donnerstål

Mål Ängö: Jesper Sjögren

 

Division 6 Kalmar/Öland

Persnäs AIF – Bergkvara AIF 1-0 (1-0)

 

Division 6 Emmaboda

Nybro IF Ungd. – Flygsfors/Gadd. IF 2-3 (1-1)

Mål Nybro: Axel Johansson & Awil Farha

Mål Flygsfors/Gadd.: Stefan Maksimovic, Gzim Sejdija & Spyros Papadimitropoulos

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nybro IF - Älmhults IF

Nybro IF nollade på hemmaplan – fortsatt utan seger

''Så stor skillnad är det inte. Jag tror vi blir starkare till hösten.''

Mattis Andersson

Kl.19:13, 26 maj, 2018

Nybro IF nollade på hemmaplan – fortsatt utan seger
Foto: Arkiv

Nybro IF har ännu inte fått vinna någon seriematch i år. I dag fick man chansen på hemmaplan mot Älmhults IF. Ett Älmhult som spelade för serieledning. Det visade sig att Älmhult hör hemma i toppen av tabellen. Nybro gick mållösa och förlorade matchen med 3-0.

– Första halvlek gör vi rätt bra. Tills 30:e minuten då de gör mål, vi snackade om att vi skulle våga håll boll men vi gör inte det, säger Tobias Heiding, tränare för Nybro IF.

– När vi vågar hålla i bollen så skapade vi chanser. Precis innan halvtid har vi ett bra läge, en fin kombination. Det hade varit trevligt med en kvittering där, fortätter Heiding.

Under andra halvlek fick Älmhult ett psykologiskt mål till 0-2.

– I andra halvlek vågar vi inte heller hålla i bollen alls utan slår upp den hela tiden. Vi blir för låga och de gör två snabba mål som dödar matchen, säger Heiding.

Helt utan chans var dock inte Nybro även om det enligt tabellen var toppen mot botten. Heiding påpekade att det inte alls var så stor skillnad.

– Varje motstånd tycker jag att vi hänger med, men inte i 90 minuter. Vi har många unga killar som inte varit på den här nivån så mycket men så stor skillnad är det inte. Jag tror vi blir starkare till hösten, avslutar Heiding.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng