Så här mycket får Nybro kommun av välfärdsmiljarderna | Nyheter i Nybro- 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Så här mycket får Nybro kommun av välfärdsmiljarderna

Regeringen presenterade sin vårbudget – så påverkar det Nybro.

Faton Pasho

Kl.19:07, 16 april, 2018

Så här mycket får Nybro kommun av välfärdsmiljarderna
Foto: Faton Pasho

Under måndagen hade riksdagsmannen Karl Längberg (S), invald i näringsutskottet i förra veckan, letat sig ner till sina hemmatrakter i Nybro för att presentera regeringens vårbudget och hur den påverkar Nybroborna.

Sammanlagt investerar regeringen över 2,6 miljoner kronor i nysatsningar. Flera tunga poster som får tillskott är hälso- och sjukvården, äldreomsorgen och Polismyndigheten.

Välfärden i Sverige tilldelas totalt 1,5 miljarder kronor och av dessa kan vissa miljoner hamna i Nybro.

– Regeringens välfärdssatsning 2018 kommer att tillföra cirka 30,7 miljoner kronor till Nybro kommun under 2018, säger Längberg och fortsätter.

– Utöver det kommer det tillföras 5,1 miljoner kronor till lärarlönelyftet, cirka 900 000 kronor för extratjänster i kommunen samt 23,7 miljoner kronor för övriga tillskott som kommunen kommer kunna söka.

Vad kommer det här innebära rent krasst för kommunen?
– Det kommer innebära extra händer i både vård, skola och omsorgen. Vi har fler barn och fler äldre. Vi behöver mer personal. Det är vårt stora behov, med så många nya medborgare så kommer vi behöva satsa, säger Martina Andersson (S).

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

DEL 4: Ställ din lokala fråga inför valet 2018

Nu har du som Nybrobo chans att ställa just din fråga till de lokala politikerna i Nybro kommun inför valet 2018.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.14:02, 19 april, 2018

DEL 4: Ställ din lokala fråga inför valet 2018
Foto: Faton Pasho

Den 9 september är det dags för val runt om i Sverige. Med riksdagsval, landstingsval och kommunval går nu 24Nybro in i det nya året med en ny satsning.

 Nu när året skiftat från 2017 till 2018 börjar också valet att närma sig. Vi på 24Nybro.se tänkte göra en satsning inför det lokala valet 2018 i Nybro – där kommunvalet kommer stå i fokus, säger 24Nybros redaktör Faton Pasho. 

Nu har du som Nybrobo chans att ställa just din fråga till de lokala politikerna i Nybro kommun inför det lokala valet 2018.

Frågorna kan vara både stora och små, men måste vara lokala.

Totalt kommer ni Nybrobor få svar på en fråga per månad ända fram till valet i september.

LÄS MER: Här är svaren på fråga nummer 1.

Skicka in din fråga som du vill politikerna ska svara på, till oss på redaktionen@24nybro.se senast den 22 april. 

De lokala partierna som kommer svara på era frågor är: Centerpartiet, Socialdemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna, Miljöpartiet, Sverigedemokraterna, Liberalerna och Vänsterpartiet. 

LÄS MER: DEL 2: Här är politikernas svar på månadens fråga

LÄS MER: DEL 3: Här är politikernas svar på månadens fråga

Övriga partier har fått en förfrågan men antingen avböjt eller inte svarat på medverkan. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Moderaterna ville spara kommunens överskott

Partiet ville spara pengarna inför en framtida krissituation.

Faton Pasho

Kl.07:10, 18 april, 2018

Moderaterna ville spara kommunens överskott
Foto: Faton Pasho

Det var under måndagens kommunfullmäktige som kommunens årsredovisning togs upp. Där redovisade kommunen, för tredje året i rad, ett positivt resultat, denna gång med 75,7 miljoner kronor för år 2017.

LÄS MER: 2017 var ett starkt år för Nybro kommun

Överskottet av pengarna klubbade majoriteten i kommunfullmäktige till att placera i fonder och resultatutjämningsreserv.

Moderaterna ville dock att hela summan skulle gå till en resultatutjämningsreserv.

– Vi fick under 2017 jättemycket pengar över och ville sätta av dem till resultatutjämningsreserven, säger Daniel Lindvall (M) och fortsätter.

– Vi ville sätta av dem pengarna för att ta fram dem när man inte når två procentsmålet i kommunen.

Anledningen till att Daniel Lindvall och Moderaterna ville lägga samtliga pengar på resultatutjämningsreserven var för att inte låsa pengarna i några speciella fonder.

– Lägger man pengarna i fonder så fastnar dem i ett ändamål och kan inte användas till annat. Om man istället lägger dem i resultatutjämningsreserven kan det sedan användas till vad som helst när det krisar, säger han och avslutar.

– Det handlar om att bygga ett kapital och använda det när det går dåligt. Vi som politiker måste se in i framtiden och se vad vi har för utmaningar.

Totalt ska 8 miljoner kronor placeras i fonder.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Loord besviken på Hallengren: ”Gör mig väldigt orolig”

Trots domen i Högsta förvaltningsdomstolen är Loord orolig och kritisk till ministerns ambition.

Faton Pasho

Kl.17:03, 16 april, 2018

Loord besviken på Hallengren: ”Gör mig väldigt orolig”
Foto: Faton Pasho

I fredags kom beskedet att personer med funktionsnedsättning får tillbaka rätten till statlig assistansersättning vid till exempel sondmatning, det slog Högsta förvaltningsdomstolen fast i en dom.

Beskedet innebär att personer som tidigare blivit av med sin statliga assistans för sondmatning nu återigen kan söka assistanstimmar för detta.

– Detta är ett väldigt positivt besked för alla som de senaste åren blivit av med sin statliga assistans. Nu gäller det att Försäkringskassan arbetar in nya rutiner som bygger denna domen, säger Jimmy Loord (KD). 

Nybropolitikern och toppkandidaten till riksdagen, Jimmy Loord (KD) är dock fortfarande orolig och kritisk till barn- och äldre ministern Lena Hallengrens (S) ambition att hålla fast vid spardirektivet i LSS-utredningen, trots domen.

– Regeringens LSS-utredning fortgår och skall vara klar i oktober i år. Den innehåller tydliga direktiv om sparkrav på LSS framöver. Min tydliga uppmaning till Lena Hallengren är att ändra i utredningsdirektivet och plocka bort direktivet om besparing på LSS, säger Jimmy Loord (KD)

Lena Hallengren (S) har i flera medier uppgett att hon inte är beredd att ändra spardirektivet i LSS-utredningen, menar Loord. Det är något som upprör Kristdemokraten.

– Vi var flera som hade förhoppningar om att Lena Hallengren skulle driva en annan linje än sin kritiserade företrädare Åsa Regnér. Att hon på riktigt skulle stå upp för de funktionsnedsatta. Nu intar Hallengren samma position som sin företrädare och kommer fortsatt driva en besparingslinje på LSS. Det gör mig väldigt orolig och betyder att vi kan glädjas över dagens dom i HD men att kampen långt ifrån är över, säger han och avslutar.

– Mitt ambition är att återupprätta intentionerna i LSS-lagstiftningen och den ambitionen är omöjlig att kombinera med ytterligare direktiv om besparing.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så många mandat tilldelas Nybro i landstingsfullmäktige

Fördelningen blir oförändrad från förra valperioden.

Faton Pasho

Kl.16:31, 14 april, 2018

Så många mandat tilldelas Nybro i landstingsfullmäktige
Foto: Arkiv

Valet närmar sig med rask takt och den 9 september är det dags för svenska folket att säga sitt.

Inför valet har nu valkretsmandaten till landstingsfullmäktige fördelats ut och den fjärde valkretsen som Nybro, Emmaboda och Torsås ingår i kommer att få dela på 9 mandat totalt.

Mest mandat hamnar i den femte valkretsen där Kalmar kommun ingår – där kommer totalt 17 mandat att fördelas.

Fördelningen av mandat har gjorts efter invånare i varje valkrets.

FaktaFördelningen av mandat: 

Första valkretsen (Västerviks kommun): 9

Andra valkretsen (Hultsfreds och Vimmerby kommuner): 7

Tredje valkretsen (Högsby, Mönsterås och Oskarshamns kommuner): 11

Fjärde valkretsen (Emmaboda, Nybro och Torsås kommuner): 9

Femte valkretsen (Kalmar kommun): 17

Sjätte valkretsen (Borgholms och Mörbylånga kommuner): 7

Totalt: 60 mandat

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

DEL 3: Här är politikernas svar på månadens fråga

24Nybro.se ger allmänheten möjlighet att ställa frågor till kommunpolitikerna – nu har tredje frågan besvarats.

Faton Pasho

Kl.15:53, 9 april, 2018

DEL 3: Här är politikernas svar på månadens fråga
Foto: Faton Pasho

24Nybro.se har sedan årsskiftet startat sin alldeles unika politikersatsning inför valet i september.

Varje månad fram till valet får kommunborna möjligheten att ställa en fråga till lokalpolitikerna – som sedan får besvara frågan.

De lokala partierna som har tackat ja till att vara med i politikersatsningen fram till valet är Centerpartiet, Socialdemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna, Miljöpartiet, Sverigedemokraterna, Liberalerna och Vänsterpartiet. 

I början av mars gick 24Nybro ut med en uppmaning till Nybroborna om att ställa en fråga till politikerna i kommunen. Här är frågan som skickades vidare till våra politiker.

Från anonym:
– Hur tänker de olika partierna om den personliga assistansen i Nybro. Det var ju tal om att lägga ut den på entreprenad men det lades ner. Men hur tänker ni i framtiden?

Daniel Lindvall, Moderaterna

Moderaterna:
– För oss Moderater är inte det avgörande vem som driver den personliga assistansen. Det viktigaste för oss är att den som behöver assistans får det och assistansen ska vara av god kvalitet. Vi tycker även det är viktig att det finns en valfrihet. Den som är i behov av assistans ska kunna välja huvudman/leverantör. Vi ser gärna både kommunal och en privat huvudman. Självklart måste det till en noggrann kontroll av hur pengarna för assistans används. Vi, Moderater, menar att verksamheten ska bedrivas med god kvalité och på ett kostnadseffektivt sätt.

Det stora dråpslaget mot alla våra funktionshindrade med LSS-beslut var när den röd-gröna regeringen beslöt sig för att rekommendera andra regler för Försäkringskassan vid beviljande av hjälp för funktionshindrade. Detta ledde till att Försäkringskassan blev mycket restriktiv i sin bedömning och många medborgare förlorade helt sin hjälp. När behövande blir utan hjälp har kommunerna det slutgiltiga ansvaret och det drabbade Nybro kommun mycket hårt med många miljoner i utbetalningar. Dessa kostnader som staten tidigare har betalat har alltså Nybro kommun istället tvingats att betala efter sveket från regeringen och Vänsterpartiet.

SD Nybro, Från vänster. Jaana Hietala, Ingegerd Karlsson, Harriet Svedin, Liza Holmkvarn, Anette Lidholm

Sverigedemokraterna:
– Sverige Demokraterna i Nybro anser att ingen omsorg mår bra av att hamna i privata händer där det föreligger möjlighet till vinstuttag. Om man vill privatisera i kommunen ska det vara till en seriös aktör som har en vilja att göra det bra och bättre än nuvarande kommunala ägor. Insynen i bolagets skötsel ska vara 100 procent och kommunen ska äga rätt att säga upp avtalet med omedelbar verkan om det visar sig att vinstintresse går före god omsorg.

Pia Eriksson och Kaj Raving Vänsterpartiet

Vänsterpartiet:
– När majoriteten i Nybro vill privatisera den personliga assistansen i Nybro så var det Vänsterpartiet som tillsammans med personal, anhöriga och brukarna själva som först tog strid. För oss är det självklart att assistansen ska vara kvar och utvecklas i kommunal regi även i framtiden.

När majoriteten talar om att privatisera assistansen så flyttar de fokus från att rätten till assistans handlar om rätten till ett värdigt liv till att bli en fråga om pengar. Brukarna reduceras till minusposter i bokföringen som måste hanteras genom att privatisera. Ett sånt synsätt och agerande kan Vänsterpartiet aldrig acceptera.

Anledningen till att en privatisering blir lönsam för kommunen är att besparingen görs genom att de anställda får sämre villkor. De fackliga avtalen i kommunen ger högre lön, längre semester och framför allt en betydligt högre jourersättning än de privata assistansbolagen. Vänsterpartiet kommer aldrig gå med på att försämra villkoren för kommunens anställda.

Men kampen mot privatisering gäller alltså brukarna i minst lika hög grad som arbetsvillkoren. Många som har assistans är helt beroende av att ha kvar sina assistenter som de känner sig trygga med. Vi vill inte ens tänka på hur deras situation skulle bli om de fått nya, oerfarna, assistenter för att de gamla inte ville acceptera försämrade villkor.

Arbetet som assistent är oerhört viktigt. Det kräver förmåga att vara följsam mot brukaren. Det kräver förmåga att kunna arbeta med det mest intima på ett ödmjukt sätt, utan att brukaren känner sig generad. Vem som helst kan förstå att det är mycket integritetskränkande och riskfyllt för brukaren att utsättas för personal som inte kan rutinerna eller saknar utbildning.

Rätten till assistans är viktig och en privatisering hade blivit förödande för både brukarna och deras assistenter. Men vare sig brukarna eller deras assistenter tog majoriteten någon hänsyn till när man av ideologiska- och besparingsskäl ville privatisera assistansen.

Socialdemokraterna

Socialdemokraterna: 

– Den viktigaste frågan avseende personlig assistans i Nybro och alla andra svenska kommuner är och förblir innehållet i verksamheten och hur lagar och förordningar tillämpas och efterföljs. Var personalen som utför arbetet är anställd är ingen primär fråga, speciellt som finansieringen av verksamheten kommer från samma konto! Det är ju vi skattebetalare som gemensamt betalar detta!

Personer med funktionshinder av olika slag ska kunna delta i alla sociala, politiska, ekonomiska och kulturella delar av samhället. Socialdemokraterna satsar på att stärka funktionshindrades möjligheter till utbildning och att komma in eller tillbaks till arbetslivet. Det handlar om värdighet och mänskliga rättigheter.

Lagen om stöd och service (LSS) och assistansersättning behöver ständigt ses över och förbättras. Vår regerring har redan nu, i avvaktan på ny lagstiftning, infört bl.a. en ”broms” för s.k. tvåårs-omprövningar och förbättrat möjligheterna för att bevilja personlig assistans för resor, väntetid och beredskap under dygnsvila (fr.o.m. 2018.04.01). Ytterligare förbättringar planerade att införas 2018.07.01.

Man kan ju ändå fundera hur privatiseringsanhängarna får ihop att kommunens (skattebetalarnas) kostnader skulle minska för verksamheten, kvalitén öka, och den kommunala insynen och kontrollen blir bättre när man flyttar till en privatägd verksamhet. Jag vet att våra kommunanställda assistenter redan idag gör ett fantastiskt jobb.

Vår välfärdspolitik skall vara öppen för alla, fördelad efter behov, betald med skattemedel. Ansvaret för detta ligger alltid på våra politiker. Därför ska vi inte sälja bort utförarledet till privata aktörer. Privata alternativ skall få finnas men tillstånd, tillsyn av kvalitet och resultat ska i alla lägen ligga hos det offentliga, så att våra pengar används till det som är avsett och inte till privata vinster.

Jimmy Loord, Bodil Bagert, Kristdemokraterna

Kristdemokraterna:
– Vi får aldrig svika dom som behöver samhällets stöd allra mest!

Frågan om personlig assistans är en fråga som är politiskt viktig både nationellt och lokalt i kommunen. De senaste åren har vi med vånda sett hur man nationellt nedmonterat LSS och många har mer eller mindre fått sina liv förstörda. Regeringen har skyllt på domar och fusk under tiden som politiken hårdnat allt mer mot de som behöver samhällets stöd allra mest.

Denna utveckling har gjort att kostnaderna för kommunerna har ökat lavinartat. I en sådan situation handlar det om att göra två saker samtidigt. Både sätta tryck på regeringen i frågan och lokalt hitta arbetssätt för att säkra varje individs rätt till det stöd man är berättigad enligt lagens intentioner.

Jag och Kristdemokraterna har i Nybro varit drivande i ett förbättringsarbete kring personlig assistans som har lett till att vi idag har tillsatt ett expertteam kring varje ärende som gäller personlig assistans. Ingen handläggare sitter längre ensam med ett ärende utan vi följer det tillsammans hela vägen och ser till att underlag till Försäkringskassan håller högsta kvalitet. Allt för att skapa så goda förutsättningar som möjligt för att den enskilde ska få rätt hjälp.

För mig och KD är det tydligt att den nya nationella rättspraxisen måste ändras. Det måste återigen vara ett grundläggande behov att få hjälp att andas när halsen proppas igen av slem, eller att äta via en sond när man inte kan äta själv. Rapporter från Socialstyrelsen och Försäkringskassan ger mer än tillräckligt underlag för en lagändring som återupprättar intentionen med LSS (Lagen om stöd och service).

Jag konstaterar att 78 procent av de som har fått den statliga assistansen indragen har fått det utan att personernas hjälpbehov har minskat och att den ökade ansvarsbördan för närstående riskerar att leda till psykisk ohälsa hos närstående.

Vi håller med regeringen om att kostnader som kan kopplas till fusk och brottslighet måste stoppas. Men det finns inget som visar att situationen otvetydigt är värre inom LSS än inom något annat välfärdssystem. Måndagen den 22/1 sände Kalla Fakta inslaget ”Spelet om Assistansen”. Granskningen gör gällande att regeringens fokusering på fusket för att rättfärdiga neddragningarna inom LSS är en del av en medveten strategi. Det är svårt att inte misstänka att de har rätt.

Regeringen har haft alla möjligheter att lägga fram förslag för att ändra lagen, men under Socialutskottets öppna utfrågning den 30 januari klargjorde de att de inte har någon intention att agera.

Detta ställningstagande av regeringen skapar utmaningar i alla kommuner, likaså i Nybro. Vårt löfte är att hela tiden göra vårt yttersta för att upprätthålla intentionerna i LSS lokalt och se till att de återupprättas nationellt.

Det kommande valet är viktigt. Vi behöver rätt politiker både nationellt och i Nybro som kan ta ordentligt ansvar i denna fråga.

Centerpartiet

Centerpartiet: 

– För Centerpartiet så är frågan om LSS och assistans en viktig jämställdhetsfråga. Det handlar om att varje människa ska kunna leva ett så normalt liv som möjligt och ge personer med en funktionsnedsättning en högre livskvalitet.

I Nybro kommun har vi haft det oerhört tufft efter att regeringen i regleringsbrevet för budgetår 2016 krävde att Försäkringskassan skulle bryta utvecklingen av antalet timmar inom personlig assistans för funktionsnedsatta. Detta har lett till en gigantisk kostnadsökning för oss i kommunen som inte är finansierad och stort mänskligt lidande för de som drabbats. Alla berörda försätts i en svår situation. Det är inte okej att kommunerna används som regeringens budgetregulator. Indragningar av assistans skapar personliga tragedier och tvingar medborgare att gå på knäna. Från Centerpartiet säger vi stopp, det är nog nu!

Centerpartiet värnar assistansen och individens valfrihet och ser att möjligheten till jobb och utbildning är viktiga delar för att kunna aktivt delta i vårt samhälle. En förutsättning för valfrihet är att själv kunna styra över assistansen och fritt kunna välja utförare. Det är kvalitén som ska avgöra vilka som ska få vara med och utföra välfärden, inte ägandeformen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng