LÖFVEN: ”Samhället går att förändra”

Se 24Nybros bildextra från när statsministern besökte Nybro och Pukeberg.

Faton Pasho

Kl.06:55, 1 mars, 2018

9 bilder
 • Foto: Axel Brantemo
  Foto: Axel Brantemo
 • Foto: Axel Brantemo
  Foto: Axel Brantemo
 • Foto: Axel Brantemo
  Foto: Axel Brantemo
 • Foto: Axel Brantemo
  Foto: Axel Brantemo
 • Foto: Axel Brantemo
  Foto: Axel Brantemo
 • Foto: Faton Pasho
  Foto: Faton Pasho
 • Foto: Faton Pasho
  Foto: Faton Pasho
 • Foto: Faton Pasho
  Foto: Faton Pasho
 • Foto: Faton Pasho
  Foto: Faton Pasho

Statsministern Stefan Löfven kom till Nybro och Pukebergs Glasbruk efter ett besök på Länssjukhuset i Kalmar och vårdcentralen i Borgholm. 

LÄS MER: BILDEXTRA+TEXT: Så var Löfvens vistelse i Kalmar

LÄS MER: TV: Fullsatt när statsministern besökte Nybro

När statsministern klev in den gamla glashyttan i Pukeberg möttes han av protester från ett 20-tal personer (kommer på 24Nybro.se under torsdagen) men raskade snabbt vidare och in i den stora hallen.

Inför ett fullsatt Pukebergs glasbruk talade statsministern Stefan Löfven varmt om tidigare förändringar som har skett i världen. Från Sydafrikas apartheid och Nelson Mandel till Europas järnridå och Berlinmurens fall. 

– Vi har gått från att vara en utav Europas fattigaste land till att vara bland de rikaste länderna i Europa. Samhället går att förändra, skanderade Stefan Löfven inför hundratals åhörare.

I inledningen av 2018 har statsministern Stefan Löfven besökt ett 70-tal kommuner runt om i Sverige och planerar tillsammans med övriga statsråd att besöka samtliga innan valet.

– Det är viktigt att hela landet blir sett och respekterat. Jag har varit i kommuner som har sagt att de inte haft en statsminister sedan 1955. Det vill vi förändra. Alla kommuner har olika sätt att bidra med till det svenska samhället och därför behöver alla bli sedda och respekterade, sa Stefan Löfven.

I slutet på mötet hann även åhörarna ställa några frågor till statsministern – ett utav dessa handlade om tryggheten i samhället.

– Vi har lanserat det största trygghetsprogrammet i modern tid. Vi tillskjuter bland annat mer resurser till polisen. Det blir dubbelt så många polisutbildningar jämfört med tidigare. Vi attackerar också den ekonomiska brottsligheten, sa Stefan Löfven.

Mötet avslutades med att Martina Aronsson och Mikael Svanström från Socialdemokraterna i Nybro kommun räckte över en bukett med rosor samt en glasskål.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nu återinförs ersättning: ”Ett positivt beslut ur fler perspektiv”

Klubbade igenom beslutet under tisdagens nämndmöte.

Faton Pasho

Kl.14:47, 22 mars, 2018

Nu återinförs ersättning: ”Ett positivt beslut ur fler perspektiv”
Foto: Faton Pasho

Under tisdagens individ- och familjenämnd klubbades frågan om att återinföra habiliteringserättningen och dagsersättning i Nybro igenom.

Redan innan årsskiftet kunde 24Nybro berätta att ersättningen skulle återinföras i Nybro kommun, detta efter att ordförande i nämnden, Jimmy Loord (KD) lovat att lyfta det i samband med budgeten.

LÄS MER: Nybro återinför ersättning

– Det är många år sedan nu som Nybro kommun valde att plocka bort habiliteringsersättningen. Därför känns det väldigt roligt att vi nu är i ett läge då vi kan återinföra ersättningen och dessutom införa en dagersättning, säger Jimmy Loord ordförande i Individ- och familjenämnden.

Ersättningen som nämnden klubbade igenom kommer att uppgå till 40 kronor per dag för både dem med LSS-beslut och SOL-beslut och kommer vara knutet till en närvaro i verksamheterna på minst 75 procent.

– Det beslut är positivt ur flera perspektiv, menar Jimmy. Det handlar delvis om att bli bekräftad för sina arbetsinsatser och få ett erkännande i form av en ”lön”. Med detta höjer vi också statusen och signalerar att jobbet är viktigt. Jag känner mig väldigt nöjd med detta beslut, avslutar Loord

Ersättningen är riktad till de personer som finns i kommunens dagliga verksamhet och betalas ut i någon form av lön för arbetet.

Ersättningen fanns i Nybro kommun fram till i början på 2000-talet men togs bort av ekonomiska skäl.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Miljonregn över förlossningsvården i Kalmar

Regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting är nu överens om en historiskt stor satsning.

Hanna Thulin

Kl.08:42, 22 mars, 2018

Miljonregn över förlossningsvården i Kalmar
Foto: Arkiv

Överenskommelsen mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, omfattar 1,8 miljarder kronor som ska användas under 2018. Pengarna kan bland annat gå till mer personal i förlossningsvården, en förbättrad arbetsmiljö och förstärkt eftervård för kvinnor som fött barn.

Totalt kommer Kalmar landsting att få 43,3 miljoner varav 39,9 miljoner kronor kommer att användas inom förlossningsvården och 3,3 miljoner till avgiftsfri livmoderhalscancerscreening.

LÄS MER: Viktig marsch för människans rättighet: ”Inte tryggt att föda barn.”

–  Den som väntar barn i Kalmar ska känna sig trygg. Därför gör vi historiskt stora satsningar på förlossningsvården och sätter mål för en bättre förlossningsvård med fler anställda och färre förlossningsskador, säger socialminister Annika Strandhäll.

I överenskommelsen ingår att landstingen väljer vilka insatser de bedömer ger mest nytta för att uppnå målen, samtidigt som fokus för medlen till landstingen ska användas till att stärka kompetensförsörjningen och bemanningen samt se över och utveckla arbetssätten och förbättra arbetsmiljön.

–  Vi är mycket nöjda med att vi träffat en tilläggsöverenskommelse med regeringen om fortsatta och ökade resurser till kvinnors hälsa och förlossningsvården. Det pågår redan ett omfattande förbättringsarbete men med de extra medel som nu tillförs så kan vi fortsätta med fler insatser både till kvinnors hälsa och för att säkerställa så att alla föräldrar ska kunna känna sig trygga både före, under och efter graviditeten, säger Anders Henriksson, 1:e vice ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting.

Medlen får också användas för insatser inom neonatalvården, det vill säga vården som ges tidigt födda barn. Satsningen omfattar hela vårdkedjan inklusive förebyggande insatser, från mödravårdscentral till eftervård för kvinnan efter graviditet och förlossning.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

S ute efter revansch: ”Vi lära av våra misstag”

Socialdemokraterna vill ta tillbaka sina sju förlorade mandat: "Vi vill driva Nybro framåt".

Faton Pasho

Kl.08:15, 21 mars, 2018

3 bilder
 • Foto: Privat
  Foto: Privat
 • Foto: Faton Pasho
  Foto: Faton Pasho
 • Foto: Privat
  Foto: Privat

De förlorade väljarnas förtroende i förra valet efter den omdiskuterade fastighetspaketet. Nu vill Socialdemokraterna i Nybro visa att de har lärt sig av sina misstag, när valet närmar sig.

– Vi misslyckades i förra valet när vi drev frågan om fastighetspaketet. Vi nådde inte riktigt ut med hur vi ville göra den och varför vi drev den frågan och det har vi lärt oss, säger valledaren Martina Aronsson och fortsätter.

– Nybroborna visade sitt tydliga missnöje. De ville inte att vi skulle ge privata aktörer chansen i vår stad och nu ska vi visa att vi har lärt oss av det. Vi ska återerövra de sju mandaten vi förlorade i förra valet och hoppas återfå förtroende av Nybroborna.

Till höstens kommunfullmäktigeval finns en rad olika lokala tungviktare med på socialdemokraternas lista. Mikael Svanström toppar listan före just Martina Aronsson och Stig-Roland Fagergård. 

En av nykomlingarna är den tidigare riksdagsledamoten Ann Arleklo som satt i riksdagens socialutskott för Socialdemokraterna mellan åren 2006-2014. Nyligen inflyttad till Orrefors finns hon på fjärdeplats i valet till kommunfullmäktige.

En annan som tar plats bland de rutinerade politikerna är tidigare kommunalrådet Markus Lund, som återfinns på plats 14 på listan.

– Politik är roligt och det vet Markus, säger Martina Aronsson.

– Vi ställde frågan till Markus om han var sugen på att komma tillbaka, vilket han var. Han ville hjälpa till men inte stå för högt upp på listan, säger Mikael Svanström.

Till helgen drar Socialdemokraterna i Nybro till Vägga, en ort utanför Karlshamn för att ladda upp inför valet. Där blir det fokus på bland annat biltrafiken på Storgatan, särskilt boende vid Folkets hus, nybyggd högstadieskola vid Sveavallen och trygghetsboende vid Awestomten.

– Vi har en del utmaningar vi står inför. Det har hänt alldeles för lite under den här mandatperioden. Skolresultaten har sjunkit kraftigt och ett utav anledningarna till det kan vara lokalförsörjningen, säger Martina Aronsson.

– Vi har en oerhörd stor brist på vårdpersonal i Nybro. Vi behöver steppa upp och satsa, avslutar Stig-Roland Fagergård. 

FaktaSocialdemokraternas kommunlista:


1. Mikael Svanström
2. Martina Aronsson
3. Stig-Roland Fagergård
4. Ann Arleklo
5. Börje Slättman
6. Ronja Ismail
7. Tobias Fagergård
8. Ann Hammenholt
9. Anders Lundell
10. Brith-Louise Fagerstrand
11. Martina Andersson
12. Kaj Göransson
13. Catarina Bentsrud
14. Markus Lund
15. Milla Dietrichson
16. Per-Olof Berg
17. Ann-Christin Quist-Karlsson
18. Michael Vejrum
19. Wim Bengtsson
20. Joakim Johansson
21. Natasa Djurovic
22. Lennart Storm
23. Ingegerd Lagercrantz
24. Lennart Andersson
25. Elsa Pettersson
26. Kennet Eriksson
27. Jenny Täck
28. Börje Bäckström
29. Tuija Solin
30. Conny Kolbrand
31. Christina Lund
32. Jonas Karlsson
33. Anita Engström
34. Peter Harrysson
35. Lena Jonsson
36. Tobias Grundberg
37. Eva Karlsson
38. Bernt Jonsson
39. Anneli Storm
40. Anders Oscarsson
41. Mariana Svanström
42. Börje Ståhl
43. Gunbritt Jonsson
44. Tore Isaksson
45. Maria Sundin
46. Christer Wedell
47. Tommy Karlsson
48. Per Petterström
49. Roland Larsson

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lindvall: ”Vi vill utreda frågan om biltrafik i centrum”

Moderaterna ger sig in i frågan om biltrafik i centrum.

Faton Pasho

Kl.08:12, 21 mars, 2018

Lindvall: ”Vi vill utreda frågan om biltrafik i centrum”
Foto: Faton Pasho

Öppen eller stängd biltrafik på Storgatan? Det är den stora frågan bland Nybro kommuns politiker i dagsläget.

I början av veckan gick Socialdemokraterna i Nybro ut med ett vallöfte – vinner man valet stänger man Storgatan för biltrafik.

LÄS MER: Partiets vallöfte: ”Vinner vi valet förbjuder vi trafik på Storgatan”

Förutom Socialdemokraterna har även Miljöpartiet yttrat sig i frågan och står i linje med att stänga biltrafiken i centrum.

Nu ger sig ytterligare ett parti in i debatten och det är Moderaterna. Partiet vill, istället för att ta förhastiga beslut, utreda vad trafik på Storgatan har betytt för stadens butiker, innan man går ut och förbjuder trafiken.

– Den stora frågan handlar inte om trafiken utan om den centrumnära handeln. Om handeln i centrum dör ut är vi inte med på det här beslutet. Därför tycker vi att man borde göra en utredning om vad trafik på Storgatan har betytt för stadens butiker, innan man tar ett beslut, säger Daniel Lindvall (M). 

Partiet är måna om vissa problem som trafik i centrum har medfört under den senaste tiden och vill i och med det satsa mer på parkeringsövervakning.

– Vi vill se parkeringsvakter på oregelbundna tider som bevakar centrum och trafiken där. I det stora hela handlar det om att vi i Nybro behöver fler poliser och det kanske där det stora problemet ligger, säger han och avslutar.

– Att andra partier går ut i mars med vallöften ser vi bara som valfläsk och att göra det redan i mars gör att det surnar till, till valet i september.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ny ordförande vald i Sverigedemokraterna

Före detta ordförande toppar listan till kommunvalet 2018.

Faton Pasho

Kl.13:51, 20 mars, 2018

Ny ordförande vald i Sverigedemokraterna
Från vänster: Jaana Hietala, Ingegerd Karlsson, Harriet Svedin, Liza Holmkvarn och Anette Lidholm. Foto: Privat

Sverigedemokraternas Sammy Augustsson i Nybro valde förra året att kliva av som ordförande och lämna över stafettpinnen till Boris Tomic. Ett år efter får Tomic kliva ner när föreningen under sitt årsmöte valde Göran Bågenholm som ny ordförande.

Den förre ordförande Tomic blir istället ny styrelseledamot tillsammans med Liza Holmkvarn, Harriet Svedin, Bosse Lindahl och Angel Vukasovic. Johnny Svedin får dock fortsatt förtroende som vice ordförande i föreningen.

– Sverigedemokraterna i Nybro står för ett öppet samarbetsklimat med syfte att i alla lägen bevaka kommuninvånarnas intressen, där trygghet kommer i fokus, skriver partiet i ett pressmeddelande och fortsätter.

– Vi kommer även att ha en tydlig satsning på skola, vård och omsorg samt på kommunens uppdrag gällande integration av nyanlända.

Under söndagens årsmöte fastslog partiet även listan till kommunvalet 2018. Där tar Boris Tomic förstaplatsen före Liza Holmkvarn och Göran Bågenholm.

FaktaSverigedemokraterna i Nybro har fastställt listan för val till kommunfullmäktige 2018 enligt följande.

 1. Boris Tomic

 2. Liza Holmkvarn

 3. Göran Bågenholm

 4. Ingegerd Karlsson

 5. Johnny Svedin

 6. Anette Lidholm

 7. Bosse Lindahl

 8. Angelo Vukasovic

 9. Jaana Hietala

 10. Patrik Aronsson

 11. Robin Broman

 12. Harriet Svedin

 13. Mikael Jörgenstam

 14. Martin Roxenlind

 15. Paul Adolfsson

 16. Lars Kahlbom

 17. Anders Holmkvarn

 18. Lena Johansen

 19. Torgny Tagesson

 20. Juan Vergara

 21. Sibel Yakubova

 22. Ewa Lotta Sundström

 23. Per Åkelund

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng