Här vill femklövern bygga ett nytt Trygghetsboende

Femklövern har siktet inställt – här är platsen de vill bygga ett nytt trygghetsboende på.

Faton Pasho

Kl.16:57, 30 januari, 2018

Här vill femklövern bygga ett nytt Trygghetsboende
Christina Davidson, Mildred Persson, Monica Ljungdahl, Jimmy Loord, Bodil Bagert, Bodil Johansson, Evelina Johansson och Birgita Andersson. Foto: Faton Pasho

Alla partier verkar vara överens men frågan var ett nytt trygghetsboende ska placeras har diskuterats flitigt under den senaste tiden.

Så sent som i början på oktober gick oppositionsrådet Mikael Svanström ut med att Socialdemokraterna vill bebygga Awestomten med ett nytt trygghetsboende.

LÄS MER: De vill bygga trygghetsboende vid Awestomten

Under tisdagen gick den styrande femklövern med kommunalråd Christina Davidson (C) i spetsen ut med att partierna vill se ett kombinerat trygghetsboende och ett nytt äldreboende vid kvarteret Tor, intill kulturhuset Kristallen. 

– Vi blir allt fler äldre och all statistik visar på ett ökat behov av fler äldreboende och trygghetsboenden i Nybro, säger Christina Davidson och fortsätter.

– Omsorgsnämnden har under en längre tid haft svårt att verkställa bifall till särskilt boende utan att det föregåtts av en längre väntetid för den enskilde.

I höstas gick Konsultföretaget Ensolutions ut med en prognos som visar att Nybro kommun behöver 59 nya platser till 2030.

– Detta är obeaktat av den kösituation som råder för närvarande och Kvarnbackens ökning med ytterligare 17 platser. Det ackumulerade behovet prognostiseras kvarstår och kön kommer återigen att uppstå om inte fler boendeplatser byggs, säger Bodil Johansson (C). 

– Utifrån omsorgsnämndens framställan om fler platser inom äldreboende och de två medborgarförslag som ställts till kommunfullmäktige om behov av Trygghetsboende så ser vi en samordning av dessa boendeformer vara en bra lösning, säger Christina Davidson.

Den framtida byggnationen ska enligt femklövern att upphandlas externt.

– Kommunen har i dag mycket lån och har redan slagit i lånetaket för länge sedan. Ser vi på prognosen så kommer vi behöva att investera i såväl nya skolor som gator. Det gör att vi inte kan ta lån för att bygga själva, säger kommunalrådet och fortsätter.

– Vi har haft kontakt med flera intressenter under åren som vill komma och bygga i Nybro så det ser ljust ut.

Femklövern har skissat fram 100 nya platser på kvarteret Tor, där cirka 40 av dessa ska vara trygghetsboenden till äldre.

– Vi behöver komma igång snabbt och tidsplanen är att fatta beslut under våren. Tanken är att det ska vara klart med en upphandling av vem som ska bygga vid årsskiftet ungefär, säger kommunalrådet och fortsätter.

– Det är nödvändigt att vi kommer igång snabbt. Anledningen till att det blev kvarteret Tor bakom Kristallen är för att detaljplanen tillåter bostäder där samt att det är det ett bra och centralt läge för de som kommer bo där i framtiden.

Satsningen på ett nytt Trygghetsboende i kommunen kommer nära inpå valet 2018, men att det ska vara något valfläsk är det absolut ingen talan om, medger Christina Davidson.

– Det här är absolut inget valfläsk utan den krassa verkligheten. Vi behöver göra den här investeringen och vi behöver göra den nu, säger Davidson (C).

– Flera partier gick på val med löftet om att bygga ett nytt trygghetsboende, så det känns bra att äntligen sätta ner foten och se till att det blir gjort, säger Jimmy Loord (KD). 

Christina Davidson (C) Kvarteret Tor
Kommunalråd Christina Davidson (C) diskuterar med Mildred Persson (M) och Monica Ljungdahl (M). Foto: Faton Pasho

Hur blir det med parkeringsfrågan om nu kvarteret Tor ska bebyggas?
– 
Den frågan har vi också diskuterat och tagit fram skisser på, men inget som är klart eller klubbat. Vi har tittat på möjligheten att använda parkeringen vid Rydéns, en parkering vid Paradisskolan, vid andra sidan Järnvägen samt har kollat möjligheten med en privat parkering där fotostudion ligger idag, säger Christina och avslutar med.

– Jag har varit ute och gått sträckorna till dem tilltänkta parkeringarna och det är inte mer än 200 meter bort från kvarteret Tor.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

JUST NU: Kedja återkallar tre produkter – kan vara farliga för barn

Delar på alla tre produkterna kan utgöra en kvävningsrisk för barn.

Viktor Jerner

Kl.21:50, 19 februari, 2018

JUST NU: Kedja återkallar tre produkter – kan vara farliga för barn
Foto: Pixabay/Wikimedia Commons

Företaget Åhléns återkallar tre leksaker ur sitt sortiment, det meddelade Konsumentverket under måndagen. Det rör sig om en xylofon, maracas och en barnservis.

Följande skriver konsumentverket på sin hemsida om riskerna med de tre produkterna:

  • På barnservisen kan delar av tänderna på gaffeln lossna och ge upphov till smådelar som kan vara farliga för små barn.
  • En träknopp längst ut på maracasen kan lossna och smådelen kan vara farlig för små barn om de sätter den i halsen.
  • På xylofonen kan knopparna som håller fast träplattorna lossna och de kan ge upphov till smådelar som kan vara farliga för små barn.

Det finns inga rapportera om att någon ska ha kommit till skada när produkterna har använts, men återkallelsen görs för säkerhets skull.

aterkallelse

Foto: Konsumentverket

Produkterna kan lämnas tillbaka mot full återbetalning på närmaste Åhlénsvaruhus, oavsett om kvitto finns kvar eller ej.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BILDEXTRA: Här skildras dåtidens Nybro

I Facebook-gruppen "Du vet att du är från Nybro glöm aldrig det" har det under den senaste tiden dykt upp bilder från förr.

Faton Pasho

Kl.20:10, 19 februari, 2018

BILDEXTRA: Här skildras dåtidens Nybro
Foto: Privat

Det startade som en kompisgrupp men blev något helt annat – i mars firar gruppen Du vet att du är från Nybro glöm aldrig det på Facebook hela fem år.

– När vi drog igång gruppen 2013 så var den ämnad till något annat än vad den blev. Första tanken var att ha en kompisgrupp där vi skulle berätta om festar och så vidare men det blev hastigt en nostalgigrupp, berättar grundaren David Svengren och fortsätter.

– Vi gick från ett fåtal medlemmar till hundratals. Det ökade radikalt, vilket var ganska häftigt.

I dagarna har bilderna från starten blossat upp, ett klassfoto från Fagerslättskolans årgång 74/75 och gamla bilder på Nybro sedan 1935.

– Det är helt fantastiska bilder som har delats i gruppen och som nu har kommit tillbaka upp på flödet, säger David Svengren.

Tillsammans med två andra administratörer styr han spakarna i gruppen med cirka 2 000 medlemmar.

– Vi har ett bra samarbetet vi administratörer men vad är en cirkus utan sin publik. Alla i gruppen bidrar på något sätt, både stort och smått och det är vi oerhört tacksamma över, avslutar han.

Fler bilder hittar du i Facebook-gruppen ”Du vet att du är från Nybro” här. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Brevlåda sprängdes: ”Small så högt att rutorna skakade”

Föreningens brevlåda sprängdes i luften.

Faton Pasho

Kl.17:19, 19 februari, 2018

Brevlåda sprängdes: ”Small så högt att rutorna skakade”
Foto: Faton Pasho

Det var natten till måndagen som brevlådan till Dartklubben i Nybro sprängdes i luften. Enligt boende i närheten var det minst två personen som sågs springa från platsen efter händelsen.

– Det var väldigt läskigt igår. Det var runt midnatt, när jag låg och såg som jag hörde en smäll. Smällen var så pass hög att rutorna skakade, säger en boende i närheten.

Enligt vittnen på plats var det ingen liten smäll, utan bitar ur brevlådan kunde hittas 20 meter bort.

– Det var tur att ingen skadades. Det fanns en bil några meter bort, som tur var så hade brevlådan missat bilen med några ynka centimeter, avslutar vittnet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fick omfattande skador efter halka – nekades skadestånd

Krävde kommunen på skadestånd efter osandad väg.

Faton Pasho

Kl.16:56, 19 februari, 2018

Fick omfattande skador efter halka – nekades skadestånd
Foto: arkiv

I början av december skickade en kvinna från Nybro in en skrivelse till kommunen angående en händelse under vintern 2015.

Kvinnan hade då cyklat omkull och skadat sig på en av kommunens vägar och krävde skadestånd på grund av händelsen.

– Mina levnadsomkostnader har sedan olyckan fördyrats, skrev hon i ett brev till teknik- och samhällsbyggnadsnämnden.

Det var vid vägen intill Folkets hus i Nybro, där olyckan inträffade, som vägen inte hade sandats. Det var, enligt kvinnan, orsaken till att hon trillade omkull och fick omfattande fysiska skador.

Nu har kommunens försäkringsbolag tagit beslut i ärendet.

– Enligt de uppgifter vi fått in har det inte funnits behov av att halkbekämpa dagarna före olycksdagen. Kommunen har därför inte brustit i sin halkbekämpning eller på annat sätt varit oaktsam, skriver försäkringsbolaget i ett brev.

Nu väntas kvinnan ta till juridisk hjälp för att lösa situationen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fastnade i nykterhetskontroll – fick följa med till stationen

Körde bil rattfull.

Axel Brantemo

Kl.14:50, 19 februari, 2018

Fastnade i nykterhetskontroll – fick följa med till stationen
Foto: Pixabay

Det var förra måndagen runt klockan halv 9 som polisen hade en nykterhetskontroll i Flerohopp Nybro.

– Där stoppades en person som blåste positivt i våra instrument. Han fick följa med och avlägga prov och vi får se vad det blir av det, säger Glenn Adolfsson vid polisen.

Mannen är i 30-årsåldern och hemmahörande i kommunen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng