Här vill femklövern bygga ett nytt Trygghetsboende | Nyheter i Nybro- 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Här vill femklövern bygga ett nytt Trygghetsboende

Femklövern har siktet inställt – här är platsen de vill bygga ett nytt trygghetsboende på.

Faton Pasho

Kl.16:57, 30 januari, 2018

Här vill femklövern bygga ett nytt Trygghetsboende
Christina Davidson, Mildred Persson, Monica Ljungdahl, Jimmy Loord, Bodil Bagert, Bodil Johansson, Evelina Johansson och Birgita Andersson. Foto: Faton Pasho

Alla partier verkar vara överens men frågan var ett nytt trygghetsboende ska placeras har diskuterats flitigt under den senaste tiden.

Så sent som i början på oktober gick oppositionsrådet Mikael Svanström ut med att Socialdemokraterna vill bebygga Awestomten med ett nytt trygghetsboende.

LÄS MER: De vill bygga trygghetsboende vid Awestomten

Under tisdagen gick den styrande femklövern med kommunalråd Christina Davidson (C) i spetsen ut med att partierna vill se ett kombinerat trygghetsboende och ett nytt äldreboende vid kvarteret Tor, intill kulturhuset Kristallen. 

– Vi blir allt fler äldre och all statistik visar på ett ökat behov av fler äldreboende och trygghetsboenden i Nybro, säger Christina Davidson och fortsätter.

– Omsorgsnämnden har under en längre tid haft svårt att verkställa bifall till särskilt boende utan att det föregåtts av en längre väntetid för den enskilde.

I höstas gick Konsultföretaget Ensolutions ut med en prognos som visar att Nybro kommun behöver 59 nya platser till 2030.

– Detta är obeaktat av den kösituation som råder för närvarande och Kvarnbackens ökning med ytterligare 17 platser. Det ackumulerade behovet prognostiseras kvarstår och kön kommer återigen att uppstå om inte fler boendeplatser byggs, säger Bodil Johansson (C). 

– Utifrån omsorgsnämndens framställan om fler platser inom äldreboende och de två medborgarförslag som ställts till kommunfullmäktige om behov av Trygghetsboende så ser vi en samordning av dessa boendeformer vara en bra lösning, säger Christina Davidson.

Den framtida byggnationen ska enligt femklövern att upphandlas externt.

– Kommunen har i dag mycket lån och har redan slagit i lånetaket för länge sedan. Ser vi på prognosen så kommer vi behöva att investera i såväl nya skolor som gator. Det gör att vi inte kan ta lån för att bygga själva, säger kommunalrådet och fortsätter.

– Vi har haft kontakt med flera intressenter under åren som vill komma och bygga i Nybro så det ser ljust ut.

Femklövern har skissat fram 100 nya platser på kvarteret Tor, där cirka 40 av dessa ska vara trygghetsboenden till äldre.

– Vi behöver komma igång snabbt och tidsplanen är att fatta beslut under våren. Tanken är att det ska vara klart med en upphandling av vem som ska bygga vid årsskiftet ungefär, säger kommunalrådet och fortsätter.

– Det är nödvändigt att vi kommer igång snabbt. Anledningen till att det blev kvarteret Tor bakom Kristallen är för att detaljplanen tillåter bostäder där samt att det är det ett bra och centralt läge för de som kommer bo där i framtiden.

Satsningen på ett nytt Trygghetsboende i kommunen kommer nära inpå valet 2018, men att det ska vara något valfläsk är det absolut ingen talan om, medger Christina Davidson.

– Det här är absolut inget valfläsk utan den krassa verkligheten. Vi behöver göra den här investeringen och vi behöver göra den nu, säger Davidson (C).

– Flera partier gick på val med löftet om att bygga ett nytt trygghetsboende, så det känns bra att äntligen sätta ner foten och se till att det blir gjort, säger Jimmy Loord (KD). 

Christina Davidson (C) Kvarteret Tor
Kommunalråd Christina Davidson (C) diskuterar med Mildred Persson (M) och Monica Ljungdahl (M). Foto: Faton Pasho

Hur blir det med parkeringsfrågan om nu kvarteret Tor ska bebyggas?
– 
Den frågan har vi också diskuterat och tagit fram skisser på, men inget som är klart eller klubbat. Vi har tittat på möjligheten att använda parkeringen vid Rydéns, en parkering vid Paradisskolan, vid andra sidan Järnvägen samt har kollat möjligheten med en privat parkering där fotostudion ligger idag, säger Christina och avslutar med.

– Jag har varit ute och gått sträckorna till dem tilltänkta parkeringarna och det är inte mer än 200 meter bort från kvarteret Tor.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är vinnarna av byggnadspriset 2018

De vann före Gunnar Theanders freskomålning och en släktgård från 1800-talet i Stödstorp.

Faton Pasho

Kl.06:47, 21 maj, 2018

Här är vinnarna av byggnadspriset 2018
Foto: Privat

Nybroborna sa sitt i omröstningen – huset på Storgatan, där NybroExtra ligger är årets pristagare av byggnadspriset 2018.

– Jag blir nästan rörd, säger Loa Arvidsson från NybroExtra när 24Nybro når han på telefon.

I oktober 2016 tog företaget över fastigheten och började med att renovera och fräscha upp både invändigt men också utvändigt.

Efter hjälp av lokala hantverkare lyckades NybroExtras ägare skapa en traditionell, historisk, funktionell men även modern byggnad och efter att Nybroborna fått vara med i röstningen vann huset omröstningen överlägset.

Tänk om denna förtjänstfulla renovering kunde fungera som stafettpinne och locka fler fastighetsägare till att på ett hänsynsfullt sätt se om fasaderna i Nybros fina stadskärna, löd motiveringen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kvinna välte med permobil – räddningstjänsten fick rycka ut

(Uppdaterad 20:50) SOS alarm fick ett ovanligt larm.

Mattis Andersson

Kl.19:38, 16 maj, 2018

Kvinna välte med permobil – räddningstjänsten fick rycka ut
Foto: Arkiv

Klockan 19:29 inkom ett larm till SOS. Larmet kom med anledning av att en person hade kört omkull med sin permobil på Urbergsvägen i Flygsfors.

 

– Det var en kvinna som hade kört upp lite snett i en slänt, så den tippade. Hon fick något blåmärke men inget allvarligt säger, Daniel Johansson inre befäl vid räddningstjänsten Nybro.

– Vi hjälpte till, de hade en handikapplift i garaget. De är ganska tunga så vi reste den upp och hon kunde själv köra in i sitt hus efteråt, fortsätter Daniel Johansson.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hyra ut sommarstugan – åtta tips du bör tänka på

Så undviker du fällorna när du ska hyra ut fritidshuset.

Matilda Larsson

Kl.09:27, 15 maj, 2018

Hyra ut sommarstugan – åtta tips du bör tänka på
Caroline Starck, informationschef på If. Foto: Wikimedia Commons/Holger.Ellgaard, If.

Allt fler är villiga att hyra ut fritidshuset. Enligt en ny undersökning som försäkringsbolaget If har gjort kan en av fyra tänka sig att hyra ut sin stuga en längre eller kortare period.

De flesta gör det för att de vill tjäna extra pengar, men det finns fler anledningar samt viktiga saker att tänka på för att undvika fällor.

– Många tycker att det är positivt att huset utnyttjas, och dessutom slår man två flugor i en smäll eftersom någon samtidigt tar hand om huset och minskar risken för inbrott, säger Caroline Starck, informationschef på If.

Mest positiva till att hyra ut sin stuga är unga mellan 18-34 år, varav 52 procent kan tänka sig att hyra ut stugan en längre eller kortare period.

– Yngre har generellt en mer öppen attityd till delningsekonomi och är mer benägna än äldre att låna, dela eller hyra av andra privatpersoner. Många ser de det som något positivt att man delar på tjänster och prylar, vilket minskar konsumtionen och bidrar på långsiktighet till en bättre, mer hållbar miljö och utveckling, säger Caroline Starck.

Minst positiva till att hyra ut fritidshuset är de som är över 55 år, där endast 15 procent kan tänka sig en uthyrning.

Av dem som inte kan tänka sig att hyra ut sin stuga uppger hälften att det beror på att de inte vill ha andra bland sina saker. Andra är oroliga för skadegörelse och slitage, eller att det ska blir krångligt med överlämning av nycklar och städning, enligt undersökningen.

Åtta tips om du planerar att hyra ut ditt fritidshus:

  • Uthyrningsförmedlare erbjuder ofta ett visst skydd till den som hyr ut. Kontrollera vad som ingår i det skyddet.
  • Välj hyresgäst med omsorg – gå igenom potentiella gästers profiler och tidigare omdömen om du använder en förmedlare. Gör en inventering av stugans skick och vilka saker du har i den innan du hyr ut.
  • Märk dina saker med MärkDNA. Om det sker ett inbrott eller om dina saker stjäls kan de spåras tillbaka till dig.
  • Fråga om hyresgästen själv har en hemförsäkring. I den ingår ett ansvarsskydd om hyresgästen orsakar en skada.
  • Skriv ett avtal där det framgår vad som gäller kring städning och inventarier.
  • Om du hyr ut regelbundet eller i större skala kan uthyrningen räknas som affärsverksamhet och då behöver du teckna en särskild försäkring.
  • Din tillfälliga hyresgäst bör ha en egen försäkring som gäller för hans eller hennes ägodelar som förvaras i din stuga.
  • Om du hyr ut fritidshuset och inte har en separat uthyrningsförsäkring får du inte ersättning vid stöld eller skadegörelse som orsakat av hyresgästen. Därför är det viktigt att meddela sitt försäkringsbolag om man planerar att hyra ut, och skaffa ett fullgott försäkringsskydd.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LOKALBOLLEN

LOKALBOLLEN: ”Vi kommer inte upp i den nivån vi vill”

Efter lika måls läge vid halvtid satte Blomstermåla till slut stopp för Kalmar Södra IF.

Hanna Thulin

Kl.22:40, 14 maj, 2018

Division 4 Östra

Blomstermåla IK – Kalmar Södra IF 3-2 (2-2)

Johan Mosén, tränare Kalmar Södra: ”Första minuterna skapar vi ett antal bra lägen och vi borde gjort åtminstone ett mål. Sedan går vi ner oss och kommer inte upp i den nivån vi vill. Blomstermåla är hetare än oss och även i andra halvlek. Sett utifrån det spelmässiga vinner de sedan matchen rättvist.”

Matchens lirare, Kalmar Södra: ”Rasmus Palmqvist gör ett jättefint inhopp på vänsterbacken. Han är bara 15 år så det är kul att se.”

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Misshandel på skola – 18-åring greps

Den unge mannen misstänks för misshandel och övergrepp i rättssak.

Linus Vedmar

Kl.22:09, 14 maj, 2018

Misshandel på skola – 18-åring greps
Foto: Arkivbild.

Under måndagen kallades polis till en skola i Nybro sedan en 18-årig elev misshandlat en annan elev med flera slag i ansiktet. Gärningsmannen hotade även den andre personen att inte ringa polis.

På plats vid skolan kunde polisen gripa 18-åringen. Han misstänks för misshandel och övergrepp i rättssak.

18-åringen släpptes senare under måndagskvällen efter att förhör hållits med honom, meddelar polisen på sin hemsida.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng