Här är 50-åringen som tar över verksamheten

I slutet på januari går hon på tåget på allvar: "Nybro är en kreativ ort med många och gedigna företag. Det är en viss puls i näringslivet som är unikt här".

Faton Pasho

Kl.18:03, 11 januari, 2018

Här är 50-åringen som tar över verksamheten
Foto: Faton Pasho

I början av januari basunerade Nybro Företagsgrupp ut vem som blir Carolina Thaysens ersättare som ny verksamhetsledare. Lotten föll på en 51-årig studerande kvinna, boendes i Läckeby med arbete i Nybro. 

– Jag har haft en väldigt brokig karriär kan man minst sagt säga. Jag har jobbat inom el och vvs i ung ålder och var innan jag kom till Kährs, 20 år på Telia i Kalmar där jag hade olika funktioner. Jag jobbade med alltifrån sälj till ekonomi, säger Helen Karlsson.

51-åringen som är uppvuxen i Växjö har de senaste sex åren jobbat som ekonomiassistent på Kährs i Nybro.

– Jag fick höra att Nybro företagsgrupp sökte ny verksamhetsledare, så jag ringde själv upp ordförande Charlotta Ahlqvist och meddelade mitt intresse, säger Karlsson.

Hon har en tvåårig gymnasiebakgrund med ett kompletterande tredje år på komvux. I maj blir hon klar med sina studier på Linnéuniversitet, där hon studerar Human Resource management.

– Jag studerar på heltid men har två små kurser kvar och en c-uppsats. Så det blir att pussla så gott det går för att få ihop det under den närmaste tiden, säger hon.

Tanken att studera har sedan ung ålder funnits där för Helen, men på grund av arbete och familjen har det inte skett tidigare än nu.

– Man kan väl säga att jag har gjort allting bakvänt. Jag har alltid haft tanken på att studera och tänkte att om man skulle bli arbetslös någon gång så får man hoppa på det tåget. Dock har jag alltid haft arbete så det har varit svårt. Dessutom har min man rest mycket och jag har prioriterat att jobba hemma, säger hon och fortsätter.

– Det har aldrig riktigt funnits tid eller varit läge för att studera men nu kände jag att nu får det vara nog.

Uppdraget som ny verksamhetsledare på NFG blir en helt ny erfarenhet för Helen Karlsson.

– Det kommer bli jättespännande. Mina förväntningar är att skapa ett stort kontaktnät i Nybro, säger hon och fortsätter.

– Nybro är en kreativ ort med många och gedigna företag. Det är en viss puls i näringslivet, som är unikt här.

Vad kommer du kunna erbjuda näringslivet i Nybro med din erfarenhet?
– Jag har en bred erfarenhet som kan komma näringslivet till gagn. Mitt uppdrag är att vara den smidiga samarbetspartnen för både näringslivet och kommunen, säger hon och fortsätter.

– Jag är dessutom helt övertyga om att jag kommer att ha nytta av min utbildning på jobbet, avslutar hon.

Helen Karlsson har redan påbörjat sin tjänst på NFG, där hon för närvarande går bredvid Carolina Thaysen. Den 25 januari drar arbetet igång på allvar för 51-åringen från Läckeby, när projektet Broa Över kör igång.

FaktaKort fakta om Helen Karlsson: 
Ålder: 51 år
Bor: Läckeby med sin man
Uppvuxen: Växjö 
Intressen: Hästar, tävlingsrider. Har fem hästar i stallet varav tre är hennes. Hon sjunger i kör och har gjort uppdrag som solist. 
Hon är: Alltid glad och gillar människor.
Dröm: Är att lyckas rida åtminstone medelsvår dressyr med hennes häst. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Azads miljövänlig lampa kammade hem pris

Gymnasieelevens idé prisades på UF-mässan i Kalmar – nu drömmer han vidare: "Vill starta eget företag efter gymnasiet".

Faton Pasho

Kl.06:45, 16 mars, 2018

Azads miljövänlig lampa kammade hem pris
Azad Ali. Foto: Faton Pasho

Han saknade en lampa i sitt vardagsrum och beslutade sig för att göra en. Det blev startskottet till gymnasieeleven Azad Alis UF-företag Trälampor UF. 

För sistaårseleven på hantverksprogrammet finsnickeri på Åkrahällskolan i Nybro, Azad Ali var det till en början inte en självklarhet att det skulle bli så här stort men efter att kompisarna gillade idén och köpt varsin lampa så växte tankarna.

– Det började med att jag saknade en lampa i mitt vardagsrum så jag satte mig ner och skissade en jag tyckte skulle passa. När mina kompisar sedan fick syn på den tyckte de att den var jättefin, säger han och fortsätter.

– Kompisarna valde att köpa varsin lampa och det blev startskottet till mitt UF-företag.

Lamporna som Azad Ali tillverkar är gjorda av ask och plywood och har varken spikar, skruvar eller lim.

– Det är en miljövänlig lampa helt enkelt, säger han.

Under onsdagen fanns han och företaget Trälampor UF på UF-mässan i Kalmar. Där prisades Nybrobon och hans idé till Årets Hantverkare. 

– Jag har kämpat och slitit. Jag har kommit hit efter min praktik som slutar klockan 16 och arbetat sent många dagar. Vissa dagar har jag gått hem runt 20-21.00, säger han och fortsätter.

– Det kändes oerhört skönt att kamma hem priset årets hantverkare efter allt slit man har lagt ner. Jag kände att jag var värd det.

Efter utmärkelsen väntar nu Stockholm och SM-mässan senare i vår.

– Det ska bli roligt att åka dit. Vi får se hur långt det räcker där, säger Azad.

Han har under den första tiden sålt hela 20 stycken lampor och även tagit patent på idén. Efter studenten i sommar vill ha satsa vidare på lamptillverkningen.

– Planerna är att starta ett eget företag och fortsätta tillverka lamporna, säger han bestämt och fortsätter.

– Jag har tagit kontakt med ett italienskt företag som ska hjälpa mig med en del i processen. I framtiden vill jag köpa in egna maskiner och tillverka allt på plats, avslutar han.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hon öppnar ett nytt företag i Nybro: ”Fick idén för länge sedan”

20-åringen startar ny verksamhet.

Faton Pasho

Kl.19:55, 14 mars, 2018

Hon öppnar ett nytt företag i Nybro: ”Fick idén för länge sedan”
Foto: Privat/Flickr

20-åriga Ebba Bernhardsson från Nybro har sedan en tid tillbaka haft idén på att starta en egen verksamhet som nu blir verklighet. För några veckor sedan började hon på prov för att se om efterfrågan till djurvård i djurens hem fanns och responsen var enorm.

– Jag fick idén för länge sedan och ville se om efterfrågan fanns. Efter att ha testat på det i några veckor kör jag igång min egna verksamhet nu, säger Ebba Bernhardsson.

Till en början ska Ebba Bernhardsson tillsammans med en anställd utföra djurvård i djurens hem, allt för att slippa den stressfulla transporten till en okänd plats för djuren.

– Om ägaren hellre vill komma till oss kommer det gå bra det med, då företaget kommer att styras hemifrån, säger hon och fortsätter.

– Det blir enklare djurvård som grovklippning, rakning, ryckning och en hel del andra enkla tjänster.

I veckan väntas Ebba registrera företaget AniPet och köra igång verksamheten för fulla muggar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Företaget tar nästa steg – flyttar in i butik

Verksamheten flyttar in i centrala Nybro.

Faton Pasho

Kl.06:34, 13 mars, 2018

Företaget tar nästa steg – flyttar in i butik
Foto: Arkiv

2011 tog hon det stora steget och startade sin egna verksamhet. För Elin Hjertqvist och företaget HealingCrystals börjar nu ett nytt kapitel när verksamheten flyttar in på Fabriksgatan 6, i centrala Nybro, i samma lokal som Studio Haircare. 

– Spännande saker på gång. HealingCrystals tar nästa steg och flyttar butik och mottagning till centrala Nybro, säger Elin Hjertqvist.

Elin Hjertqvist har i dag bedrivit verksamheten hemma på Gränö där hon har utfört privata sittningar för att hjälpa personer att hitta sin inre kraft.

– I samband med öppningen kommer vi ha en kundkväll med massor av unika erbjudanden, avslutar Elin.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Skatteverket slår larm – då kan man ha löst problemet

"Det jag kan säga är att ganska många av mina medarbetare jobbar med detta", säger Peter Carlson, chef för IT-produktionen på Skatteverket.

Kim Ahlqvist

Kl.20:12, 12 mars, 2018

Skatteverket slår larm – då kan man ha löst problemet
Foto: Daniel Nestor / Bildbyrån

Det var vid lunchtid på måndagen som ett tekniskt haveri inträffade på Skatteverkets hemsida. Då låg e-tjänsterna nere och Peter Carlson, chef för Skatteverkets IT-produktion berättar för Dinapengar.se att problemet troligtvis ska vara löst till tisdagsmorgonen.

– Det jag kan säga är att ganska många av mina medarbetare jobbar med detta och vår målsättning är att det här ska vara löst när Sverige vaknar i morgon, säger han till Dinapengar.se.

LÄS MER:

På Skatteverkets hemsida slår man larm om haveriet. Såväl moms- och arbetsgivardeklarationen som E-tjänster och ansökan om ID-kort ligger nere.

”Just nu har vi tyvärr tekniska problem med flera av våra system. Vi arbetar med att lösa problemen”, skriver Skatteverket.

I och med de tekniska problemen som uppstått har Skatteverket kan man lämna in moms- och arbetsgivardeklarationen till och med 14 mars.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Marias varning om skatteåterbäringen: ”Skrämmande”

Efter det fräcka försöket – nu vill hon varna alla.

Martin Persson

Kl.19:03, 12 mars, 2018

Marias varning om skatteåterbäringen: ”Skrämmande”
Foto: Privat/Bildbyrån

Polisens nationella bedrägericentrum varnar för bluffmejl som ser ut att komma från Skatteverket. En som har drabbats är Maria Stenholm, 42, som enligt mejlet skulle få tillbaka 6 210 kronor – om hon lämnade ut kortinformation via en länk i mejlet.

– Det var väldigt välgjort, men som tur var hade jag sett mitt skattebesked dagen innan. Då såg jag att beloppen inte stämde överens, säger Maria.

LÄS MER: Polisens varning till alla som ska få sin skatteåterbäring

I mejlet som Maria fick stod det följande:

”Enligt de senaste årliga beräkningarna av din skattemässiga verksamhet har vi bestämt oss för att du är berättigad att erhålla en skatteåterbäring på: 6210 kronor… Klicka här för att få åtkomst till formuläret för din skatteåterbäring”

– Det är skrämmande och man undrar vad som hade hänt om jag hade tryckt på länken, säger Maria Stenholm.

Hon publicerade ett inlägg på Facebook för att varna andra för det falska mejlet.

– Folk är ganska uppmärksamma, men någon gång har man inte huvudet med sig och då kan man lika väl råka illa ut, säger hon.

I slutet av förra veckan gick Skatteverket ut med en varning på sin hemsida, där man varnar för olika bluffmejl.

”Just nu kan det förekomma falska mejl i olika varianter. Falska mejl är särskilt frekventa under vissa perioder, till exempel när det är deklarationsdags”, skriver man i ett meddelande.

Om man misstänker att mejlet är en bluff, så rekommenderar Skatteverket att man omedelbart raderar mejlet eller meddelandet.

skarm
Bluffmejlet som Maria fick. Foto: Privat/Skärmdump

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng