Förslösande storseger för Nybro Vikings: ”Vi kom hit med ett duktigt sargat självförtroende”

Nybro bröt sin negativa trend och tog Allettans första trepoängare.

Magnus Jansson

Magnus Jansson

Kl.20:56, 5 januari, 2018

Förslösande storseger för Nybro Vikings: ”Vi kom hit med ett duktigt sargat självförtroende”
Nybro Vikings tog Allettans första seger borta mot Valbo. Foto: Arkiv / Faton Pasho

Tränare Andreas Holfelt pratade om att visa desperation, attityd och vilja inför helgens bortaturné för Nybro Vikings. Fredagskvällens match gav svar på tal. Nybro krossade bottenkonkurrenten Valbo HC med 6-2 och inkasserade Allettans första trepoängare.

Laget fick känna segerns sötma igen.

LÄS MER: Holfelt: ”Står inför ett vägskäl”

– Vi kom hit med ett duktigt sargat självförtroende och det var ängsligt i början, särskilt efter x antal timmar i bussen. Men efter att vi fick 1-1 så tycker jag vi ökade tempot rejält, säger assisterande tränaren Jerker Jonsson.

Efter 1-1-resultatet i den första perioden avgjordes matchen i mellanakten. Nybro Vikings gick ifrån till 5-1, bland annat genom två mål signerade Kim Runermark. Under de avslutande 20 minuterna var det aldrig någon fara.

– Axlarna föll ner när vi började göra mål. Helt plötsligt var det roligt att spela hockey igen och vi fick en rejäl energiboost.

Skön match för Kim Runermark? 

– Ja, han såg pigg ut. Han har krigat på rejält under träningarna och försökt hela tiden, till slut kommer islossningen. Vi har försökt att jobba på det med grabbarna, att vi inte ska känna någon panik, säger Jonsson.

Nu bär det av mot Hudiksvall för söndagens möte mot topplaget.

– Lite tuffare motstånd, de ska ju vara mer skridskoskickliga. Men det blir en intressant utmaning, nu har vi ju börjat den här turnén med en seger och fått lite extra självförtroende.

Vikings är inne i en intensiv period just nu. Söndagens match blir den tredje den här veckan – och nästa vecka ser likadan ut. Efter lite mat i Valbo beger sig laget direkt mot Hudiksvall för att förbereda sig inför söndag.

– Vi åker upp till Hudiksvall och slänger in grejerna i ishallen. Klockan 13 imorgon blir det träning innan middag och samkväm på hotellet under kvällen.
Sedan är det värmning på söndag förmiddag, match på eftermiddagen och sedan direkt hem med bussen, säger Jerker Jonsson.

FaktaValbo HC – Nybro Vikings IF 2 – 6 (1-1, 0-4, 1-1)

Period 1: 1-0 Robin Löfman,  1-1 Sebastian Borg (Andreas Anarp, Fabian Ilestedt)
Period 2: 1-2 Fabian Ilestedt, 1-3 Kim Runermark (Martin Olsson, Fabian Ilestedt), 1-4 Kim Runermark (Johan Järlefelt), 1-5 Samuli Kivimäki (Patrik Fransson, Robin Wengdahl)
Period 3: 2-5 David Westlund (Erik Broman, Joakim Axman),  2-6 Fabian Ilestedt (Sebastian Borg, Johan Järlefelt)

Skott: 25-38 (10-12, 10-17, 5-9)
Utvisningar: Valbo HC 7×2 min. Nybro Vikings IF 3×2 min.
Domare: Marcus Karlsson
Publik: 281

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Vikings första trea på hemmais: ”Går inte att beskriva”

0-2 på tavlan efter 20 minuter – då hoppade Fagerblom in och spikade igen.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.17:47, 14 januari, 2018

Vikings första trea på hemmais: ”Går inte att beskriva”
Foto: Faton Pasho

Det var ett sargat Vikings som kom till söndagens tidiga match hemma mot Visby/Roma med en tung förlust borta mot Huddinge senast.

Hemmalaget fick en tung uppförsbacke när ställningen efter 20 minuter var 0-2 till gästerna.

Då kom vändningen. Tränaren Andreas Holfelt plockade ut målvakten Alexander Johansson och ersatte honom med Hugo Fagerblom. 

Hemmaspelarna växlade upp och inom loppet av sex minuter hade Vikings hämtat upp 0-2 underläget till 2-2.

– Jag fick en skön start med några puckar rakt på. Sedan när vi fick in två snabba i början var det bara att fokusera att hålla Visby bakom sig, målmässigt, säger Hugo Fagerblom. 

Vikings fortsatte att trycka på i början av tredje perioden och kunde välförtjänt ta ledningen för första gången i matchen genom comebackande forwarden Samuli Kivimäki. 

Gästerna Visby/Roma försökte hitta tillbaka in i matchen med en kvittering men Fagerblom stod emot samtliga försök. Istället kunde Robin Wengdahl skicka in 4-2 med en sekund kvar av tredje perioden.

– Efter ett bottennapp senast så var det otroligt skönt att få chansen att hoppa in och avgöra i dag, säger Hugo Fagerblom och fortsätter.

– Det var ingen drömsituation jag fick men det var roligt att komma in.

Första trepoängaren på hemmais i Allettan. Hur viktig var den här segern?
– Det var en fantastisk skön seger. Det går inte att beskriva hur mycket den här segern betyder för oss i det här läget, avslutar målvakten.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nybro Vikings–Visby/Roma

Stukat Vikings när gotlänningarna kommer på besök

Ny giv tätt inpå tunga förlusten. "Man blir irriterad."

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.08:11, 14 januari, 2018

Stukat Vikings när gotlänningarna kommer på besök
Foto: Arkiv/Faton Pasho

Trots en bra match i fredags mot serieledande Huddinge kammade Nybro Vikings noll. På söndagen gästar Visby/Roma Liljas Arena.

– Man blir irriterad när man spelar bra men inte får någon utdelning. Nu handlar det om att bli mer effektiva och sätta dit puckarna. Får vi det att lossna tror jag att det kan rinna på. Men sedan är det klart att vi är stukade, rent självförtroendemässigt, säger coach Andreas Holfelt.

Vikings skapade mängder med chanser utan att man lyckades sätta pucken i nät mot Huddinge.

– Man kan inte skylla på oflyt heller. Någonstans handlar det om skicklighet och vi har kommit till en fas nu där saker inte sker naturligt. Vi måste jobba hårdare och fortsätta skjuta.

Matchen startar klockan 15:00.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Huddinge IK–Nybro Vikings

Vikings tunga period fortsätter – nollat mot serieledarna

Trots ett chansmässigt övertag kammade Nybro noll borta mot Huddinge.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.21:45, 12 januari, 2018

Vikings tunga period fortsätter – nollat mot serieledarna
Foto: Magnus Ekeros/Arkiv

Det var ett Nybro Vikings med bra fart under skridskorna som åkte ut på isen i den svåra bortamatchen mot Huddinge, som bara förlorat en match så här långt i allettan. Gästerna skapade de bästa chanserna – topplaget stod för det enda målet.

– Vi har pratat om vad vi vill försöka göra och tycker att vi gör precis så. Vi är minst lika bra som dem och ändå ligger vi under efter första, säger Andreas Holfelt, tränare i Nybro Vikings.

Efter två perioder var ställningen 2-0 till hemmalaget.

– Vi har öppet mål, skjuter på målvaktens klubbskaft och så vidare. Vi har förtvivlat svårt att få in pucken.

I tredje gick Huddinge i från till 3-0. 4-0 kom i tom kasse.

– Man blir så jäklar irriterad. Vi åker upp hit och gör en bra match. Matchen är jämn, men vi får inte med oss någonting. Det handlar om att bli effektivare, för nu har vi hamnat i en fas där saker inte sker naturligt. Vi behöver hitta vägen och om någon snubblar in en puck kanske det lossnar till slut.

På söndag tar Nybro Vikings emot Visby/Roma i Liljas Arena.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Vikings ska dra fördel av underläget mot serieledarna

Nybro Vikings åker uppåt i landet för att ta sig ann Huddinge under fredagskvällen.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.07:09, 12 januari, 2018

Vikings ska dra fördel av underläget mot serieledarna
Foto: Faton Pasho

Fem poäng på de tre senaste matcherna. Nybro Vikings har vaknat till liv, om än lite smått i alla fall, i Allettan Södra.

Efter förlängningsvinsten mot Väsby IK med 3-2 i Liljas Arena i onsdags, åker laget upp till Huddinge på fredagen för att sno åt sig poäng från serieledarna.

– Vi är i alla fall på väg någonstans efter de senaste två poängen mot Väsby, säger tränare Andreas Holfelt och fortsätter.

– Det blir en tuff bortamatch men det är ingenting som är omöjligt. Vi har ett tacksamt läge, eftersom vi ligger lite skrynkligt till i tabellen. Därav har vi ingen press på oss och ingen som väntar något av oss. Förhoppningsvis kan vi åka upp dit och sno åt os tre poäng, säger han.

Efter den senaste vinsten mot Väsby har Vikings lämnat bottenskiktet och placerar sig precis över strecket. Laget är dock hela tio poäng bakom serieledande Huddinge.

– I den här serien kan alla slå alla i princip. Så vi ska åka upp dit och göra vårt jobb. Det gäller för oss att vara mer effektiva i det offensiva spelet och stabila bakåt, säger Holfelt.

Truppläget inför fredagens bortamatch är densamma som i onsdags – med ett enda undantag. Det är osäkert om den inlånade 21-åringen Mattias Elfström kommer finnas med på bussen upp till Huddinge.

– Det vet vi inte än. Vi får se om han är med imorgon eller inte, avslutar Andreas Holfelt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KRÖNIKA: ”Skärpning Vikings – det håller inte”

"Efter den bleka starten är det dags för Nybro Vikings att höja sitt spel några snäpp, om man nu vill vara med på allvar i Allettan".

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.19:57, 11 januari, 2018

KRÖNIKA: ”Skärpning Vikings – det håller inte”
Foto: Arkiv

För knappt en månad sedan hade Nybro Vikings precis avslutat grundserien i division 1 och slutat på en tredje plats, tätt efter tvåan Kristianstad och ettan Kallinge/Ronneby. Självförtroendet och inte minst hockeyspelet fanns där – en månad senare är det som bortblåst.

Det blev förvisso vinst för Nybro Vikings under onsdagens hemmamatch mot Väsby men det har man bortalaget att tacka för. Gästerna från Stockholm var inte mycket att hänga i granen efter insatsen i Liljas Arena.

Nybro Vikings agerande i 40 minuter var rent ut sagt bedrövligt, sett till den trupp man har och vilken kvalitét vissa spelare besitter. Jag är medveten om att många spelare är borta och det är inte vilka som helst, men att kvalitén ska dippa så pass mycket, ska bara inte ske.

Felpassning efter felpassning och alldeles för många bjudningar i egen zon. Det var bara tur att det inte var ett bättre lag på andra sidan, för annars hade det inte slutat som det gjorde igår.

Jag skrev det redan i min förra krönika och höjde ett varningens finger för just det defensiva spelet. Då var jag lite smått orolig över den defensiva insatsen som Vikings visade upp några få gånger under höstsäsongen – där soloåkningarna och felpassningarna dominerade.

”Ska Nybro Vikings blanda sig i på allvar är det dags att skärpa sig”

Om jag för en månad sedan höjde ett varningens finger, höjer jag nu upp hela handen. Nu är det verkligen läge att slipa bort den nonchalansen och spela hockey i 60 minuter som man egentliga kan göra. Det håller inte i den här serien att stå för bleka insatser i var och varannan match. Ska Nybro Vikings blanda sig i på allvar är det dags att skärpa sig. 

Det måste till en förändring och det snabbt, för spelet man har visat upp under den första tredjedelen av Allettan håller inte – inte på den här nivån som föreningen vill vara, i alla fall.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng